Pod kůži procesorům osmé generace 

Není to ani 3 roky, co byly představeny procesory 7. generace, a již tento rok se objeví procesory generace osmé. Vyvíjí je firma AMD a nesou kódové označení K8 nebo Hammer. PCtuning pro vás připravil exkluzivní preview těchto procesorů - zasvětíme vás do tajů architektury K8, dozvíte se nepřeberné množství informací a máme k dispozici první benchmark. Čtěte...   

Dopadne kladívko na hlavičku?

Povede se procesoru proniknout na trh? V této době je to těžké odhadnout, bude záležet na mnoha faktorech - reklamě, ceně, dostupnosti atp. Je několik scénářů, jak procesor může dopadnout:

  • může skončit jako Itanium - zajímavý procesor, avšak je pro hrstku uživatelů
  • bude tak úspěšný jako Pentium Pro - velmi výkonný procesor, avšak mezi nejširší masy se nerozšíří,
  • bude úspěšný jako Athlon - bude nabízet maximální výkon na trhu, avšak bude mít silnou konkurenci,
  • skončí jako Pentium - tedy nejslavnější procesor v historii - bezkonkurenční výkon, žádná konkurence.

Asi nejpravděpodobnější je třetí scénář. ClawHammer pravdepodobně výkonnostně Pentium 4 s jádrem Northwood překoná, avšak rozdíl oproti 3GHz Pentiu 4 nebude tak markantní, jak by se mohlo zdát - rozdíly budou v řádu desítek procent (hodně bude záležet na aplikaci). Celkově se bude opakovat situace podobná z doby uvedení Athlonu, který výkonnostně překonával Pentium III s jádrem Katmai.

Nyní s tím rozdílem, že AMD bude mít pro svůj nový procesor spoustu čipsetů (spíše southbridgů) a základních desek. Nebude se opakovat situace z roku 1999, kdy na trhu byl jen čipset AMD 750 a pár desek (šly spočítat na prstech jedné ruky). Právě základní desky a paměti budou znamenat lákadlo na procesory Hammer. Díky integrace northbridge do procesoru se ušetří náklady za čipset, díky tomu by se desky pro Hammery měly prodávat za "hubičku". Cena pamětí se v dnešní době nedá předpokládat, ale neřekl bych, že by DDR SDRAM dostaly na cenovou úroveň RDRAM pamětí. V tomto ohledu má Hammer zelenou, nečekají ho podobné obtíže s rozšířením díky vysokým vedlejším výdajům jako tomu bylo v případě Pentia 4.

Kdyby procesor s jádrem Hammer uspěl, tak by to pro AMD znamenalo nadále zvětšování trhu. Určitě by pak netrvalo dlouho a AMD by obsadila i 40 % trhu s procesory. 

Hlavním cílem AMD je dobýt segment serverů. Bude hodně záležet na podpoře ze strany vývojářů. Ta je hlavně ze strany freesoftware - zejména linuxové distribuce SuSE Linux. V tomto ohledu bych se nebál tvrdit, že AMD pronikne na trh s linuxovými servery, avšak to že se vyrovná "těžkotonážním" serverům typu Sun nebo IBM, bych se bál spekulovat.

Kdyby se tah s Hammerem nepovedl, tak AMD nezkrachuje, ale zavřou se jí na určitou dobu vrátka. Pokud by byl Intel obzvlášť agresivní, tak po dosloužení jádra K7 by se AMD dostalo na úroveň před uvedením Athlonu.

AMD úspěch bude mít, avšak otázkou je, jak velký. Velkou výhodou Hammeru je možnost aplikovatelnosti na několik segmentů IT trhu. Jestli procesor neuspěje jako server, tak si vybojuje místo jako pracovní stanice apod.

Možné problémy

Pokud chce AMD prorazit na trh s high-end servery a pracovními stanicemi, tak musí mít kvalitní softwarovou podporu. Sice je procesor konstruován tak, aby dobře pracoval i s neoptimalizovaným kódem, avšak v serverové oblasti bude potřebovat programy šité přesně namíru. Zejména pokud vezmeme v potaz, že se jedná o 64bitový procesor. AMD bude muset vyvinout speciální kompilátory a bude potřebovat spoustu ochotných vývojářů. Pokud nebude mít v této oblasti dobrou podporu, tak se ji bude na serverový trh dostávat velmi těžko.

Simulátor Hammera na Linuxu, tzv. VirtuHammer

Dalším možný problémem, velmi oblíbeným u AMD, je nadměrné množství emitovaného tepla a špatný packaging. I když bude procesor vyráběn velmi pokročilou výrobní technologií, tak díky velmi vysokým frekvencím bude vyzařovat velké množství zbytkového tepla. Když vezmeme v potaz, kolik tepla bude předběžně emitovat Athlon XP Thoroughbred: 40 - 50 W, k tomu připočtěme komplexnější jádro a vyšší frekvenci, tak i přesto, že procesor bude vyráběn SOI technologií se může stát, že bude emitovat více než 70 W tepla. Ohledně packagingu lze teď velmi těžko spekulovat, protože AMD může představit verzi i s heat spreaderem, ale může to být opět procesor s "holým" jádrem.

Položme si pár otázek

Má se Intel bát? Ano i ne. Výkon Hammerů nebude zas tak drtivý, že by Intel nedokázal vytvořit dostatečně zdravou konkurenci. Jestli se vše povede, tak to bude opět další krok k obsazení větší části trhu s procesory a Intel se každého procenta vzdává nerad. Také nezapomeňme, že Intel má v 32bitových desktopech k dispozici Northwooda na vysokých frekvencí a potichu již připravuje procesor s jádrem Prescott - 0,09 mikron založený na NetBurst architektuře - pravděpodobně půjde o první desktopový procesor s povoleným Hyper-Threadingem - objeví se až během roku 2003. V serverové oblasti Intel připravuje několik procesorů využívající architekturu IA-32. Kromě nedávno uvedené Prestonie nás čeká na konci roku Gallatin a později Nocona. V 64 bitech může směle konkurovat procesorem McKinley, později Madisonem a "low-endovým" Deerfieldem

největší konkurent, Intel "McKinley" Itanium

A co 64 bitový kód? Najde si uplatnění. Desktopové 64bitové procesory byly jen otázkou času, muselo to někdy přijít, protože je to nevyhnutelné. Již brzy nám nebudou stačit 4 GB paměti (maximální množství adresovatelné paměti u 32-bitů jsou 4 GB). Věřím, že do roku 2010 budou 4 GB RAM (stačí, když se 256 MB zšesnáctinásobní) obvyklé množství paměti u desktopového počítače (jen si vzpomeňte kolik paměti měli počítače v roce 1991 nebo 1992). AMD si zaslouží opravdu pochvalu, že s 64bitovými pro desktopy přišla jako první. Někteří říkají, že je to mrhání času, ale já říkám - proč ne, když je to "zadarmo".

Jaká bude cena? Určitě vás zajímá za kolik si na konci roku ClawHammera pořídite. Nebude to nic levného, avšak ani nic drahého. Cena procesoru by se neměla vyšplhat nad 30 000 Kč, avšak pokud tento procesor budete chtít, tak budete muset sáhnout poměrně hluboko do kapsy pro 15 000 - 30 000 Kč.

Splní AMD termín? Jak jsem již napsal v úvodu, tak procesor již fyzicky existuje. Otázkou je jestli AMD přejde dostatečně rychle na 0,13 mikron technologii a SOI waffery (prý se na tom již horečně pracuje). Také závisí na dokončení všech testů a odstranění neduhů. Oficiálně bychom se měli dočkat na konci tohoto roku a zástupci AMD mě o tom skálopevně přesvědčují. Uvidíme!

Výhodu řady procesorů Hammer:

  • vysoký výkon (pravděpodobně 2x Pentium 4 2 GHz)
  • integrovaný paměťový řadič on-die (zvýšení propustnosti, snížení latencí)
  • velmi rychlé sběrnice (HyperTransport, PCI-X)
  • levné základní desky
  • "levné" DDR SDRAM paměti
  • možnost spouště i 64-bitových programů
  • 100 % zpětná kompatibilita s x86

Nevýhody:

  • nelze použít desky s paticí Socket A
  • vysoká cena procesoru
  • možnost velkého množství nadbytečného tepla

Jan Dudek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,