Windows 10 | Aktualizace | Fluent Design

Podzimní aktualizace Windows 10 přinese zcela novou nabídku Start a mnoho dalších novinek

Na podzim nás čeká další velká aktualizace operačního systému Windows 10. Beta testeři dostali v rámci programu Windows Insider koncem minulého týdne testovací sestavení s číslem 19042.421. Server Windows Latest informuje, že jednou z největších novinek je zcela nová nabídka Start.

Testovací náhled Windows 10 20H2 je tak trochu překvapením, neboť podle původních plánů měla nová nabídka Start přijít až na jaře příštího roku. Aktuální sestavení obsahuje řadu dalších vylepšení, která byla původně testována ve vývojářské verzi Windows 10 21H1. Předpokládalo se, že podzimní aktualizace bude, stejně jako loni, spíše symbolická, nicméně nyní to vypadá, že přinese zásadní novinky.

Průhledné ikony v nabídce Start 
Průhledné ikony v nabídce Start

Windows 10 20H2

Microsoft tak nepřímo naznačuje, že bychom se nové nabídky Start mohli dočkat v rámci druhé letošní velké aktualizace, která bude vydána pravděpodobně v říjnu či listopadu tohoto roku. Přinese modernější vzhled a bude lépe ladit s ikonami ve stylu Fluent Designu.

Poměrně viditelnou změnou je pozadí dlaždic a ikon aplikací. To je ve stávající verzi Windows buď tmavě šedé, nebo má výchozí systémovou barvu. V novém provedení budou dlaždice průhledné, což by mělo pozitivně ovlivnit čitelnost nabídky.

Velký otazník nyní visí nad živými dlaždicemi, které poměrně pravděpodobně Microsoft zruší v rámci připravovaných Windows 10X. Aktuální obrázky však naznačují, že přinejmenším po podzimní aktualizaci budou živé dlaždice nadále k dispozici.

Další očekávané novinky

Další novinkou Windows 10 20H2 bude možnost zobrazování jednotlivých karet prohlížeče Edge v nabídce pro přepínání mezi aplikacemi (klávesová zkratka Alt+Tab). Karty tak budou z tohoto pohledu považovány za samostatné aplikace. Tato funkce však bude volitelná a bude nutné ji nejprve aktivovat v nastavení.

Podobně bude fungovat zobrazení náhledů při zastavení kurzoru myši nad ikonou Edge, kde se nebude ukazovat pouze aktuálně zobrazená stránka, ale zmenšené náhledy všech otevřených webů. Jedním klepnutím tlačítkem myši tak bude možné přejít na konkrétní kartu.

Další změny se odehrají v oznámeních. Zde se nebude zobrazovat název a ikona aplikace nad obsahem oznámení, jako dosud, ale přímo v jeho rámci. Zjevným cílem této změny je snaha o čistější designové provedení.

Změní se také podokno Systémové informace – to bylo až dosud součástí ovládacích panelů, ale od podzimu bude k dispozici v Nastavení. Kromě toho dochází ke změně v zásadách správy moderních zařízení (MDM) ovlivňujících místní uživatele a skupiny, kde systémový administrátor bude moci provádět místní úpravy v rámci lokální skupiny.

Diskuze (74) Další článek: Írán rekonstruuje loni sestřelený americký dron Global Hawk

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,