Počítačové pirátství na vzestupu

Podle americké centrály BSA se po šesti letech pravidelného poklesu loni zvýšil objem počítačového pirátství.
V procentech narostl počet nelegálně používaných programů o jedno procento z 36 v roce 1999 na 37 v roce 2000. I přes tento nárůst ale klesly finanční ztráty, a to o 3,5 procenta, celkové finanční ztráty byly vyčísleny na 11,75 miliard dolarů.

Tradičně největší objem pirátství je ve východní Evropě, kde dosahuje 63 procent, v Rusku a na Ukrajině okolo 89 procent. I přes to, že je zde pirátství velmi vysoké, na celkových ztrátách se východní Evropa podílí jen 3 procenty. Největší míra pirátství je ve Vietnamu (97 procent) a v Číně (94 procent). Nejnižší míra je ve Spojených státech – 24 procent. Západní Evropa pak má 26procentní míru pirátství.

BSA se velmi podivuje nad tím, že v zemích západní Evropy a ve Spojených státech se vůbec nedaří dál stlačovat nízkou míru pirátství. To je ale poměrně logické – počítačové pirátství zde bude vždy existovat, počítačové firmy dokonce s určitou mírou pirátství často počítají, protože jim to pomáhá získávat tržní podíly a vliv. Vždy bude existovat určitá míra tolerance, takže půjde především o vymýcení počítačového pirátství tam, kde jsou tyto programy nelegálně používány omylem (prevence a vzdělávání, doufejme, že ne zase videokazetou), a proti velkým šiřitelům nelegálních programů. I v případě aktivace Windows XP a Office XP se již dopředu počítá s tím, že budou existovat odemknuté verze a cracky, cílem však je, aby objem těchto nelegálních verzí byl co nejmenší, aby se snížila míra příležitostného pirátství.

V době Internetu a neustálého otevírání společnosti nelze prostě stlačit míru pirátství na nulu. Lze jistě dosáhnout úspěchů v oblasti podnikových nasazení, ale obecně celosvětově je to nemožný úkol. Z pohledu BSA je pochopitelně hlavním cílem dosáhnout pomyslné nuly. Z praktického hlediska je to ale nemožné a u řady firem, i firem zúčastněných v BSA, je tolerance naprosto běžná.

Diskuze (14) Další článek: Microsoft uvádí bezdrátový Media Player

Témata článku: , , , , , , , , , ,