Android | Windows 11

Windows 11 rozšiřují podporu aplikací z Androidu do dalších zemí. Navíc poběží až třikrát rychleji

Možnost spustit ve Windows aplikace z Androidu by mohla být tahákem a důvodem, proč přejít na Jedenáctky. Redmondští na ně lákali loni v létě při odhalení nového operačního systému, jenže hned při uvedení v říjnu bylo zřejmé, že plány vzaly za své. Do konce roku pouze spustili veřejné testování v USA.

Až během tohoto srpna došlo k posunu a testování bylo umožněno v Japonsku, viz níže. Po pouhých pár týdnech Microsoft oznámil další rozšíření. Spouštění aplikací z Androidu pořád platí za betaverzi, údajně se však Amazon Appstore Preview rozšiřuje do 31 dalších zemí.

Na svém webu Microsoft uvádí pouze jedenadvacet zemí a regionů. Číslo tedy nesedí a Česko ani Slovensko na seznamu nenajdete. V podporovaných zemích se každopádně nabídla aplikací a her z pár desítek zdvihne na více než 20 tisíc kousků. Ještě jedna pozitivní zpráva – zpětná vazba z testování se proměňuje v řešení úzkých hrdel.

Výrobce tvrdí, že poslední verze platformy Windows Subsystem for Android dvakrát až třikrát zvyšuje grafický výkon. Podporuje hardwarovou akceleraci, video chráněné DRM, lépe reaguje na dotek, ale také na myši a klávesnice. Zlepšily se i podpora sítí a zabezpečení.

Zdroje: tisková zpráva


Vývoj Windows Subsystem for Android jde hlemýždím tempem. Rozšíření Windows 11, které do systému přidá androidové běhové prostředí a Amazon Appstore, si od loňského října mohou užívat insideři z USA. V květnu na konferenci Build pak Microsoft slíbil brzký start betatestu také v pěti dalších zemích.

Ono „brzy“ pak trvá minimálně čtvrt roku. Včera totiž Microsoft oznámil, že WSfA spouští v Japonsku. Tamní insideři s Windows 11 v22H2 a Microsoft Storem 22206.1401.6 by již měli mít k dispozici katalog mobilních aplikací od Amazonu. Do dalších zemí zamíří zanedlouho (na řadě jsou Británie, Francie, Německo a Itálie). Ostatní uživatelé ale mají možnost regionální restrikce obejít a do testování se vrhnout také.

Podpora Androidu je nicméně pořád experimentální a Microsoft celou vrstvu Windows Subsystem for Android stále ladí, aby zvýšil její výkon, spolehlivost, opravil chyby, ale i přidal funkce. V srpnové aktualizaci například vylepšil ovládání her.

Podívejte se na Týden Živě rekapitulující mj. první rok života Windows 11:

Diskuze (9) Další článek: Vyberte nejlepší zpravodajství, e-shop nebo podcast… Startuje 17. ročník Křišťálové lupy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,