Heslo

Polovina amerických zaměstnanců píše hesla na samolepící papírky a sdílí účty s kolegy

Ani po letech upozorňování, že s hesly je třeba zacházet velmi obezřetně, se spousta lidí nepoučila a stále volí ten nejhorší způsob, jak je ukládat. Analýza společnosti Keeper Security odhalila, že více než 50 procent amerických zaměstnanců si svá hesla píše na samolepící papírky, které uchovává někde v blízkosti počítače. Asi není třeba připomínat, jak rizikové takové chování je.

Podobné psaní hesel na „sticky notes“ se týká zejména práce na dálku, 66 procent zaměstnanců uvedlo, že k tomuto způsobu tíhne, pokud jsou na home office. Mnohdy mají hesla napsaná i na více místech: na papírcích, jiná ve speciálním sešitu. Polovina lidí uvedla, že má v počítači složku či textový soubor s hesly.

Pokud jde o papírky nebo sešit, ten mají lidé skoro vždycky v blízkosti počítače, čímž se bezpečnostní riziko ještě zvyšuje. A aby toho nebylo málo, 62 procent respondentů někdy v minulosti posílalo svá pracovní hesla přes textovou zprávu nebo email. K tomu je ale někdy vedou i sami zaměstnavatelé, jelikož 46 procent lidí musí sdílet účty s ostatními zaměstnanci a zaměstnavatelé nijak neradí, jak si hesla mají mezi sebou rozesílat.  

Stále také platí, že zaměstnanci si do svých hesel (pokud si je tvoří sami) přidávají detaily z osobního života, aby si je lépe pamatovali. To je ale opět nebezpečné, jelikož spousta těchto informací je veřejné přístupná na sociálních sítích. Jméno svého partnera nebo datum narození zvolilo 34 procent respondentů, 31 procent jméno svého dítěte a podobné množství jméno firmy.

Jde to mnohem lépe

Keeper Security upozorňuje, že situace se kvůli práci z domova skutečně výrazně zhoršila. Společnost to nazývá znepokojivým trendem, lidé ve svých domovech zcela zapomínají i na elementární bezpečnostní opatření, čímž ohrožují nejen sebe, ale i zaměstnavatele. Hesla jsou jak slabá, tak špatně uchovávaná.

Pokud se možným problémům chcete vyvarovat, můžete využít jeden z dostupných password managerů, díky kterým nejen že získáte podstatně silnější hesla, ale můžete mít pro každou službu jedinečné, protože pamatování dělá software za vás. Hesla jsou navíc uložena v šifrované formě. Ani tento způsob není stoprocentní a existují dokonalejší, ale stále je násobně lepší než samolepící papírky popsané hesly s jménem partnera.

Průzkum Keeper Security proběhl v únoru 2021, účastnilo se ho 1000 zaměstnanců v USA, kteří se pravidelně přihlašují do online pracovních účtů.

Diskuze (22) Další článek: Týden Živě: Velký (ne)únik dat z Facebooku, servery v podivné kapalině a plochy plné ikonek

Témata článku: , , , , , , , , ,