Kryptoměny | Hacking | Těžba

Podvodníci instalovali těžařské programy do počítačů v obchodech. Odhalily je hlučné větráky

Těžit kryptoměny je nákladná záležitost, která se s trochou štěstí vrátí za mnoho měsíců. Největší problém je počáteční nákup těžícího hardwaru, v případě kryptoměny ethereum jsou to počítače a grafické karty. Vykutálení podvodníci ze Španělska si chtěli vše usnadnit a těžit od začátku zdarma – pomocí cizích počítačů a notebooků.

V tomto případě však nešlo o nějaké sofistikované hackování počítačů na dálku, měli vymyšlený jednoduchý systém – v obchodech s elektronikou MediaMarkt a nejspíše i dalších zneužili vystavené počítače a notebooky. Žena z dvojice nejprve zabavila prodejce a muž potají na vystavené stroje instaloval program pro vzdálenou správu (Anydesk) a těžící program Nicehash, který byl automaticky nastaven na maximální těžení a posílání kryptoměnových odměn na jejich účet.

Jak upozornil web Bitfender, dvojici 33letých podvodníků později odhalili sami pracovníci, když zkoumali, proč jsou úplně nové vystavené počítače a notebooky zahřáté a vydávají velký hluk kvůli maximálně roztočeným ventilátorům. Když hledali důvod, podívali se i do záznamů kamerového systému, kde odhalili jednoho z podvodníků, který přes USB do strojů instaloval zmíněný software.

Policie dvojici odhalila a při razii v jejich bytu našli i mobilní telefony, skrze které kontrolovali zasažené počítače a notebooky. Oba byli obviněni z podvodu, poškození a hackování do počítačových systémů.

Zde se dá dodat jen jediné – pokud prodáváte cokoli, na čem se dá těžit a vystavujete to na veřejnosti, alespoň se ujistěte, že je stroj přihlášen přes účet s velkým omezením, na který se nedá nic instalovat. V tomto případě nejspíše byly všude spuštěné administrátorské účty, takže měli útočníci zcela volné ruce a mohli instalovat cokoli, co potřebovali.

Diskuze (14) Další článek: Nvidia vylepšuje 3 roky starou grafiku. GeForce RTX 2060 dostane 12 GB paměti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,