Programování | Pojďme programovat elektroniku

Pojďme programovat elektroniku: 23 věcí, které potřebuje každý bastlíř

  • Co si pořídí každý začínající bastlíř?
  • Stavebnice Arduino je pouhý základ
  • Vybrali jsme 23 věcí, které nesmí chybět v bastlířské dílně

V našem seriálu Pojďme programovat elektroniku jsme si už vyzkoušeli ledacos počínaje hromadou senzorů, rádiových vysílačů pro přenos dat na nejrůznějších frekvencích a konče stavbou robotických autíček, meteostanic a studiem samotných elektrických signálů.

Dneska se oklikou vrátíme na samotný začátek a podíváme se, co by si měl každý začínající bastlíř postupně pořídit, aby neskončil jen u blikající LED diody a primitivních obvodů.

Nebojte se, asi si to nepořídíte naráz, ale v průběhu času a postupně, jak budou růst vaše vlastní nároky.

Mikrokontroler

Tou nejdůležitější elektrosoučástkou je samozřejmě jednoduchý řídící čip – mikrokontroler – a jeho prototypovací deska. Ve vývojovém prostředí Arduino a v jeho upraveném jazyku C/C++ nemusíte programovat jen originální stejnojmenné desky a jejich velmi jednoduché osmibitové čipy ATmega s taktem 16 MHz, ale také populární a stejně levné čipy ESP8266 s Wi-Fi a mnohonásobně vyšším výkonem nebo třeba celou armádu desek s řídícími čipy ARM. Od těch nejjednodušších mikrokontrolerů STM32 po složité armové procesory, které pohánějí třeba Raspberry Pi.

001.JPG
Mikrokontrolery s čipy ATmega, ESP8266, ESP32, STM32 a mikropočítače s procesory ARM. Většinu můžete programovat jako původní Arduino v jeho stejnojmenném vývojovém prostředí.
Diskuze (40) Další článek: Týden Živě: CyberCon 2017, děravý CCleaner a mobilní platby Android Pay

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,