Microsoft | Windows 11 | Windows Update

Podle Microsoftu jsou už Windows 11 dostatečně odladěné, že se jich ani vlk bát nemusí

K vydání Windows 11 došlo začátkem října. Je to necelých devět měsíců. Od té doby operační systém doznal pár kosmetických změn, protože Microsoft jej průběžně vylepšuje prostřednictvím servisních aktualizací. Naposledy šlo o funkci Windows Spotlight pro automatické stahování tapet.

A od 17. května také platí, že Windows 11 jsou určené pro široké nasazení. Výrobce neupřesňuje, co to znamená, sdělení tedy můžeme jen interpretovat. Přinejmenším se jedná o signál, že mladá platforma už je z pohledu výrobce dostatečně otestovaná, takže se nikdo nemusí bát ji nasadit. Domnívám se, že zpráva je směřována zejména firmám.

Podobně Microsoft v dubnu referoval o Windows 10 verze 21H2. Jenže zatímco tohle vydání Desítek přináší minimum novinek a přechází se na něj instalací servisní aktualizace, přechod na Windows 11 představuje zcela jinou disciplínu. Migrací některé funkce získáte, ale také jiné ztratíte.

Narazit můžete na potíže s kompatibilitou softwaru i hardwaru. Specificky hardwarové nároky se s Jedenáctkami zdvihly razantně. Zejména váš počítač musí disponovat relativně novým procesorem a TPM 2.0. To, jestli je splňuje, si ověříte např. nástrojem PC Health Check. Na problémy vás však upozorní také Windows Update. V opačném případě by vám měl upgrade nabídnout.

Upgrade pro všechny? Ten už dávno máme

Čerstvá zpráva nepředstavuje nabídnutí upgradu na Jedenáctky na všech kompatibilních strojích s Windows 10. Distribuce byla zpočátku řízená, už začátkem února si však Redmondští postup chválili natolik, že se právě v tom okamžiku rozhodli plně otevřít stavidla. Kompatibilní stroje tedy nejsou uměle blokovány už zhruba čtyři měsíce.

Zdroje: Windows 11 known issues and notifications / Microsoft Docs

Diskuze (42) Další článek: Garmin se naučil volat. Recenze sportovních hodinek Garmin Venu 2 Plus

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,