Podívejte se, jak vidí svět umělá inteligence v elektromobilech Tesla

Tesla vydala pro své elektromobily novou verzi systému s označením 9, který kromě řady novinek a funkcí obsahuje i vylepšený Autopilot. Protože Tesla oproti jiným spoléhá na kombinaci klasických kamer kolem celého vozu a radaru místo LIDARu jako třeba Waymo, umělá inteligence musí obraz vyhodnocovat více jako člověk.

S novou funkcí je navíc možné přes USB port připojit flash disk a snadno ukládat záznamy z kamer, takže pokud potřebujete, můžete si tak snadno získat záznamy jízd.

Hackerům se už v minulosti podařilo dostat k datům z kamer a podařilo se jim to i tentokrát s novým Autopilotem, kde lze vidět i vylepšené snímání okolí a objektů na silnici. Kamery poskytují standardně 36 snímků za sekundu, pouze zadní má jen 30 fps. Maximální datový tok ze všech kamer do úložiště je 80 MB/s.

Aby bylo možné hack uskutečnit, bylo nutné snímkovou frekvenci kamer výrazně snížit až na 9 fps, respektive 6 fps, což je vidět i na videu. Jak si můžete prohlédnout v rámci 6 kamer z poměrně dlouhé jízdy, systém velmi dobře detekuje silnici i čáry a objekty v okolí silnice. Stále ale nerozpozná například zvířata, výmoly a řadu dalších nebezpečí.

Na zcela autonomní řízení si zkrátka musíme ještě počkat a zlepšovací kroky budou postupné. Elon Musk ale dříve slíbil, že plně autonomního řízení bude možné dosáhnout už se stávajícím hardwarem, takže vše vyřeší budoucí softwarová aktualizace.

Váš názor Další článek: Týden Živě: Novinky Applu, eObčanka a zrádná kalkulačka ve Windows

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,