Pohodlná práce s Dell Latitude C600

Kvalitní a výkonný značkový notebook Dell je dobrým pracovním nástrojem i pro náročnější mobilní pracovníky.
Tento článek vyšel v časopise Computer 2/01 dne 8. února 2001

Michal Politzer: První pohled na notebook většinou vede na klávesnici a polohovací zařízení. I když má každá značka notebooku odlišné rozmístění kláves, většinou se žádného nepříjemného překvapení nedočkáte. Rovněž Dell Latitude C600 má rozložení rozumné, i speciální klávesa Fn je umístěna vhodně mezi klávesami Ctrl a Win. Navíc je klávesnice česká. Příjemné však bude pro mnohé zjištění, že notebook lze ovládat jak dnes běžným touchpadem, tak o něco starší technologií: track stick. To je malá páčka umístěná mezi klávesami G, H a B.

Jak dědeček měnil, až vyměnil

Notebook má v přední části dvě zásuvné šachty. Levou obsadíte bateriemi. Do pravé můžete zasunout disketovou mechaniku, CD-ROM, DVD-ROM, zipku, druhé baterie atd. Testovaný notebook získal do vínku právě druhé baterie (ocení je zejména ti, kteří hodně cestují) a kromě běžné disketové mechaniky také vypalovačku CD-RW. K přenášení dat totiž začíná být běžná disketa silně nedostačující, takže proč se nevrhnout do vypalování a přepalování na (dnes již poměrně levná) cédéčka. Výhodné je, že díky speciálnímu softwaru můžete mechaniky či baterie do pravé šachty zasouvat i za běhu počítače. Je trošku škoda, že do levé šachty nelze zasunout nic jiného než baterie …

Latitude C600 je označen jako první notebook od Dellu připravený pro bezdrátovou komunikaci. Tuto možnost jsem zatím nemohl odzkoušet, protože tato varianta notebooku bude dostupná až v prvním čtvrtletí roku 2001 (notebook jsem testoval v prosinci). Bezdrátové propojení do LAN bude možné pomocí antény zabudované uvnitř notebooku a přístupových bodů, které mohou být rozmístěny například po budově firmy. Pokud chcete vědět o této technologii více, pátrejte po označení TrueMobile mini PCI 802.11b. Náš notebook zatím s okolním světem komunikoval za pomoci 56kb modemu a mini PCI síťové karty 10/100.

Docela silný hošík

Notebook má na dnešní dobu standardní 14,1" displej s rozlišením 1 024 × 768, který oživuje grafická karta ATI Mobility 128. Ta je díky 2× AGP a 8 MB vlastní paměti schopna nabídnout slušný výkon. Celý notebook je postaven na osvědčené čipové sadě Intel 440BX Mobile se 100MHz sběrnicí. Srdcem mu je procesor Intel Pentium III kmitající na 850 MHz. Procesor podporuje technologii SpeedStep, což znamená, že při provozu na baterie může být snížena jeho frekvence. To samozřejmě sníží spotřebu a prodlouží výdrž celého notebooku. Nepotřebujete přece stále kmitat na plný výkon.

Plusy a minusy
+ vysoký výkon
+ dvě šachty pro baterie a mechaniky
+ připravenost pro bezdrátovou komunikaci
- vypínací tlačítko vypne ve Windows 98 notebook totálně
Notebook Dell Latitude C600
Zdroj: Dell, Praha
Telefon: (02) 22 83 27 11
Cena: 177 266 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok


Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.

Diskuze (1) Další článek: FireWire se přiblížil notebookům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,