Policie New York, oddělení iVěcí, položte ten telefon!

(inzerce) Věta, kterou byste čekali leda tak v nějakém absurdním filmu, už brzy bude znít v ulicích New Yorku.

Tamější policie se rozhodla vyřešit rostoucí počet krádeží a loupeží, při kterých jde pachatelům o smartphony a ostatní gadgety.

Transamerický problém

Server Huffington Post vydal v závěru minulého roku celkem alarmující zprávu pro všechny newyorčany vlastnící smartphone. Ten sehrál roli ve 40 % všech loupeží, které se v New Yorku udály. Zpráva bohužel zmiňuje i případy, kdy majitel smartphonu přišel o život.

Zneklidňující čísla přišla i z Los Angeles, kdy počet zločinů s telefonem v hlavní roli meziročně stoupl o více než čtvrtinu.

SIM.jpg

Hledání v praxi

„Pokoušíme se objevit způsob, jak vypátrat osoby, které odcizují produkty značky Apple a snažíme se je vracet původním majitelům. Děláme to, abychom si mohli načrtnout přibližný profil člověka, který takovou trestnou činnost páchá,“ uvedl pro NY Post mluvčí newyorských policistů Paul Browne.

Samotný proces pátrání probíhá následovně: oběť krádeže (nebo loupeže) oznámí na policii unikátní číslo IMEI. Příslušní detektivové kontaktují firmu Apple, která jim dá údaje o pohybu telefonu a jeho stávající poloze.

Telefonistka.jpgProč právě Apple? Snadná lokalizace. Například iMessage (rozšíření, které umí zdarma poslat SMS na další iGadget) nebo další funkce můžete považovat za zbytečnost, ale defaultní aplikace Find My iPhone dokáže vám a právě i policistům pátrání velmi usnadnit. A to si v New Yorku dobře uvědomují.

Kdekoliv ve světě

Oblíbený fígl, kdy se ukradená simka zkrátka vyhodila a nahradila ji jiná, třeba snadno sehnatelná předplacená karta, a telefon se tak stal nedohledatelným, už v dnešním světě nemá nárok na úspěch. Tato zásluha se dá přičíst právě unikátním IMEI číslům. Navíc většina smartphonů disponuje GPS čipem, takže zjistit polohu je opravdová hračka.

Zloděj se tím pádem nemůže schovat ani za zahraniční simkarty (o roamingu ani nemluvě).

Další článek: 9,7palcové displeje pro tablety jsou na ústupu, hitem začínají být menší

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,