Apple | MacBook

Podrobná rozborka nového MacBooku Pro odhalila větší baterii, přepracovaný adaptér a čip Apple T2

Web iFixit se pravidelně pouští do podrobných rozborek nejmodernějšího hardwaru až do toho nejmenšího šroubku. Tentokrát tak nesměl chybět ani nový MacBook Pro s Touch Barem, který už obsahuje čipy Intel Coffee Lake další novinky.

Kromě známých parametrů se ale podařilo zjistit několik detailů. Nový MacBook Pro obsahuje čip Apple T2, který byl poprvé použitý v iMacu Pro. V tomto případě má na starost jak zabezpečené uložení šifrovacích klíčů i ve spojení s procesem bootování, tak i ovládání mikrofonu (zvuku), kamery, SSD a dokonce obstarává i poslouchání na „Hey Siri“. Apple tak začal velmi jasně odřezávat procesor od Intelu a přenášet jednotlivé dovednosti na vlastní čip, nejdříve z pohledu nejvíce zneužitelných částí. Čip má v této verzi vlastních 1 GB paměti.

Pro SSD používá Apple NAND flash paměti od Toshiby a operační paměti od SK Hynix. Kromě dalších čipů, které jsou přímo od Applu (různé řadiče a čipy pro řízení spotřeby), nechybí ani řadič Thunderboltu 3 od Intelu, který umožňuje plnohodnotnou rychlost 40 Gb/s u všech čtyř portů USB-C.

Nový adaptér USB-C je mnohem pevnější a je velmi těžké se do něj vůbec dostat. Obsahuje redesignové vnitřnosti a pokročilejší stínění. Nová šestičlánková baterie má kapacitu 58 Wh, zatímco u starší generace měla kapacitu jen 49,2 Wh. I když je baterie těžší, Applu se podařilo snížit hmotnost na jiných místech, takže nový MacBook Pro je stejně těžký jako starší verze.

Již dříve jsme zmiňovali novou, v pořadí již třetí generaci klávesnice „Butterfly“, která je tišší a odolnější vůči prachu. K dispozici jsou také mnohem lepší reproduktory, které už dříve patřily mezi špičku v noteboocích.

Kvůli velké integraci (procesor, paměti i SSD jsou přímo na desce) se nelze divit výslednému skóre 1 z 10, které hodnotí možnost případné opravy a upgradu.

Diskuze (10) Další článek: Applu se povedla nepěkná chyba: aktualizace na iOS 11.4.1 znemožňuje instalaci aplikací

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,