Policie | Dark web | Drogy

Policejní zátah na dark webu. Výsledkem je 150 zatčených, zabavené drogy, zbraně a kryptoměny

  • Policejní orgány opět zasahovaly na dark webu
  • Zatkly 150 osob a zabavily 234 kilogramů drog
  • Italské orgány zavřely dvě dark webová tržiště

Policie zatkla 150 podezřelých, kteří se údajně měli podílet na prodeji a nákupu nelegálního zboží na DarkMarketu – největším nelegálním tržišti na temném webu, jež bylo zrušeno v lednu 2021. „Německé policejní orgány tehdy zatkly údajného provozovatele tržiště a zabavily infrastrukturu, což vyšetřovatelům po celém světě poskytlo řadu důkazů,“ uvedl Europol.

Evropské centrum Europolu pro boj proti kyberkriminalitě (EC3) od té doby sbíralo informace s cílem identifikovat klíčové cíle. Zatýkání je výsledkem koordinované mezinárodní operace nazvané Dark HunTOR, která trvala deset měsíců a podílely se na ní policejní složky a vyšetřovatelé z devíti zemí ze tří kontinentů.

Zátah na internetové podsvětí

Podezřelí byli zadrženi ve Spojených státech (65 lidí), Německu (47 osob), Spojeném království (24 lidí), Itálii (4 osoby), Nizozemsku (4 osoby), Francii (3 osoby), Švýcarsku (2 osoby) a Bulharsku (1 osoba). Tím však vyšetřování nekončí, neboť vyšetřovatelé nadále pracují na identifikaci dalších osob, které stojí za účty na DarkMarketu.

Úspěšná operace vedla k zabavení 26,7 milionu eur (v přepočtu přibližně 687 milionů korun) v hotovosti a kryptoměnách, jakož i 234 kilogramů drog (152 kg amfetaminu, 27 kg opioidů a více než 25 000 tablet extáze) a 45 střelných zbraní.

Italské orgány v rámci této operace uzavřely dark webová tržiště Berlusconi a DeepSea, zatkly čtyři správce a zabavily 3,6 milionu eur (cca 93 milionů korun) v kryptoměnách. Na dotčených tržištích bylo dohromady k prodeji přes 100 tisíc nelegálních produktů.

Je to varování zločincům

„Smyslem operací, jako je tato, je upozornit zločince operující na dark webu, že komunita orgánů činných v trestním řízení má prostředky, aby je odhalila a dohnala k odpovědnosti za jejich nezákonnou činnost, a to i v oblastech dark webu,“ řekl zástupce výkonného ředitele Europolu pro operace Jean-Philippe Lecouffe.

Náměstkyně generálního prokurátora Lisa Monaco na tiskové konferenci potvrdila, že operace měla „vyslat jasný vzkaz těm, kteří se skrývají na dark netu a prodávají nelegální drogy: žádný dark net neexistuje. Můžeme si na ně posvítit a posvítíme si na ně!“

Evropské centrum Europolu pro boj proti kyberkriminalitě zprostředkovávalo výměnu informací mezi vyšetřovateli v rámci společné pracovní skupiny. Operace Dark HunTOR probíhala v rámci evropské bezpečnostní iniciativy EMPACT (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats), jejímž cílem je identifikovat a řešit hrozby, které představuje organizovaný mezinárodní zločin.

Policejní akce navázala na podobnou operaci DisrupTor ze září loňského roku. Ta se také zaměřovala na online prodej nelegálních drog a jejím výsledkem bylo 179 zatčení. Podezřelí se měli podílet na desítkách tisících prodejů nelegálního zboží a služeb. Zabaveno tehdy bylo více než 6,5 milionu dolarů (asi 150 milionů korun) v hotovosti i ve virtuálních měnách.

Diskuze (14) Další článek: Do Brna dorazí největší konference o průmyslovém 3D tisku v Česku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,