Podrobný pohled na MP3/CD přehrávač Genica

Jak jsme vás již dříve informovali, na českém trhu je nový MP3/CD přehrávač za dosti solidní cenu. Připravili jsme pro vás podrobnou recenzi.
Jak jsme vás již dříve informovali, na českém trhu je nový MP3/CD přehrávač za dosti solidní cenu. Připravili jsme pro vás podrobnou recenzi.

Již v průběhu minulého týdne jste si na Živě mohli přečíst informaci o tom, že na český trh se dostává nový přenosný MP3/CD přehrávač asijského neznačkového výrobce, který si své uživatele získá především velice nízkou cenou. Díky společnosti Starcom s.r.o (ostravský velkoobchod, který se především zabývá velkoobchodním prodejem výpočetní techniky a nyní i MP3 přehrávačů) se do mých rukou dostal jeden kus tohoto přehrávače, který jsem pro vás mohl otestovat.

Přejděme nyní k vlastní recenzi. Přehrávač velikosti běžného discmana je dodáván se síťovým adaptérem, sluchátky a stručný manuálem v anglickém jazyce. To je vše, co k přehrávači dostanete. Docela mě překvapilo, že se k přehrávači nedodávají tužkové baterie a nějaký bonusový software. Vše to zřejmě bude záviset na ceně, která je i díky těmto náležitostem tak nízká.

Pro samotný chod přehrávače stačí vložit hudební či klasické datové CD s nahrávkami ve formátu MP3 a přehrávač připojit ke zdroji nebo využít 2 tužkové baterie. Vyzkoušel jsem obě varianty a fungovaly bezchybně. Tužkové baterie mě vydržely zhruba 8-10 hodin nepřetržitého přehrávání (testovány dobíjecí baterie Varta AccuPlus 750mA). Přehrávač disponuje numerickým dvouřádkovým malým displejem, na kterém se vám zobrazí počet dostupných písniček a čas přehrávání. K dispozici máte na displeji také stav nabití baterie. Dalšími volitelnými funkcemi je ukázkové „preview“ a „next“ pro posun skladeb vpřed. Také nechybí standardní funkce „pause“, „enter“ a „repeat“. Trošku mě však zamrzelo, že přehrávač nepodporuje ID3 tagy a další s tímto spojené funkce. Velkou výhodou však je, že pro chod tohoto přehrávače nepotřebujete v žádném případě osobní počítač či další přídavné periferie.

Podporované formáty CD jsou CD-R, CD-RW a Audio CD. Mnou testované nosiče TDK, Samsung, Philips a Bestmedia fungovaly bez problémů. Z CD-RW nosičů jsem zkoušel Mitsubishi, které se také přehrávalo spolehlivě.Samotné přehrávání je čisté a bezchybné. Z větších otřesů také nemusíte mít žádný strach, protože přehrávač disponuje 50vteřinovým elektronickým protiotřesovým systémem. Dalším problémem, který jsem zaznamenal je kvalita dodávaných špuntových sluchátek. Sluchátka byla zvláštním způsobem ukončena v místě dělení pravého a levého sluchátka. Z mého pohledu se jedná o velice levná a nekvalitní sluchátka. Jsou tam v podstatě jen na kontrolu funkčnosti přehrávače. Kromě sluchátkového výstupu má přehrávač i výstup line-out a jde tak připojit k zesilovači. Ekvalizér umožňuje využít 5 přednastavených stupňů, které se liší basy, výšky a zřejmě i kvalitou přehrávání. Bohužel uživatelé si sami měnit hodnoty basů a výšek nemohou.

Přehrávač také umožňuje nahrávat hlas či hudbu prostřednictvím mikrofonu, který se dá k přehrávači připojit. Nahrát můžete 500 vteřin záznamu. V přehrávači je zabudovaná přídavná paměť, do které lze tyto nahrávky uložit (zůstanou v paměti i po vyjmutí baterek či adaptéru). Samotné nahrávání hlasu je v celku kvalitní, záleží však na používaném mikrofonu.

Systém přehrávání MP3 nahrávek z CD je realizován obdobně jako na PC. Dokonce tento přehrávač umí číst MP3 i z podadresářů (podpora ISO 9660), bohužel však není možné vybrat konkrétní adresář s MP3 nahrávkami (veškeré MP3 na CD se ukazují postupně podle pořadí, jak jsou na CD vypálena). Podporovaný bitrate je maximálně do 196 kbit/s, což je docela škoda, protože celá řada uživatelů využívá MP3 nahrávky v podstatně lepší kvalitě, které tady bohužel nepřehrajete. Já osobně jsem na CD vypálil několik nahrávek vyššího bitrate, ale bohužel jsem neuslyšel ani hlásku. Jak samotný výrobce uvádí, přehrávač 100% podporuje standard 128 kbit/s, stereo MPEG layer 3-1. Před začátkem napsání této recenze jsem přehrávač mohl testovat více jak 5 dní. Ve většině případů jsem byl s přehrávačem spokojen. Také jsem byl překvapen, že přehrávač po vložení CD s MP3 našel všechny MP3 nahrávky (různého bitrate). Kvalita přehrávání (hodně závisí na použitých sluchátkách) je také na úrovni. Přehrávač je možná trošku nepohodlný při používání mimo domov, protože ho v celku není kam dát (snad nějaká ledvinka či něco podobného). Ocenil jsem funkci „hold“, která zablokuje ovládací tlačítka přehrávače, což zamezuje omylnému zmáčknutí toho nepravého tlačítka. Přístroj s mechanickými částmi má přirozeně větší spotřebu než přehrávače s pamětí RAM. Nabíječka baterií je zabudována přímo v přístroji. Dodávaný síťový adaptér slouží nejen k dobíjení Ni-Cd akumulátorů, ale můžete jej využít pro přehrávání doma a ušetřit tak baterie. Na dva alkalické AA články by měl přehrávač vydržet 14 hodin.

Spokojenost s přehrávačem je na 80% až na některé již výše zmiňované nedostatky. Na konec ještě to nejpodstatnější: váha přehrávače je 260 g (bez baterií), rozměry jsou 12,8 x 14,9 x 2,5 cm (ŠxVxH) Cenově je na tom přehrávač také velice dobře, protože cena u některých prodejců je kolem 5 800 Kč bez DPH 22% (prodejní ceny u Scarab 6999 Kč vč. DPH a společnost Gippy taktéž). Posledním možným problémem je menší tuhost mačkání veškerých tlačítek přehrávače. Osobně vám tento přehrávač doporučuji, protože získáte mnohem více než s MP3manem obsahující základní paměť 64MB za cenu 10 000 Kč. Dnes je již tento přehrávač dostupný v celé řadě internetových obchodů.

Diskuze (18) Další článek: Jak na blikající tlačítko aplikace na hlavním panelu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,