Pomalému připojení k Síti zvoní hrana

Dnešní uživatel tráví drtivou část času čekáním (a korunky naskakují), a takto se může připojit, rekordní rychlostí za pár desítek "poklikat" to, co chce, stáhnout si to do cache prohlížeče a prohlížet data odpojeně.
Po tlustých internetových rourách za nízkou cenu touží každý uživatel, a běžné modemy mu tento sen nejsou schopny splnit - 56 kb/s je málo. Kabelové modemy jsou už jinou třídou, ale zatím byly využívány pouze ve firemní oblasti a kvůli své vysoké ceně bránily rozvoji velice nadějného segmentu internetové infrastruktury, kterou je přenos dat po existujících kabelech (např. kabelové TV). Toto pole neorané slibuje fantastické možnosti - přes kabel přetáhnete ze světa až 38 megabitů za sekundu, tedy skoro 5 MB/s! Taková kapacita přesahuje i nejdivočejší sny uživatelů, i když je jasné, že toto datové koryto se velice zúží na přeplněných páteřních spojích. V hodinách mimo špičku, jako je brzo ráno či o víkendu, však je možné i z USA přetahovat data megabitovými rychlostmi - to mně jistě potvrdí naši uživatelé požívající té výsady, že sedí přímo na páteři.

Kabelové modemy, které jsou na tento druh provozu připraveny, byly zatím výsadou několika firem známých svými high-end produkty a byly příslušně drahé. Společnost 3Com, která je ale známá tím, že má na svědomí cenovou revoluci už v několika tržních oblastech (mj. síťové adaptéry, směřovače) se podobně dravčím způsobem vrhá i na kabelové modemy. Její produkty této třídy by měly stát okolo 200 USD (cca 7 000 Kč), což je méně než pětina obvyklých cen; náklady se mají snížit i tím, že si kabelový modem bude schopen nainstalovat uživatel sám podobně jako modem běžný - zatím byl nutný zásah specializovaného technika.

Zmíněná famózní rychlost kabelového modemu je způsobena tím, že se jedná o jednosměrný provoz; uživatel je pak připojen běžným nejlevnějším spojením (bohatě stačí 33.6 kb/s) přes telefonní linku, kterou jdou data od něj (příkazy k načtení stránek). Tyto dva kanály jsou pro něj transparentní: před očima má pouze okno browseru, při práci s kterým se nijak neprojevuje, že data ven jdou jedním kanálem a dovnitř druhým. To je samozřejmě nepříjemnost, která stojí dvojí připojení, ale fantastická rychlost stojí za to - dnešní uživatel tráví drtivou část času čekáním (a korunky naskakují), a takto se může připojit, rekordní rychlostí za pár desítek "poklikat" to, co chce, stáhnout si to do cache prohlížeče a prohlížet data odpojeně. Má to i význam pro firmy, které potřebují připojení rychlostí 64 kb/s a větší: za to dnes platí desítky tisíc měsíčně, a s využitím kabelového modemu pak platí jednu pevnou linku (pár tisíc Kč) a druhý paušál za kabelový modem - za to mají nesrovnatelně větší datovou propustnost směrem dovnitř, která je podstatná.

K využívání Internetu po kabelu však je nutný ještě speciální provozovatel těchto služeb, a tyto firmy (resp. i technické specifikace) se teprve rodí. V USA existuje specifikace MCNS (Multimedia Cable Network System), která je sice velmi mladá, ale rekordní rychlostí se k ní připojuje jedna firma za druhou. Počty lidí připojených k Internetu přes kabel rostou rekordní rychlostí - zatímco nyní je jich pár desítek tisíc, počátkem příštího roku jich má být už skoro 200 000 a v roce 2000 celých 1.6 miliónu.

Internet po kabelu je nadějný i pro naši zemi, kde jsou překážkou samozřejmě hlavně sazby Telecomu, resp. všech ostatních provozovatelů, kteří si stejně většinou od Telecomu linky pronajímají. Firmy provozující kabelovou televizi, jako je třeba Cable Plus, jsou ale na Telecomu zcela nezávislé a už prokabelovaly skoro všechna velká města, takže nevznikají přídavné náklady; jejich uživatelé jsou už zcela zvyklí na platbu paušálu za televizi, takže jde jen o nabídku další služby v existující infrastruktuře.

Váš názor Další článek: Odpovídá Kevin Cavanaugh, viceprezident firmy Lotus Corp.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,