Pokřivená internetová morálka je mnohdy prázdnou frází

E-mail je a bude jednou z neúčinnějších cest přímo oslovení mnoha uživatelů Internetu. Proto "obtěžujících" e-mailů může jen přibývat.
Potom, co jsem poslal nabídku spolupráce s naší společností většině studentů Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně, byl jsem zařazen (nikoli automaticky) na seznam lidí, jejichž e-mail nedojde do jakéhokoli mailboxu na této univerzitě. Vše bych klasifikoval jako trapné nedorozumění nebýt několika desinformačních a troufám si říci morálně pokřivených argumentů uváděných pracovníky této univerzity. Nechci, aby následující řádky byly prosyceny negativními výlevy, ale spíše objektivními názory, které slýchávám v obou komunitách - jak komerční, tak i akademické.

Pokřivená morálka

Na akademické půdě, konkrétně alespoň na Masarykově univerzitě, nemají rádi cokoli co má přívlastek "komerční", protože něco takového nemá s výukou studentů pranic společného. Na této univerzitě hrozí postih zablokování e-mailové schránky na několik týdnů každému, kdo e-mail pro komerční účely využije. Nechápu, jakým způsobem odlišovat komerčnost a nekomerčnost v tak choulostivé oblasti, jako je výpočetní technika. Vždyť kontakt s firemní praxí může studentovi pouze prospět. A pokud si při tom i rozumně přivydělá, tím lépe. Jinými slovy, když už má potřebu vydělávání peněz, proč se nesoustředit na oblast shodnou se zaměřením studia.

Vraťme se k mému "junk mailu", neboli obtěžujícímu a nepatřičnému e-mailu, směřovanému na studenty MU. Na jedno jsem však doslova pyšný - na tzv. černém seznamu lidí, jejichž maily univerzitní server nedoručuje, jsem pravděpodobně jediným, jehož e-mail není fiktivní. Z tohoto důvodu také považuji tvorbu podobných seznamů http://www.ics.muni.cz/cgi-bin/toISO-8859-2/techinfo/abuse.html za naprosto zbytečnou - není problém měnit e-mail pro zasílání marketingových mailů každý den, vždyť serverů nabízejících zřízení e-mailové schránky zadarmo je bezpočet. Třešničkou na dortu je fakt, že proti zařazení na takový seznam není rozumný způsob obrany - e-mail na administrátora také neprojde přes univerzitní server. Zbývá dodat, že takový seznam je tvořen z adres - cituji: "jejichž uživatelé odesílají hromadné reklamní či vulgární dopisy atp." Zkratka a tak podobně zřejmě znamená cokoli jiného, co se "komusi" nelíbí. Konkrétně tomu, kdo se skrývá za adresou net-abuse@fi.muni.cz. Toto je dle mého názoru typická ukázka byrokracie, která zřejmě ještě dlouho zůstane pevně zakořeněna v mnoha státních institucích a podnicích.

Co tedy s komerčními e-maily?

Je smutnou skutečností, že adresy lidí, kteří se nějakým způsobem zapojují do hromadné korespondence po Internetu, jsou zneužívány pro vytváření databází adres, na které jsou posléze posílány hromadné e-maily. Nutno zdůraznit - e-maily bez vyžádání. Vesměs však jde o adresy veřejně dostupné, takže jde o stejný problém jako při zasílání propagačních letáčků na normální poštovní adresu až domů; pomocí e-mailu se však můžete vcelku účinně bránit. Ti slušnější posílají opakované hromadné e-maily s tím, že v případě napsání na určitou adresu budete z databáze vyřazeni.

Jako bych viděl tváře rudé konzervativních akademických hodnostářů, kteří již otevírají svůj oblíbený e-mailovací program, nejlépe pine... Ruku na srdce, za několik let aktivního používání Internetu se mi nestalo, že by mi přišlo více jak 5 komerčních e-mailů za týden, což je v absolutních číslech zanedbatelná desetina procenta z celkového počtu.

Na otázku v nadpisu nabízím jednoduché řešení - mazat je. Skutečné 100% řešení neexistuje. Je-li taková možnost, dohodnout se s autorem takových mailů na vyřazení z jeho databáze.

Komerční nerovná se špatný

Mnoho škol využívá komerční sféru ke spokojenosti obou zúčastněných stran. Primárně jako zdroj zkušeností z praxe pro studenty prostřednictvím semestrálních, bakalářských a jiných prací, sekundárně slouží jako malý, leč nezanedbatelný zdroj příjmů fakulty.

A aby tento článek nebyl pouhým zaplácáváním webové stránky, připojím alespoň jednu "radu nad zlato": neposílejte hromadné e-maily na studenty MU, byť jejich adresy jsou veřejně přístupné na školním servery a vaše nabídka je míněna s těmi nejlepšími úmysly.

E-mail je a bude jednouou z neúčinnějších cest přímého oslovení mnoha uživatelů Internetu. Proto "obtěžujících" e-mailů může jen přibývat. Alespoň do té doby, než se proti nim naučíme účinně bránit (pokud je něco takového na fenoménu typu Internetu vůbec možné).

Váš názor Další článek: Vývoj kurzu koruny k USD a DEM

Témata článku: , , , , , , ,