Bezpečnost | Hacking | Odposlech

Podívejte se, jak lze rádiově odposlouchávat dění na vašem monitoru

Maličký USB dongle s DVB-T/FM tunerem sice primárně slouží ke sledování digitální televize, ale stejně tak můžete mnohé z nich proměnit v univerzální SDR přijímač (softwarově definované rádio), pomocí kterého budete moci analyzovat a zachytávat data z nejrůznějších frekvencí. A vůbec se nemusí jednat o digitální televizní vysílání.

Krásným příkladem je třeba drobný prográmek z GitHubu TempestSDR, který se pokouší využít SDR přijímač k odposlouchávání dění na obrazovce monitoru. Využívá tedy techniku, o které se dlouhodobě spekuluje, že ji mohou při svých operacích používat i některé tajné služby.

Princip rádiového odposlechu dění na monitoru není ve své podstatě nikterak složitý a unikátní. Část energie, se kterou pracuje elektrický spotřebič, se může vyzářit do okolí jako neškodná odpadní radiace. A dělají to i monitory. Čím starší, tím je často radiace silnější a už by ji mohla zachytit i drobná anténka SDR přijímače za pár stovek z eBaye.

Odposlech monitoru pomocí techniky SDR:

Radiace monitoru pochopitelně odpovídá tomu, co se na něm zrovna děje, takže kdyby tento zdánlivý šum dokázal nějaký program interpretovat, mohl by zobrazit dění na monitoru – pochopitelně ve velmi špatné kvalitě, ale tak, že by šlo v určitých situacích skutečně poznat, co zrovna děláte.

428628745
Abych zachytil nějaký signál, musím znát frekvenci, na které monitor září do okolí. To se často neobejde bez kontroly celého spektra v jiném analytickém softwaru.

No, a přesně toto umí TempestSDR Martina Marinova, který má za sebou už delší vývoj, nicméně poslední dobou jej lze s patřičnými úpravami, které popsali na webu RTL-SDR.com, úspěšně spustit i na Windows. Stačí mít tedy vhodný SDR přijímač, ideálně starší monitor a výsledek může vypadat jako na fotografiích.

Technikou rádiového odposlechu lze ostatně sbírat informace i z mnoha drátových periferií. Pokud nebude komunikace v kabeláži dostatečně odstíněná od okolí, může expert přečíst téměř vše. V minulosti jsme tak psali třeba o rádiovém odposlechu tiskáren, drátových klávesnic aj.

Diskuze (13) Další článek: Obří letoun A380 má problémy. Nikdo ho nechce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,