Microsoft | Operační systémy | Windows 10

Podzimní „velká“ verze Windows by měla vyjít již tento týden. Co přinese nového?

Ve středu 2. října hostí Microsoft každoroční konferenci, na které představí nová zařízení z řady Surface. S největší pravděpodobností na ní ale ukáže i nejnovější velkou aktualizaci Windows 10, která ale není tak zcela velká. Přijít na počítače uživatelů by tak mohla pár dní poté.

Podzimní aktualizace Windows 10 s označením 19H2 (verze 1909) se objevila v rámci WSUS – tedy Windows Server Update Service. To značí, že by se mělo jednat o RTM verzi, která je již hotová a vhodná pro nasazení na počítače. To by korespondovalo i s nadcházející konferencí Microsoftu, která se koná tuto středu. Zde totiž ukáže nové počítače z řady Surface a s nimi i novinky v rámci Windows. K ostrému nasazení by tak aktualizace mohla být hned záhy.

Jak už ale bylo oznámeno dříve, letošní podzimní verze bude mnohem menší, než všechny předchozí a dokonce bude doručena klasicky skrze Windows update jako běžná měsíční záplata, její instalaci tak zřejmě většina uživatelů ani nezaznamená. Microsoft se tak v tichosti dostává do fáze, kdy jarní aktualizace je větší a přináší znatelné novinky, zatímco podzimní spíše opravy chyb a drobnosti.

Lepší správa notifikací a opravy chyb

Novinek v rámci aktualizace není mnoho, některé ale potěší. V rámci zobrazení kalendáře na hlavním panelu bude nově možné přímo vytvořit událost, nebude tak nutné navštěvovat vestavěnou aplikaci. V notifikačním centru zase přibyl odkaz na nastavení upozornění. U těch lze pro jednotlivé aplikace nastavit, zda mají mít i vyskakovací podobu, nebo se pouze objevit v rámci centra.

9dc684c7-9503-4e34-a1af-0b9470f4b3a6 
Událost půjde přidat rovnou z hlavního panelu.

Hlasoví asistenti třetích stran nově mohou pracovat i na zamykací obrazovce a v rámci oprav by měly být vyřešeny problémy s nadměrným využitím baterie, stejně jako vysoká latence při kreslení perem u některých výrobců a další drobnosti. V rámci možností obnovení je také nově možnost využít stažení systému z cloudu.

Jak zkrotit Windows Update? Poradíme:

Zdroj: TechRadar

Diskuze (51) Další článek: Elektrický skútr Gogoro Viva chce být Teslou na dvou kolech – láká především na nízkou cenu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,