Policie bude číst e-maily

Podle zprávy informačního centra hnutí Human Rights and Democratic Movement in China má být v Číně zaveden státní dozor nad využíváním Internetu.
Podle zprávy informačního centra hnutí „Human Rights and Democratic Movement in China“ má být v Číně zaveden státní dozor nad využíváním Internetu.

Čínské úřady chtějí kontrolovat, zda není Internet zneužíván k trestné činnosti. Na policejních odděleních v každém městě mají proto být ustaveny speciální skupiny pro boj s kriminalitou páchanou pomocí Internetu. Ty budou moci využívat všech dostupných metod, včetně monitorování přístupu k zahraničním informačním zdrojům a pročítání osobní pošty ve schránkách připojených občanů.

Aby se omezilo nekontrolované šíření politických informací po Internetu do doby, než bude mít státní aparát síť dostatečně pod kontrolou, spatřil již světlo světa první exemplární případ - třicetiletý čínský podnikatel Lin Hai, který byl obžalován za zneužití Internetu k podvratným politickým aktivitám za to, že poskytl soubor třiceti tisíc e-mailových adres redakci elektronicky šířeného disidentského časopisu, sídlícího v USA.

Jak se zdá, čínskému režimu je trnem v oku především velmi rychlý růst internetové komunity v zemi, který spolu s jejím sociálním složením a nevídanými možnostmi šíření informací po síti, začíná patrně představovat reálné nebezpečí. Počet uživatelů Internetu v Číně totiž vloni stoupl z 670 tisíc v roce 1997 na 2,1 milionu ke konci loňského roku. Jedná se přitom o oficiální počet účtů pro přístup do sítě, z nichž každý podle odhadů používají v průměru tři lidé. Při zachování současného trendu by měl počet uživatelů vzrůst v roce 2000 na 5 až 10 milionů.

Podle statistiky je dnes v Číně permanentně připojeno okolo 750 tisíc počítačů a provozováno na 5 300 webserverů. Podle on-line průzkumů je téměř 90% uživatelů mladších 35 let (42% mezi 21 a 25 lety), celých 77% procent má vysokoškolské vzdělání a 86 procent místní internetové komunity tvoří muži.

Jak se ukazuje, je Internet mocným nástrojem nejen pro komunikaci a šíření informací, ale může se stát i mocným nástrojem k potlačování lidských práv. Co by se asi dělo u nás doma, kdyby Internet přišel o pár let dříve?

Váš názor Další článek: Už se ví, kolik zaplatíte za Office 2000!

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,