Policie | Deep Fake

Policie vytvořila deepfake video, aby pomohlo s vyšetřováním. Přineslo nová vodítka

Deepfake videa byla dosud spojována spíše s nekalostmi a policie je neviděla ráda. Přesto si nizozemští vyšetřovatelé řekli, že technologii zkusí použít i k něčemu dobrému a záměrně vytvořili deepfake, aby jim pomohl získat informace k 20 let staré vraždě. Jejich pokus se ukázal jako úspěšný.

Policie v Rotterdamu svůj přístup popsala jako unikátní, podle ní ještě žádné státní orgány jinde na světě deepfake videa ve vyšetřování nepoužily. 

Cílem bylo získat více informací k vraždě 13letého chlapce Sedana Soarese, který byl zastřelen v roce 2003, zatímco se kouloval se svými kamarády u rotterdamského metra. Pachatel je stále neznámý a policie i po letech odmítala případ uzavřít, protože k zastřelení chlapce neexistoval motiv. 

Na vytvořeném deepfake videu se proto nachází právě Sedan, jak s míčem (rád hrál fotbal) prochází fotbalovým hřištěm, obklopen svými kamarády, rodinou a učiteli ze školy a prosí o pomoc s vyšetřováním. „Znáte více informací? Prosím ozvěte se,“ říká ve videu počítačově vytvořený chlapec.

Celý deepfake:

Jeho rodiče s tvorbou deepfake souhlasili a poskytli policii potřebné obrazové materiály, aby vyšetřovatelé mohli video vygenerovat. Nizozemská policie pak deepfake rozšířila po internetu, podobně jako šíří například příspěvky věnující se pohřešovaným osobám. 

Detektivové tento přístup zvolili proto, že doufali, že „oživlý“ chlapec, obklopený jeho přáteli bude hrát na city a donutí případné svědky vystoupit vpřed. „Jak dokáže kontaktovat svědky či pachatele smrtící střelby po skoro 20 let? Tak, že zasáhnete jejich srdce,“ popsal v prohlášení detektiv Daan Annegarn.

Zatím to vypadá, že tento záměr minimálně částečně vyšel. Podle mluvčí rotterdamské policie po zveřejnění videa přišlo několik desítek nových tipů, policie nyní všechny prověřuje. Po pachateli se tedy stále pátrá, už nyní ale orgány celý experiment hodnotí jako velmi pozitivní. 

Dosud policejní složky po celém světě o technologii deepfake videí hovořily spíše ve varovných konotacích. Například evropský policejní úřad Europol v dubnu upozorňoval, že deepfake videa budou stále častěji zneužít organizované zločinecké organizace, proto policie musí zlepšit své forenzní techniky v oblasti umělé inteligence. 

Diskuze (3) Další článek: Máme první snímek nadupaného šestnáctijádra Ryzen 9 7950X v novém socketu AM5

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,