Notebooky | Windows 10 | Tipy | Baterie | Akumulátory

Podívejte se, jak umírá váš laptop. Desítky na to mají mocný nástroj powercfg

  • Hardware současných laptopů už tak rychle nestárne
  • Tedy až na baterie – ty umírají děsivou rychlostí
  • Ve Windows to můžete sledovat skoro v přímém přenosu

Když jsem si před lety pořídil svůj první studentský laptop, tušil jsem, že moc dlouho nevydrží, jeho železo totiž brzy morálně i fakticky zestárne a já si budu muset sehnat zase něco lepšího. V roce 2004 mě to ale netrápilo a já si domů pln nadšení odnášel notebook nevalné značky za skvělých 30 tisíc korun.

V nitru tikal tehdejší Celeron s minimální optimalizací pro úsporný běh na baterii a úctyhodných 512 MB operační paměti RAM. Nechyběl ani rozměrný otvor pro PCMCIA, a tak jsem si dokoupil externí Wi-Fi kartu a užíval si do té doby nepoznaný zážitek z domácí bezdrátové sítě a 1Mb/s internetové přípojky Chello od UPC.

ae2775cf-ec3e-4067-a7c1-92163c5e6f0e
Můj studentský Umax a stará dobrá tejpa, která udržela jeho plastové tělo v relativním celku ještě několik dalších let.

Před patnácti lety jsem tedy nadobro opustil svět stolních počítačů a už se k nim nikdy nevrátil. Jak už jsem ale napsal výše, tehdejší mašiny ještě stále zastarávaly nebývalým tempem, a tak brzy nestačila jak RAM, tak procesor, který aplikace a multimediální weby stále častěji vytěžovaly na plných 100 %.

Starý studentský Umax postupně nahradily novější a konečně i levnější stroje, až se na scéně objevily laptopy s procesory Intel Core a výkonem, který mi rázem stačil, a laciné SSD, které laptopům s pomalými plotnovými disky a 4 GB RAM vdechly zase nový život.

Výkon počítačů už tak nestárne, ale co baterie?

Hardware začal postupně zastarávat pomaleji a pomaleji – alespoň tedy optikou běžných spotřebitelů, kteří na laptopech nehrají nejnovější herní šlágry a stejně tak na nich nekompilují linuxové jádro –, a tak stále častěji docházelo k tomu, co mnozí z nás dříve možná ani nepoznali.

I když čipset se vším všudy naprosto s přehledem plnil roli domácího laptopu pro surfování na webu a běžnou kancelářskou práci, takže za ty roky alespoň morálně zestárl jen o píď, o slovo se začala hlásit nesmlouvavá chemie bateriových článků a z původních několika málo hodin teoretické výdrže se po letech staly praktické desítky minut, a pak už jen minuty.

0c315815-40a9-4c57-8444-0b66e7891586
Jeden z mých starých laptopů. I když jeho první generace Core i5 slouží i dnes relativně dobře, jeho baterie se už dávno odporoučela do lithiové Valhally.

Ze starého laptopu se opět stal stolní počítač permanentně připojený k napájení, neboť sehnat novou baterii pro dávno nepodporovaný stroj, aniž by se jednalo o nějaký podezřelý repasovaný kauf, bylo stále komplikovanější.

Železo současných laptopů, pokud se tedy nebude jednat skutečně o ty nejlevnější kusy, tedy už roky příliš nezastarává a lidé mají tendenci kupovat počítače méně často než dříve. O to více se ale u notebooků projevuje zub času jejich baterií, které naopak v praxi zastarávají stále stejným tempem nehledě na jejich chemické složení a marketingové sliby výrobců.

Minuta po minutě mizí každý týden

Jenže jak to zastarávání vlastně změřit? S degradací laptopových baterií je to totiž tak trochu jako s lidskými smysly. I když máte se vzrůstajícím věkem stále horší sluch, dokud si nepořídíte zahradní plašič krtků, nejspíše si to vůbec neuvědomíte, protože si jednoduše nepamatujete, jak dobrý sluch jste měli, když vám bylo patnáct.

Stejně tak laptopová lithiová baterie postupně chřadne a namísto 6-8 hodin při koupi začne po pár měsících žadonit o připojení k napájení o pár minut dříve. Z minut se po roce stanou desítky minut, běžný uživatel však citelný rozdíl ve výdrži zaregistruje zpravidla až tehdy, když reálná watthodinová kapacita při běžné provozní zátěži klesne o nějakou tu hodinu.

Baterie na Windows 10

Takže ještě jednou, jak toto zastarávání vlastně změřit? Některá UEFI nabízejí poměrně bohatý energetický přehled a dlouhodobé statistiky pomalého umírání lithiových článků, pokud však máte na počítači Windows 10, můžete se zeptat přímo operačního systému.

e34927d4-907b-424a-b740-39777861adc8
Podobný charakter spotřeby bude asi vypadat na každém domácím notebooku – nejvíce si o CPU, GPU a tedy i baterii v takovém případě říká webový prohlížeč

Desítky nabízejí podobně jako každý mobil seznam aplikací, které nejvíce zatěžují procesor, takže analogicky spalují i nejvíce energie, skutečný dlouhodobý report baterie ale zpracuje až textový nástroj powercfg – manažer napájení.

Mocný Powercfg

Můžete z něj vytáhnout hromadu pokročilých údajů a stejně tak je i nastavit, přičemž kompletní nabídku se dozvíte zavoláním programu s parametrem nápovědy powercfg /? a kompletní dokumentaci všech voleb najdete také na webu Microsoftu.

303adb0b-c8c8-430b-a311-cb06e5720202
Příkazem powercfg /? zobrazíte seznam desítek příkazů ke správě spotřeby ve Windows 10

Stačí tedy spustit příkazovou řádku – třeba pomocí zkratky WIN+X, z nabídky zvolit Windows PowerShell (správce) a v okně pokročilého textového terminálu konečně napsat kýžený příkaz. Nutno podotknout, že většina z nich vyžaduje práva administrátora, příkazovou řádku je tedy třeba spustit jako správce.

abfe4708-3bce-4d23-84bd-9d6b1255cd4523442d3d-096b-4917-988d-b4eb1715d706
Výstup reportu /energy s hromadou tipů, jak zvýšit výdrž baterie

Jedním z podporovaných příkazů je powercfg /energy, který podle dokumentace analyzuje chování hardwaru a vytvoří přehled energy-report.html v aktuálním adresáři s tipy, jak docílit ještě vyšší výdrže.

Analýza trvá ve výchozím stavu 60 sekund, a pokud nás zajímají tipy během stavu, kdy laptop pohání jen baterie, před spuštěním jej odpojte od napájení a po tuto dobu zároveň nespouštějte žádné programy. Procesor by měl být tedy ve stavu relativní nečinnosti (idle).

Report s kompletní historií baterie laptopu

Druhým zajímavým parametrem programu powercfg, který si dnes ukážeme, je konečně powercfg /batteryreport. Jak už název napovídá, program tentokrát vytáhne všechny dostupné informace jak z baterie samotné, tak ze systému, přičemž pomocí parametru /duration lze omezit hloubku analýzy na konkrétní počet dnů. My ale ponecháme vše ve výchozím stavu.

8c7780c1-1992-49d4-8c70-b63e8cd72cf7
Zpráva /batteryreport vytáhne z počítače vše, co ví o vlastní baterii

Textový program vytvoří přehledný HTML dokument, v jehož hlavičce nechybí základní popis počítače včetně jeho energetické role – v případě laptopových čipsetů tedy mobile. Dále se dozvíme, jaké má vlastně náš notebook nainstalované baterie. Tedy jejich počet, výrobce, sériové označení, chemické složení a konečně teoretickou výrobní kapacitu (design capacity) a tu skutečnou při posledním plném nabití (full charge capacity) v mWh.

4986e1ec-31b5-4c2e-8f20-ae3ca0249b57
Úvod zprávy a trošku děsivý rozdíl mezi výrobní kapacitou baterie laptopu a té skutečné při posledním plném nabití

Co se s laptopem dělo v posledních třech dnech

Tím však výčet informací samozřejmě nekončí. Následuje tabulka s používáním laptopu v posledních několika dnech podle našeho nastavení. My ponechali to výchozí, powercfg tedy zpracoval třídenní historii.

5b27dbba-9838-412f-965b-54aaebabd182
Tabulka ukazuje, jednotlivé stavy laptopu v posledních třech dnech, způsob napájení (AC – síť/baterie) a stav baterie při změně stavu. 

V tabulce vidíme přehled stavů, ve kterých se laptop nacházel. Jelikož počítač nikdy trvale nevypínám, ale jen zaklopením displeje přepínám do režimu spánku, v tabulce se střídají stavy Active a Suspended a v dalším sloupci také zdroj aktuálního napájení AC (230V síť) a battery (baterie laptopu). V posledním sloupci konečně najdete zbývající kapacitu baterie opět v mWh při poslední změně stavu.

Co se dělo s baterií v posledních třech dnech

Další část reportu se detailněji věnuje provozu laptopu na baterii. Nejprve se tedy můžete podívat na graf, v jakém stavu byla během oněch tří dnů a níže pak na tabulku časových úseků, kdy byl v dané době počítač spuštěný a čerpal energii výhradně z baterie.

b2b1828e-37d6-4dcc-982e-a8aba27745a7
Nabíjení a vybíjení baterie při spuštěném laptopu v posledních třech dnech

Z tabulky je jasně, že se vždy jednalo zhruba o hodinové úseky, během kterých laptop přišel o 15-25 % energie. Nejspíše jsem se tedy povaloval s notebookem na gauči nebo v posteli a pročítal internety.

Taktéž charakter vybíjení je stejný a napovídá, že bych tuto činnost na svém notebooku mohl provozovat 4-5 hodin. To je mnohem méně než zhruba před rokem a půl, když jsem laptop pořizoval.

Používání počítače od počátku věků

Degradaci baterie do jisté míry vyjadřuje prohlubující se rozdíl mezi kapacitou naposledy plně nabité baterie a tou tovární z úvodu přehledu. Nám by se ale hodilo nějaké znázornění toho, jak se tato kapacita v čase postupně snižovala a jestli k úbytku docházelo spíše lineárně, anebo exponenciálně. Tedy zdali byla rychlost degradace v čase konstantní (lepší případ), anebo se postupně zvyšovala (velký špatný).

afd934ba-d70f-4498-926f-d4036334a188
Kolik hodin jsme používal počítač v jednotlivých týdnech od jeho nákupu loni v létě

Náš report tato data nabízí ve svém závěru, kde nejprve najdete tabulku Usage history, která znázorňuje po jednotlivých týdnech dobu spuštěného počítače v hodinách a nehledě na to, zdali počítač napájela baterie, nebo elektrická síť.

Tato historie v ideálním případě sahá až do doby, kdy jste počítač poprvé rozbalili z krabice a od té doby neprovedli kompletní čistou instalaci operačního systému.

Postupná degradace baterie od počátku věků

Z hlediska kondice baterie je ale mnohem zajímavější následující tabulka Battery capacity history, která tentokrát pro stejné období znázorňuje přesně to, co celou dobu hledáme. Opět po jednotlivých týdnech vidíme, jakého stavu v mWh průměrně dosahovala plně nabitá baterie a pro srovnání i její výrobní (teoretickou) kapacitu.

9a9c13af-6c8a-44f7-b516-cd44ff295b37
První měsíce dosahovala kapacita plně nabité baterie té výrobní, pak se to začalo zhrošovat

Jak vidno, postupné zhoršování nastalo už po několika týdnech, byť se zpočátku jednalo jen o drobné změny – spíše obvyklý šum na úrovni statistické chyby. K citelnému a náhlému propadu došlo až po Novém roce zhruba pět měsíců od nákupu notebooku. Propad je to atypický a teprve zpětně budu zkoumat, co se tehdy vlastně stalo.

8d336310-b0dc-4eee-8feb-fbd4b1295ba0
Vynesl jsem hodnoty z tabulky do Excelu pro lepší představu o průběhu zhoršování kapacity plně nabité baterie. Nutno podotknout, že používám Windows 10 Insider, tedy testovací a věčně nestabilní betaverzi OS.

V dalších měsících se baterie nabíjela postupně stále méně a méně, rychlost úbytku je ale v dlouhodobějším měřítku spíše konstantní a nezvyšuje se. Po roce a půl je tak nyní baterie zhruba na ¾ své původní kapacity.

Odhad životnosti baterie

Nakonec v reportu najdete ještě jednu tabulku, která tentokrát postupný úbytek elektrické kapacity plně nabité baterie vyjadřuje v hodinách zprůměrovaného provozu. Zatímco v prvních týdnech to bylo zhruba 6 hodin, což odpovídalo výrobní teoretické kapacitě lithiových článků, po roce a půl výdrž plně nabité baterie v dlouhodobějším průměru klesla zhruba na 4 hodiny.

1eb2fd83-b830-4256-b3a3-0434907a4eb8
Skutečná výdrž plně nabité baterie a ta teoretická podle výrobních údajů v prvních měsících od nákupu počítače

Zdaleka ne vždy se musí jednat o trvalou degradaci baterie – některé pokročilejší UEFI („biosy“) nabízejí různé diagnostické nástroje a cvičení a fígle pro baterii, které mohou situaci ještě o něco zlepšit, nicméně tak jako tak, na původních a skutečných 100 % se už nedostanu.

4ad4677d-dfb1-4be3-8e3a-37be5d42971d
A současný stav včetně dlouhodobého průměru

Pokud tedy máte na svém vlastním laptopu pocit, že těch 100 % nabité baterie se nějak podezřele rychle vytratí a dříve tomu tak nebývalo, vyzkoušejte nástroj powercfg /batteryreport a pochlubte se v diskuzi pod článkem, jak na tom sami jste a jaký je rozdíl mezi výrobní a tou skutečnou a aktuální kapacitou.

Diskuze (77) Další článek: Kde přistanou lidé na Marsu? Tam, kde je voda těsně pod povrchem. NASA našla nejlepší místa

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,