Podcasting: Nová krev nejen pro veřejnoprávní rádio

Není žádným tajemstvím, že mladí lidé veřejnoprávnímu českému rozhlasu příliš neholdují a naopak čím dál více tráví svůj volný čas za počítačovým monitorem. Právě počítač s internetovým připojením a MP3 přehrávač se ale mohou stát spásou všech médií považovaných lidmi pod čtyřicet let věku za konzervativní a nudná. Záchrana má název podcasting.

Podcasting je nový způsob šíření informací zvukových i obrazových informací pomocí internetu. Samotný termín vznikl složením slov iPod (pro všechny, kdo žijí na samotě u lesa – jde o MP3 přehrávač od firmy Apple) a broadcasting (vysílání). Termín je to trochu nepřesný, protože k využití podcasting není iPod vůbec nutný, stačí jakýkoli MP3 přehrávač a ani ten nemusí být potřeba. Nadto se nejedná ani o vysílání, protože nikdo nic nevysílá a vy nic nepřijímáte. O co tedy jde?


RSS + MP3 = podcasting

V technické rovině se jednoduše jedná o MP3 soubory s vesměs mluveným obsahem, které kdokoli vytvoří a umístí na internet ke stažení. Jakousi hnací silou podcastingu jsou ale RSS kanály, díky kterým máte okamžitě přehled nejen o obsahu podcastů (tak se nazývají jednotlivé nahrávky), ale také jejich umístění. Bránou k podcastům se tak stává RSS čtečka, která se dobře postará o zobrazení jejich obsahu z nejrůznějších zdrojů, upozorní vás na aktuální kousky a ty lepší vám podcasty také přehrají v počítači. Do svého osobního přehrávače si je většinou musíte zkopírovat sami, což však bývá dílem okamžiku.

Dnes večer hrajeme na přání

„Přirozeným partnerem podcastingu je Český rozhlas,“ zaznělo na srpnovém podcastingovém semináři, který pořádala firma Apple Česká republika. S tím se nedá než souhlasit. Samotný český rozhlas totiž hledá cestu, jak se přiblížit i mladším posluchačům, kteří se do poslouchání Radiožurnálu či stanice Praha vhledem ke vkusu jejich hudebních redaktorů oprávněně příliš nehrnou a právě internet a podcasting mohou být tím nejlepším řešením. Do svého počítače či iPodu si totiž posluchač stáhne přesně to, co chce, a cestu do práce mu tak může zpříjemnit třeba naučný pořad o moderních technologiích, aniž by musel přetrpět „nestárnoucí hity“ Heleny Vondráčkové. Český Rozhlas proto provozuje vedle internetového vysílání (znáte zajímavou vzdělávací stanici Leonardo?) také rozsáhlý portál www.rozlas.cz, kde si můžete program svého rádia doslova sestavit podle vlastního vkusu. Součástí portálu je ale také rozsáhlá nabídka podcastů – rozličných pořadů ze všech jeho stanic. K příslušným RSS kanálů se dostanete ze stránky www.rozhlas.cz/podcast. Ovšem podcasty začínají zajímat i komerční rádia a dokonce i tištěná média. Začíná to s nimi zkoušet Evropa 2 (ryčné hýkání Leoše Mareše se vám v iPodu bude určitě dobře vyjímat), z tištěných médií patří české podcastové prvenství týdeníku Respekt.

Podcasting se nemusí omezovat jen na reprodukci pouhého zvuku, i když zvukové nahrávky mezi podcasty převažují. Často se dostanete také k videu (někdy se hovoří o videocastech) a také jakýmsi komentovaným prezentacím obrázků, které se označují jako fotocasty.

V obecnější rovině je podcasting novou formou blogování – nemusíte už autorovy texty číst, ale rovnou jej slyšíte. Co však může být zajímavější, podcasting se díky svému principu (posloucháte jen to, co chcete) a jednoduchosti může stát novým distribučním kanálem pro zavedená média, hlavně rozhlas.


Nevýhody

Velký problém podcastů však tvoří autorská práva. V podcastech, které připravují zavedená média, proto nikdy neuslyšíte populární hudbu (rozhlasové hitparády si prostě nestáhnete), mezi podcasty také neobjevíte původní dramatickou rozhlasovou tvorbu nebo zpravodajství. Podcastům zkrátka přejí spíše nadčasová témata – věda a technika, životní styl, komentáře atd.

U amatérských podcastů je problematické hodnocení obsahu. Podobně jako u blogů musíte mít štěstí, nebo reference na zajímavou osobnost, jejíž podcasty stojí za to poslouchat. Podcastingové systémy však nabízí uživatelské hodnocení obsahu a různé „most popular“ žebříčky, které mohou být při hledání jehly v kupce sena dobrým vodítkem.


Budoucnost

Hlavně v začátcích byly na internetu slyšet hlasy, že podcasting je vzhledem k jednoduchosti přípravy a publikování další hřebík do rakve všemocným mediálním institucím. Situace samozřejmě tak horká není a nebude. Zavedená média vzala podcasting jako novou příležitost zaujmout další čtenáře i posluchače a také věnovat se menšinovým žánrům a okrajovým umělcům. Naproti tomu audioblogeři vesele dál tvoří tu lepší tu horší nahrávky.

Pro vyhledávání i poslech podcastů poslouží například kvalitní RSS čtečka Newzie, která vám stažené MP3 soubory rovnou přehraje

 

Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Computer
a čerpá
z čísla 18/06.

Diskuze (6) Další článek: Pentium na bázi Conroe-L v dohledu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,