Počty diabetiků rostou, inzulin však nebude pro všechny

Nová studie varuje, že poptávka po inzulinu k léčbě cukrovky se může do roku 2030 zvýšit o více než 20 %. Problémem je, že část pacientů se k léčbě vůbec nemusí dostat. Pro diabetiky je však nezbytná, neboť jinak by mohli mít kvůli zdravotnímu stavu vážné zdravotní následky, ke kterým patří oslepnutí, amputace, selhání ledvin a mrtvice.

Studie, prováděná pod záštitou Stanfordské university, zjistila, že poskytovatelé zdravotní péče mohou v celosvětovém měřítku zaznamenat 20% nárůst poptávky po inzulínu. Za předpokladu, že je tento odhad správný, by to znamenalo poměrně zásadní zvýšení poptávky. Kvůli dostupnosti a ceně však zhruba polovina pacientů zůstane bez léčby.

Ceny rostou, může za to kartel

Většinu světové produkce inzulinu vyrábějí pouze tři velké společnosti: Novo Nordisk, Sanofi a Lilly. Ač by se dalo čekat, že si budou konkurovat, opak je pravdou. Podle dřívějšího výzkumu vzrostla cena inzulinu v období od roku 2002 až 2013 na téměř trojnásobek. V roce 2017 se počínání uvedených farmaceutických firem dokonce řešilo u soudu jako kartelová dohoda.

Situace je proto velmi neutěšená: počet nemocných cukrovkou 2. typu soustavně roste a pacienti žijí déle. Léčba inzulinem je však nákladná a u pacientů bez zdravotního pojištění dosahuje až 900 dolarů (20 500 Kč) za měsíc.

Nejnovější studie ze Stanfordu použila údaje z několika minulých studií, na jejichž základě modelovala předpokládané množství inzulinu, které bude potřebné ve 221 zemích pro léčbu diabetu 2. typu.

Na základě těchto údajů vědci odhadují, že počet dospělých pacientů s tímto onemocněním vzroste ze 406 milionů na 511 milionů. Více než polovina se bude nacházet ve třech zemích: Spojených státech, Indii a Číně.

Nejobtížnější přístup k léčbě budou mít nemocní z afrických zemí, za kterými těsně následují diabetici z Asie. Basu a jeho kolegové varují, že je nutné změnit strategii, aby byl inzulin dostupnější i pro tyto nemocné.

Diskuze (24) Další článek: Taková hra tu ještě nebyla: spolkněte kapsli s mikropočítačem a vyhrajte závod střev

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,