Podívejte se, kam se ztrácí státní peníze

Státní správa a podíl občana na rozhodování může mít více podob. Dříve nebylo technicky možné, aby se občan pídil po jednotlivých položkách státního rozpočtu, ale s příchodem počítačů a hlavně internetu se tento stav změnil.

Budovanistatu.png
Aplikace vám vypočítá, jaká část vašich daní jde do které instituce

Zajímá vás, kolik platíte daní a kam jdou? Zkontrolovat si to můžete ve speciální online aplikaci. Po zadání vašeho hrubého příjmu vám bude spočítáno, kolik platíte na daních (kromě daně z příjmu jsou do výpočtu zahrnuty i další daně) a zobrazí se vám, které instituce je spolykají.

Webovou aplikaci naleznete na stránkách BudováníStátu.cz, kde kliknete na odkaz Kam jdou moje daně. Zde zadáte svůj hrubý měsíční příjem (nebo jej nastavíte táhlem) a aplikace provede výpočet, kolik daní platíte. Výpočet je pouze orientační, protože vypočítané hodnoty zahrnují veškeré daně, které platíte – daň z příjmu, DPH, spotřební daně, sociální a zdravotní pojištění, takže příjem nemusíte zadávat na korunu přesně.

Rozpocet.jpg
Rozpočet si můžete zobrazit i na nižších úrovních

Na stejných stránkách si můžete zobrazit i rozklikávací státní rozpočet včetně jeho srovnání s jeho minulými roky. Rozpočet může mít formu bublinkového grafu a nebo tabulky, ve které právě ono srovnání s minulými roky nalezete.

Tato aplikace samozřejmě nemá nic společného s vládou ČR ani jinou oficiální institucí státní správy, jedná se o společný projekt neziskových organizací Naši politici o.s. a Kohovolit.eu. Vypočítané hodnoty jsou pouze orientační pro získání hrubé představy o tom, kolik daní platíte a kam směřují.

Diskuze (44) Další článek: Facebook nabídl různé stupně přístupů pro administraci stránek

Témata článku: , , , , , , , , , ,