Počítačové sestavy: ceny rostou, co se ještě vyplatí?

Ceny se stále mění. Jednou jsme dole, v současnosti bohužel nahoře. U některých komponent až na střeše. Ne každý si však může dobu vybírat i přesto, že nynější situace na trhu není příliš příznivá. Aktuální přehled sestav a možností v různých cenových kategoriích vám nelehký výběr usnadní.

Jeden by řekl, že se ceny budou inspirovat listím, které na podzim opadává. Bohužel, ceny se spíše inspirovaly dávno minulým jarem a rostou a kvetou do závratných výšin. Ale pravdou je, že v tomto období tomu tak bylo vždy. Do toho všeho se dnes přidává ještě hodně nepříznivá situace u pamětí. Jako by nestačilo, že je jich nedostatek, ceny za ty, co k dostání jsou, dokáží hodně zkazit náladu. Ale nepředbíhejme a začněme, jak se sluší a patří.

Opět jsem pro vás připravil několik komentovaných výběrů sestav v těchto cenových kategoriích:

  • Levné, ale kvalitní a výkonné minimum

    - sestavy AMD a Intel do 10 000 Kč s DPH

  • Levně a slušně

    - sestavy AMD a Intel kolem 15 000 Kč s DPH
    - sestavy AMD a Intel kolem 17 000 Kč s DPH

  • Poměr cena/výkon

    - sestavy AMD a Intel do 20 000 Kč s DPH
    - sestavy AMD a Intel za 26 000 Kč s DPH

  • Herní sestavy a maximální výkon za rozumnou cenu

    - sestavy AMD a Intel do 30 000 Kč s DPH
    - sestavy AMD a Intel do 45 000 Kč s DPH

Sestavou rozumím kompletní počítač bez periferií a potřebného software. Proč nedoporučuji periferie jako monitor, klávesnice a myš? Sami uznáte, že z nepřeberného množství typů, tvarů a navzájem parametrově podobných značek a výrobků těžko mohu nějak obecně vybrat tu nejvhodnější. Každý jsme jiný, každý preferujeme jiný tvar, jinou barvu a vyžadujeme jinou kvalitu. A tak se výběru periferií věnovat nebudu.

Sestavy skládám na základě vlastních zkušeností, aktuální situace na trhu, recenzí, zkušeností a konzultací s dalšími znalými lidmi. Preferuji vyváženost, kvalitu a výkon za dobrou cenu. Ušetření několika stokorun není relevantní, pokud musíme slevit z kvality. Nejsme tak bohatí, abychom kupovali levné věci. To je heslo, kterým se při výběru vždy řídím.

Sestavy do 10 000 korun s daní

Začínáme s výběrem sestav, které jsou určené do kanceláří a do podobného nasazení v domácnosti. Bez problému zvládnou většinu úkolů, ale nelze čekat zázraky, jako rychlou práci s videem, výkon ve hrách je podprůměrný.

Sestava AMD - 10 000 Kč

orientační cena s DPH

Procesor

AMD Sempron64 3000+BOX (1.6GHz, AM2, Manila, 256 kB)

1 600 Kč

chladič

Arctic-Cooling Alpine 64 (skt.939, 754, 940, AM2, tichý)

180 Kč

Základní deska

MicroStar K9NGM-L - nForce 410

1 700 Kč

Operační paměť

Corsair DIMM 512MB DDR II 533MHz (2×256MB)

1 800 Kč

Pevný disk

Hitachi 7K80(SATA2, 80GB, Deskstar, 7200, 8MB)

1 250 Kč

Optická mechanika

Samsung SH-W163A (DVD±R/RW, DL, SATA, bulk + SW)

900 Kč

Case a zdroj

Asus TA581 - Middletower 360 W

1 600 Kč

orientační cena celkem (s DPH)

9 030 Kč

 

Sestava Intel - 10 000 Kč orientační cena s DPH
Procesor

INTEL Celeron D 352 BOX (3.2GHz, s775, 533MHz, Cedar Mill, 512kB)

2 100 Kč

Základní deska

Asus P5LD2-VM SE - Intel 945G

2 300 Kč

Operační paměť

Corsair DIMM 512MB DDR II 533MHz (2×256MB)

1 800 Kč

Pevný disk

Hitachi 7K80(SATA2, 80GB, Deskstar, 7200, 8MB)

1 250 Kč

Optická mechanika

Samsung SH-W163A (DVD±R/RW, DL, SATA, bulk + SW)

900 Kč

Case a zdroj

Asus TA581 - Middletower 360 W

1 600 Kč

orientační cena celkem (s DPH)

9 950 Kč

Oproti minulému měsíci skoro žádná změna. Asi si všimnete, že u všech komponent došlo k pro nás nepopulárnímu zvýšení cen. To je zřejmé a nezanedbatelné zejména u pamětí. Zatímco před měsícem jsme se u AMD vešli do deseti tisíc i se dvěma kvalitními 512MB moduly, dnes si o něčem takovém můžeme nechat jen zdát.

Začněme pěkně popořádku. U procesorů ke změnám nedošlo. Opět doporučuji u AMD levný Sempron s 256 kB cache. Na kancelářskou práci má síly více než dostatek. U Intelu zůstávám u výborných Celeronů D. Stojí sice o něco více, ale výkon a provozní vlastnosti dané ceně odpovídají.

Ani u základních desek není co měnit. I když se nabídka rozrůstá, pokud budeme hledat levnou a dostatečně kvalitní variantu, jsou možnosti výběru pořád omezené. Samozřejmě jsou na výběr jiné kvalitní značky. U Intelu stále zůstávám u typu, který navíc podporuje Core 2 Duo, i když to v této cenové relaci není nějak podstatné. U obou sestav jsou, vzhledem k jejich zaměření, základní desky s integrovanou grafickou kartou – pořízení samostatné grafiky vyjde zbytečně draho a pro kancelářské použití je to naprostá zbytečnost.

O pamětech jsem již mluvil. Drahé jsou i moduly mizerné kvality. A protože hodlám zůstat u kompletních řešení, musím doporučit paměti pro dual channel. V obou případech tedy osazuji dva 256MB moduly, i když tato konfigurace asi v blízké budoucnosti jménem Vista příliš neoslní. Pevný disk Hitachi 80GB sice neexceluje poměrem cena-kapacita, ale za danou cenu nabízí maximum.

Trochu jsem váhal u optické mechaniky. Nakonec jsem zvolil novou Samsung. A to záměrně, protože tato mechanika má rozhraní Serial ATA. Prehistorické IDE tedy můžeme konečně vyhodit do koše. Výběr jiného výrobce je samozřejmě možný. Všichni nabízejí víceméně totéž za stejnou cenu. Ale mechanik pro SATA je stále málo.

Nakonec je tu samozřejmě skříň a zdroj. I když se ke kritice levných skříní a zdrojů přidává stále více lidí, někteří lidé výběr skříně pořád podceňují. Na přítomnosti nekvalitních zdrojů na trhu se podílejí i zákazníci, kteří si je stále pořizují. I kancelářská sestava si zaslouží kvalitní zdroj a skříň. A nemusí stát moc. Nejlepší a nejlevnější volbou zůstává nabídka Asusu. Mně se líbí model TA211, ale ASUS nabízí několik vzhledových variací. Konstrukčně jsou stejné a použitý zdroj je opravdu kvalitní – žádná levná parodie jménem EC, KME apod.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,