Roboti | Policie

Policisté z New Yorku mají robopsa Spot. Už několikrát zasahoval v Bronxu

Robotický pes Spot od Boston Dynamics je už nějaký měsíc k prodeji a svět se postupně dozvídá o jeho zákaznících, kteří teprve hledají způsob, jak ho vlastně zužitkovat.

Jeden takový Spot tedy v minulosti kontroloval černobylskou elektrárnu, další Spoty v Asii ponoukaly na jaře chodce v parku, aby si nasadili roušku, třetí Spot – Dášenka – se usadil v české Alze, no a jeden exemplář vlastní i newyorská policie NYPD.

Tamní ochránci zákona mají next-gen technologie rádi a před lety si za tímto účelem zřídili speciální útvar TARU – Technical Assistance Response Unit. Do širšího povědomí se dostal poté, co TARU uzavřel kontrakt s čínským DJI a koupil běžné komerční drony z řady DJI Mavic.

TARU nyní spravuje i jednoho Spota, kterého v New Yorku překřtili jednoduše na Digidog. Aktuálně se dočkal modernizace s robotickou rukou, kterou Boston Dynamics představil před pár týdny.

100bfa9f-9cd4-4865-a303-445a79167214
Policejní Spot Digidog (z videa New York Post)

Digidog se od ostatních Spotů ve světě liší hlavně v tom, že se už zapojuje do běžných policejních operací a je tedy docela příhodnou případovou studií. Několikrát už zasahoval třeba v neklidném Bronxu, kde jistý útočník držel dvě rukojmí. Digidog jim donesl jídlo. Po modernizaci s robotickou si nyní dokáže i otevřít (nezamčené) dveře nebo na dálku otočit kohoutkem – třeba domovní přívod plynu, pakliže by hrozil výbuch.

Policejní využívání robotů však má i negativní ohlasy. Demokratická kongresmanka za New York Alexandria Ocasio-Cortezová si například na Twitteru postěžovala, že by mělo investovat spíše do sociálních programů a školství.

Zdá se, že využití pro nejnovější model Spota s robotickou rukou hledají  i v Prusa Research:

Podívejte se na robopsa Spot s rukou. Toto nechcete potkat večer v parku:

Diskuze (6) Další článek: Kutil upravil bicykl pro jízdu na ledě, místo kol má kotouče z pily

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,