Technologie | USB-C | USB

Podívejte se na první reálnou ukázku přenosu dat pomocí USB 3.2. Stačí k tomu standardní USB-C port i kabel

Specifikace nového standardu USB 3.2 byla hotová již v září minulého roku, na reálné nasazení si ale budeme muset ještě počkat. Firma Synopsys ale už nyní poprvé demonstrovala reálný přenos dat.

Hlavní novinkou USB 3.2 je větší, přesněji řešeno dvojnásobná datová propustnost než u současného USB 3.1, které má rychlost maximálně 10 Gb/s. USB 3.2 tak využije čtyři datově „nevyužité“ spoje (Alternate Mode) a nabídne rychlost až 20 Gb/s (Superspeed+).

Důležitou informací je, že k této rychlosti lze využít standardní port USB-C a standardní „kvalitní“ USB-C kabely, které splňují specifikaci USB 3.1, ať už pro 5 Gb/s (Gen 1, zvýšení na 10 Gb/s) nebo 10 Gb/s (Gen 2, zvýšení na 20 Gb/s). Pro fungování je ale pochopitelně nutný nový řadič, který právě společnost Synopsys představila na videu a ukazuje s ním první reálný přenos dat.

Kromě prototypu desky s řadičem pro USB 3.2 byl použitý počítač s Windows 10 a počítač s Linuxem, na který se data přenášela. Jak je vidět na videu, naměřena byla rychlost kolem 1,6 GB/s, což je v přepočtu 12,8 Gb/s. Od teoretických 20 Gb/s se to dost liší, ale to by se ještě s optimalizací mohlo zlepšit. Nasazení USB 3.2 v reálných produktech se totiž očekává nejdříve v polovině roku 2019.

Jedním z hlavních konkurentů USB 3.2 je Thunderbolt, který rovněž používá port USB-C a v současné verzi 3.0, která se nachází v mnoha produktech na trhu, nabízí propustnost až 40 Gb/s.

Přes USB-C lze připojovat třeba i monitor, podívejte se na recenzi jednoho z nich:

Diskuze (21) Další článek: Facebook si vyvine vlastní čip na kontrolu a filtrování příspěvků a komentářů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,