Podívejte se: Nový Průzkumník pro Windows 8

Podívejte se, jak bude vypadat nový Průzkumník ve Windows 8. Bude používat lištu z Office známou jako ribbon, nabídne dvě stovky klávesových zkratek a připojí obraz ISO.

Lidé z Microsoftu se skutečně činí, na oficiálním vývojářské blogu Windows 8 se totiž objevil další hutný článek s hromadou obrázků. Pokud vás minulá novinka ohledně upraveného kopírování souborů v Průzkumníkovi příliš nezaujala, vězte, že tentokrát půjde o hlubší designovou změnu.

Microsoft se nechal už dříve slyšet, že bude ve Windows 8 ve velkém překreslovat původní rozhraní programů do podoby ribbonu. Tento prvek sice nemá spolehlivý a pěkný český překlad, nicméně jedná se přesně o tu funkčně rozšířenou lištu, kterou Microsoft poprvé představil v Office 2007 a posléze ve Windows 7 u Malování, WordPadu a klientských aplikací z balíku Windows Live.

Průzkumník bude mít ribbon

Dalším nativním programem na řadě je Průzkumník. Šéf vývoje Windows 7 Steven Sinofsky se na blogu tradičně rozepsal a neopomenul se poohlédnout do historie v malém srovnání podoby souborového správce ve Windows 1 a dnes. Důležitější jsou ale anonymně sbíraná data (se svolením uživatele), která napovídají, jak vlastně Průzkumník používají běžní uživatelé.

windows xp.png  windows 7.png  windows 8.png
Podoba Průzkumníku ve Windows XP, Windows 7 a návrh pro Windows 8

Drtivá většina z nich vyvolává příkaz pomocí kontextového menu (pravé tlačítko myši) a pomocí klávesové zkratky. Samotné GUI, tedy hlavně současnou horní lištu, používá naopak jen mizivé procento uživatelů. Není se ani čemu divit, lišta toho totiž skutečně mnoho neumí a Sinofsky a jeho tým to hodlá změnit.

ribbon pruzkumnik.png
Podoba lišty ribbon pro Průzkumník ve Windows 8

Většina operací se tedy přesune do nového ribbonu, ve kterém bude schovaná většina operací pro práci se soubory. Hlavní lišta bude mít několik záložek. V první a hlavní bude přístup k základní práci se soubory a složkami, druhá bude sloužit pro sdílení souborů – tedy třeba zabalení souborů a zaslání e-mailem, sdílení v lokální síti. Chybí ale poznámka, jestli bude do sdílení nějak integrovaný Live Mesh nebo alespoň SkyDrive. Starší návrhy GUI z letošního jara napovídají, že možná ano. Záložka pro nastavení pohledu nabídne mnohem více možností zobrazení včetně rychlého zapnutí zobrazení skrytých a systémových souborů.

ribbon pruzkumnik.png
Ribbon v Průzkumníkovi a karta s nastavením zobrazení

Nakonec nechybí ani záložka pro vyhledávání a další kontextové záložky, které se budou měnit podle aktuálního adresáře a vybraného souboru. Pokud tedy budete v adresářovém stromu zcela nahoře (Tento počítač), v záložce Manage se zobrazí funkce šifrování disku pomocí technologie BitLocker, formátování, bezpečné smazání a tak dále. U fotografií to budou zase funkce pro prezentaci, nastavení fotky jako tapety aj.

Dvě stovky klávesových zkratek

Ribbon je často kritizovaný pro příliš velkou spotřebu vertikálních pixelů – no je jednoduše řečeno příliš vysoký, což se nehodí u širokoúhlých displejů, které mají naopak nevyužité horizontální pixely. Microsoft na blogu nicméně slibuje, že při maximalizovaném okně a při rozlišení 1366×768 zobrazí nový Průzkumník s ribbonem v seznamu 24 souborů, zatímco současný Průzkumník by jich zobrazil pouze 22, ve spodní části okna se totiž zobrazuje ještě docela zbytečný panel s popisem vybraného souboru a složky.

pruzkumnik.png
Microsoft slibuje, že i s vysokým ribbonem zobrazí Průzkumník více informací

Bude připojovat ISO a VHD obrazy

Nový Průzkumník bude chtít oslovit i náročnějšího uživatele, bude totiž dostupný pomocí cirka 200 klávesových zkratek, které si případně budete moci zobrazit pomocí nápovědní zkratky jako u všech stávajících programů používajících ribbon. Pokud vám ale ribbon přesto nebude vyhovovat, po ruce bude i QAT – Quick Access Toolbar, čili zjednodušená klasická lišta.

zmenseny toolbar.png
Zmenšená lišta QAT

Na závěr ještě jedna příjemná novinka – Průzkumník bude konečně umět připojovat ISO obrazy disků a optických médií jako virtuální diskovou jednotku. Jistě, na Linuxu je to už nějaký pátek zcela běžné, ale díky za to.

pripojovan ISO.png
Windows 8 připojí obraz ISO jako virtuální diskovou jednotku
Diskuze (127) Další článek: GScreen Spacebook 17: dvoudisplejový notebook se objeví v listopadu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,