PointCast si možná našel svůj výklenek

První masově rozšířený vysílač internetových kanálů, firma PointCast, možná našla svou hrací...
První masově rozšířený vysílač internetových kanálů, firma PointCast, možná našla svou hrací plošku, kam se na ni nebude moci Microsoft sápat tak snadno. PointCast, který byl od počátku zaměřený do veliké šíře (technologie, byznys, sport, zábava atd.), je pod nesmírným tlakem Microsoftu, který distribuuje internetové kanály ve svém prohlížeči a zakrátko i ve svém operačním systému.

PointCast, resp. jeho minulé zastydlé vedení si hrozbu příliš nepřipouštělo; bylo tudíž vyměněno a nový šéf razantně reorganizuje. PointCast se bude daleko více soustřeďovat na oblast byznysu, kterou měl od začátku udělanou slušně a která mu přinesla nejvíce čtenářů; dokonce umožní elektronické obchodování s akciemi. Podle vlastního průzkumu zjistil PointCast zajímavá čísla – jeho uživatelé jsou daleko více vlivnější a manažersky či obchodně zaměření než zbytek uživatelů Internetu. Nad konkrétními čísly si můžeme jen postesknout: už aby to bylo i u nás. 63% uživatelů PointCastu totiž už někdy nakupovalo přes Internetu, polovina z nich nakupuje pravidelně. Navíc 28% dalších uživatelů chce pomocí kreditní karty nakupovat na webu v příštím roce. Nejde navíc o korunové nákupy – 45% zkoumalo nákupy automobilu přes web a 3% to dokonce zrealizovalo (tomu říkám odvaha, koupit auto, aniž do něj sednu); 20% uživatelů koupilo počítačový hardware, 20% utratilo přes Internet do služeb spojených s cestováním.

Microsoft, ale také třeba Netscape rozhodně nebudou chtít PointCastu jen tak prominout fakt, že se bude chtít profilovat ve smetaně Internetu – elektronickém obchodování. Dohonit jej ale zde nebude jednoduché, protože PointCast má výhodu (kterou ještě prohloubí), že se jedná o nástroj přímo vytvořený a uzpůsobený pro tyto činnosti, na rozdíl od všeobecně zaměřeného Exploreru nebo Navigatoru.

Možná si novou verzi jednou odinstalovaného (a odepsaného) programu zase nainstaluji…

Váš názor Další článek: Ani Novell se bez Javy neobejde

Témata článku: , , , ,