Roboti | Policie | Zbraně

Policie v San Francisku chce, aby její roboti dostali v krizových situacích povolení zabíjet

S návrhem, který nejen v Americe vyvolal velkou diskuzi, přišla sanfranciská policie. V rámci revize způsobu, jak používá své vybavení, přišla s žádostí, aby její roboti dostali povolení zabíjet. Uchýlit by se k tomu mohli jen ve vybraných, velmi kritických situacích.

Návrh je uveden v dokumentu nazvaném Politika vybavení pro vymáhání práva, kterého si jako první všiml server Mission Local. Sanfranciská policie v textu popisuje, jaké vybavení její zásahové jednotky používají, kolik ho mají, kdy ho pořídily a jak by ho chtěly používat v následujícím období.

Jedná se o obrněná vozidla, speciální granáty nebo právě roboty. Policie popisuje, že aktuálně vlastní 17 vzdáleně ovládaných robotů (funguje jich jen 12), kdy většina pochází od značky Remotec a ze své podstaty je nenásilná, slouží k deaktivování bomb nebo zacházení s chemikáliemi. 

Představte si je jako rameno s kamerou na kolech nebo na pásu, přes které může operátor řešit převážně pyrotechnické situace.

Snímek obrazovky 2022-11-25 v 18.30.34.png

Remotec Andros F6A, kterého má ve výbavě sanfranciská policie

Tito roboti ale nemusí být nutně zcela nenásilní. Jak upozornil server The Verge, novější modely Remotec nabízejí možnost přidání zbraní, například speciální brokovnice, která opět primárně slouží k dálkové detonaci bomb, ale je ve výsledku je jen na operátorovi, proti jakému cíli ji namíří. Zbraně mohou být namontovány i na dalšího robota ve výbavě sanfranciské policie – QinetiQ Talon, může nést granátomety nebo kulomety, ostatně používá jej i americká armáda. 

 „Roboti uvedení v této části nebudou používáni mimo výcvik a simulace, zatýkání zločinců, kritické incidenty, naléhavé okolnosti, výkon soudního příkazu nebo při posuzování podezřelých zařízení,“ popisuje policie v dokumentu, jak chce tyto roboty v budoucnu nakládat. Roboti budou používáni jako smrtící síla pouze tehdy, kdy hrozí nebezpečí ztráty životů členů veřejnosti nebo důstojníků a kdy to převáží jakoukoli jinou možnost síly, kterou má SFPD k dispozici, uvádí dále.

Složité rozhodování 

Právě pasáž o smrtící síle vyvolala velké ohlasy. I proto, že podle Mission Local v původním návrhu vůbec nebyla obsažena. Dokument už několik týdnů projednává městská rada San Franciska, která jej musí schválit a jeden z jejích členů, Aaron Peskin, v průběhu diskuze přidal k robotům větu, že „nesmí být použiti jako síla proti lidem“. 

To policie doslova zvýraznila červenou nesouhlasnou čárou a přidala nový odstavec o možnosti použití robotů jako smrtící síly v krizových situacích, kdy jde někomu o život. Škrtání je dohledatelné v předchozí verzi dokumentu.

Sanfranciskou radu nyní čeká těžké rozhodování. Město nikdy podobnou žádost neschválilo, ale ani nezamítlo, protože o to dosud nikdo nežádal. Jak se nakonec k dokumentu postaví, může vytvořit precedent o používání policejních robotů pro celou Kalifornii, protože podobnou revizi vojenského a policejního vybavení musí kvůli novému zákonu AB 481 provést všechna města ve státě.

Řada právníků a aktivistů za lidská práva se proti návrhu postavila, sama policie nepopírá, že o použití smrtící síly skutečně požádala. Pro The Verge ale podotkla, že žádné specifické plány pro roboty a jejich „smrtící nasazení“ nemá a zopakovala, že by tuto sílu mohli používat opravdu jen výjimečných situacích. 

Diskuze (14) Další článek: Největší aktivní sopka světa po necelých 40 letech opět vybuchla

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,