Počítačové sestavy – ve znamení novinek

V současné době se na trhu děje tolik věcí, že je těžké stíhat vše alespoň sledovat. Mnohem těžší je sestavit z nabídky komponent něco, co za to opravdu stojí a nesáhnout vedle. Pojďme se podívat, jak změny tyto změny promítnou do počítačových sestav.

Podzim je tradičně hlavní sezónou prodeje a představováním nových výrobků. Spousta produktů a komponent končí a místo nich nastupují nové modely. Dochází k mnoha cenovým posunům a tak se z řady doposud nezajímavých komponent může stát rázem prodejní trhák. Je na místě podívat se, jak se které změny projeví, pokud se budeme snažit sestavit počítačové sestavy v několika cenových kategoriích.

Dnešní počítačové sestavy jsou poskládané na základě rozsáhlých stále aktualizovaných znalostí trhu. Jednotlivé značky a typy komponent jsou voleny na základě zkušeností, znalostí výkonu, spolehlivosti a kompatibility. Počítačovou sestavu lze sice postavit pro specifické účely, my se ale podíváme na univerzálnější počítačové sestavy v těchto cenových kategoriích:

  • 10 000 – Výkonná a spolehlivá kancelář
  • 14 000 – Levně a kvalitně
  • 17 000 – Výkon za přiměřenou cenu
  • 21 000 – Poměr cena – výkon I
  • 26 000 - Poměr cena – výkon II
  • 30 000 - Výkon a kvalita
  • nad 50 000 – Maximální výkon a kvalita

Pro všechny sestavy platí společné znaky, kterými jsou hlavně maximální vyváženost. Sestavy nejsou určeny pro jednu specifickou činnost, ale lze se od nich při výběru odrazit. Hlavním kritériem je kvalita nikoli cena. Není dobré šetřit každou stokorunu, pokud musíte slevit z kvality a spolehlivosti. Počítačovou sestavou se v našem článku myslí plně funkční počítačová skříň bez software a periferií, jelikož jejich výběr je příliš individuální. Ceny komponent jsou průměrem z velkých počítačových e-obchodů pro koncové zákazníky s DPH.

Podrobně si rozebereme sestavy a další možnosti. Upozorňuji, že sestavy v tabulkách jsou ukázkové, vždy nebo alespoň většinou existují další dobré varianty komponent třeba od jiného výrobce. Abychom tento přehled trochu obohatili a byli v obraze, podíváme se, co nového se na nás chystá v hardwaru chystá..


Sestavy do kanceláří - kvalita a spolehlivost prioritou

Od počítačové sestavy do 10 000 korun nelze očekávat přehnaný výkon. Tyto sestavy však zcela spolehlivě zvládnou kancelářské a nenáročné multimediální aplikace. Zcela pomíjím potřebu herního vyžití. Díky integrovanému grafickému adaptéru, který nám bude více než bohatě stačit, můžeme ušetřit na grafické kartě. V kategorii do 10 000 korun jsou vhodným příkladem dvě následující sestavy:

Sestava AMD - výkonná a spolehlivá kancelář orientační cena s DPH
Procesor AMD Sempron64 3000+BOX (1,6GHz, AM2, Manila, 256kB) 1 500 Kč
Základní deska Gigabyte GA-M55plus-S3G - nForce 430 2 050 Kč
Operační paměť 2× DDRII 512MB, PC800MHz, A-Data 3 100 Kč
Pevný disk Hitachi 7K80 (SATA2, 80GB, Deskstar, 7200, 8MB) 1 250 Kč
Optická mechanika LG SuperMulti GSA-H22NB OEM (DVD-R/+R, DualLayer) 960 Kč
Case a zdroj ModeCom Step 307 (middle, 350W, USB, černá) 1 400 Kč
orientační cena celkem (s DPH) 10 260 Kč

Sestava INTEL - výkonná a spolehlivá kancelář orientační cena s DPH
Procesor INTEL P4 531 BOX (3,0GHz, s775, 800MHz, Prescott, 1MB) 2 250 Kč
Základní deska Gigabyte 8I945GZME-RH 1 800 Kč
Operační paměť 2× DDRII 512MB, PC800MHz, A-Data 3 100 Kč
Pevný disk Hitachi 7K80 (SATA2, 80GB, Deskstar, 7200, 8MB) 1 250 Kč
Optická mechanika LG SuperMulti GSA-H22NB OEM (DVD-R/+R, DualLayer) 960 Kč
Case a zdroj ModeCom Step 307 (middle, 350W, USB, černá) 1 400 Kč
orientační cena celkem (s DPH) 10 760 Kč

Procesory

U obou výrobců se snažíme zvolit něco levného, co by se zároveň alespoň trochu vyplatilo. Špatné zprávy mám u AMD, kde se do konce roku zcela rozloučíme se socketem 939 a socket 754 bude tak utlumen, že končí defacto také. Socket AM2 je výbornou náhradou i přes to, že nepřináší žádný výkon navíc a je o něco dražší.

U Intelu je to co se týká výběru opravdu bída. Celerony s 65nm jádrem Cedar Mill nejsou k sehnání a staré 90nm Celerony D jsou tak pomalé, že se investice do nich vyloženě nevyplatí. Z nabídky nám tak zbývá jediná slušná možnost v podobě postaršího P4 531. Skutečně se nemůžeme dočkat levných procesorů na bázi Core.

Základní desky

Na základní desce se nešetří. U sestav od kterých očekáváte především spolehlivost to platí dvojnásob. Vzhledem k tomu, že se jedná o kancelářské sestavy je grafická karta do slotu zbytečností a tak využijeme služeb integrovaného grafického čipu na základní desce, čímž ušetříme při stejném výsledku.

U AMD jsem zvolil trochu dražší, ale o to kvalitnější Gigabyte S3G, která má dobrou výbavu a slušnou integrovanou grafickou kartou a hlavně na ní výrobce zbytečně nešetřil. U Intelu je výběr celkem jasný. Novinka od Gigabyte je nejen kvalitní a má slušnou výbavu, ale za příjemnou cenu má i podporu Core2Duo. Další možností je například deska přímo od společnosti Intel.

Operační paměti, pevný disk …

U operačních pamětí je dnes situace velice špatná. I celkem obyčejné modely jsou drahé až hrůza. Mezi tím nabídka A-DATA 800Mhz modulů, které sice nezvládají nějaké zvlášť slušné časování, ale 800Mhz za danou cenu je solidní nabídka. Osazuji ihned 2× 512MB RAM, což důrazně doporučuji, protože přeci jen nároky nových Vista budou větší jak XP a konečně ani na Windows XP i s 512MB RAM se nedělá nijak zvlášť pohodlně a rychle.

U pevného disku je 80GB disk od Hitachi osvědčená kvalita. Mezi optickými mechanikami je výběr ohromný a nové modely vychází skoro každý týden, doporučím třeba novinku od LG. Dobrou zprávou je to, že konečně některý výrobce dostal rozum a do levných počítačových skříní osazuje počítačové zdroje a ne jen jejich parodie. Tím výrobcem je ModeCom a pokud se ptáte, cože je tam uvnitř za zdroj, tak je to známý Fortron 350W THN-P.

Jak vidíte, tak u levných sestav se nic moc neděje. Jen změny cen ovlivňují náš výběr. Uvedené sestavy jsou zcela připraveny zvládat základní verze připravovaných Windows Vista. S jejich nasazením by tak majitelé těchto sestav neměli mít v kancelářích nejmenší potíže. Možná někteří namítnou, že lze sestavit stejně výkonné sestavy i levněji, ale bude to se stejnou kvalitou? Doporučuji se přidržet rčení – nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,