Pojďme programovat elektroniku | Počasí

Pojďme programovat elektroniku: Z čeho poskládat venkovní meteosondu, která poběží celé roky

  • Dnes si ukážeme, z čeho postavit venkovní meteosondu
  • Tak, aby fungovala celé roky
  • A posílala data třeba pomocí Wi-Fi

Dnes si postavíme meteosondu. Ale ne! Už zase? Vždyť už jsi ji za poslední rok a půl postavil hned několikrát v nejrůznějších podobách (1, 2, 3). Ano, a proto dnes nečekejte ani tak ukázku připojení x-tého teploměru k Arduinu a přečtení hodnot, ale podíváme se na to, jak vlastně postavit venkovní bezdrátovou meteosondu jako takovou.

Získání hodnot z teploměru a vypsání údaje na displej, skrze sériovou linku do PC anebo odeslání skrze Wi-Fi kamsi na web je totiž opravdu jen to pomyslné A. Postavit venkovní bezdrátovou sondu, která odolá nepřízni počasí kdesi na zahradě nebo na prašném balkoně uprostřed velkoměsta, totiž může být mnohem větší výzva.

c3f5d87b-e33c-4bbd-a705-b35a5d926743
Schéma venkovní meteosondy, jejíž komponenty si dnes stručně ukážeme. Pro komunikaci může použít Wi-Fi (mikrokontrolery ESP8266/ESP32), nebo samostatný rádiový vysílač (433 MHz, 868 MHz, Sigfox, BigClown aj.)

V následujících kapitolách si tedy ve stručnosti projdeme všechny prvky, které k tomu budete potřebovat podle schématu výše: radiační štít, solární panel, vhodný zdroj energie, nabíjecí moduly, měniče, moduly voltmetru, mikrokontroler a konečně senzory, které budou měřit okolí.

Diskuze (18) Další článek: Umělá inteligence překonala dvojitý objektiv. Podívejte se, co umí Google Pixel

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,