Počítače se už 20 let nemění

Diskuze čtenářů k článku

Clarke  |  02. 07. 2001 19:41

http://www.mix.sk/texty/clanok_windows1_0.htm

dost jsem se tomu nasmal, na ukazku vzorek z clanku:

Navzdory zahraničným intrigám podnikatreľov ožobračujúcich proletariát, ako prejav mierového úsilia strany a vlády máme pred sebou nový výkonný počítač PC AT, IBM kompatibilný. Jeho rýchlosť dosahuje skvelých 6MHz a je osadaný procesorom 80286. Obsahuje 5,25 palcovú pružnú jednotku. Pamäť počítača má úctyhodných 640 KB. V počítači je vlastný tvrdý disk s neuveriteľnou kapacitou celých 20 miliónov dát! (V zahraničí na to používajú výraz „mega“.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ufak  |  11. 07. 2001 07:02

Hele, ten clanek je supr, prectete si ho. Ale pochopi ho mladi?
Mimochodem, nedavno jsem videl v televizi ukazku: Proslov doslova politicky ladeny,
zadne informace, spousta kydu v podobnem duchu, jak se opevovaly uspechy socialismu.
A ve filmu pro pametniky (nebo to bylo v Hledani ztraceneho casu, nevim) jsem si uvedomil,
ze se tak mluvilo i za prvni republiky.
    Vzdy se da neco rici nekolika zpusoby, ale jen primo recene je srozumitelne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fab  |  02. 07. 2001 12:54

Před zhruba 10 lety se na PC-XT používal textový editor, tabulkový procesor nějaký manažer a i databáze. Dnes běžný uživatel, používá ve většině případů to samé. Nic se v podstatě nezměnilo. Jen je to všechno v grafickém prostředí a potřebuje to mnohem výkonější počítač.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
M.Tajovský  |  02. 07. 2001 14:54

Částečně souhlasím, částečně ne. Je pravda, že se sortiment programů mnoho nezměnil, vždyť lidé jsou pořád jen lidé se stejnými potřebami před 10-ti lety  dnes. Grafické prostředí a nové vlastnosti operačních systémů přinesly však novovu kvalitu, která na druhé straně ale potřebuje větší výkon HW. Před 10-ti lety neexistovalo takové on-line propojení aplikací na jednom počítači nebo po síti (drag & drop, OLE, CORBA). [Teď nehodnotím některé s tím související negativní jevy]. Že je to jen nová kvalita, že to není něco zcela nového? No to je normální, počítače jsou pořád počítače, kukuřice se na nich pěstovat nebude asi nikdy a většinou uměly vždy to, co si od nich doba žádala.  Auta od svého vzniku jsou taky jen pořád auta, nic novějšího, než jezdit po silnicích, se za více než sto let nenaučila.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Laco  |  01. 07. 2001 23:50

Zatial sa tu bavime len o HW. A co tak SW ?

Je to ako s nasim mozgom, ako sa zmenil nas mozog za tie roky, resp. co sa vlastne

v nom zmenilo ?

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
M.Tajovský  |  02. 07. 2001 10:49

Podle toho, co dnes tvrdí vědci, lidský mozek se za posledních 30 000 let téměř nezměnil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Clarke  |  02. 07. 2001 19:13

Nesouhlasim, predloni jsem cetl clanek, bohuzel si uz nevzpomenu na zdroj, kde prave popisovaly zmeny v lidskem mozku za poslednich cca 30 let. Lide narozeni po 1960, 1970 se musi vyrovnat s obrovskym privalem informaci, ktere se na chrli z ruznych informacnich medii, pres tisk, televizi po Internet. Pokud myslite zmeny jako zaklad mozku pochazi od ryby a na nej se nabaluji casti, ktere jsme zdedili od plazu az po savce, tak v tom se opravdu za dlouhou dobu nezmenil, i kdyz bych nas mozek chtel videt tak za milion let  Zmeny se provedly v tom, jak nas mozek zachazi s informaci, jak vyhodnocuje co je pro nej dulezite uchovat a co mu jen projde jednim uchem dovnirt a druhym ven. Tech informaci je v posledni dobe opravdu moc a starsi generace, ktera v mladi tento boom nezazila, opravdu nedokaze sledovat vyvoj kolem sebe. Dale zvysuje se nucene prumerna inteligence, diky technicky slozitemu prostredi, ktere si sami vytvarime. Mozek se chte nechte adaptuje na nove podminky, jako je naucit se pracovat s televizi, nebo nastavit si video az po praci s pocitacem a dost lidi s tim ma problemy, kdo napriklad zna vsechny funkce, ktere umi jeho vez a vyuziva je.

Svet kolem nas se meni, stava se slozitejsi, diky tomu se nas mozek prizpusobuje a zmeny v nem se deji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Klimovic  |  19. 07. 2001 13:56

Mozek se nemuze prizpusobovat. Genetika nepracuje tak, ze se dedi ziskane vlastnosti. Ten clanek, ktery jste cetl se odvolaval na vyzkum, ktery se vzapeti ukazal jako nesmysl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Clarke  |  20. 07. 2001 10:54

Nemohu souhlasit, vase odpoved napovida tomu, ze snad neverite na Darwinovu teorii evoluce. Prece organismy se adaptuji na zmeny zivotniho prostredi a nove schopnosti predavaji svym potomkum pomoci genetiky. Nebyt genetickych mutaci, ktere vylepsuji jedince oproti prumeru, ten pak ma lepsi vyhlidky na preziti. Tyto zmeny pak predava svym potomkum. Jak jinak chcete vysvetlit, ze jsme se vyvinuli z jednobunecnych organismu. V posledni dobe jsme si zmenili zivotni okoli tak rapidnim zpusobem, ze to na nas musi zanechat stopy, jinak bychom se v dnesnim pretechnizovanem svete nevyznali, nemluvil jsem o tom, ze se ve 20. stol. fyzicky prestavel cely mozek, ale ze jinak zachazi s informaci.

Jestli nove nabite zkusenosti vylepsujici adaptaci  jedince prijdou v nivec a jeho potomci z toho nemaji nic, tomu se mi nechce verit. napiste mi nejaky link, ktery to popira.

S pozdravem Clarke

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Klimovic  |  20. 07. 2001 12:12

To, co jste pospal je tzv. Lamarckismus, ktery prave Darwin vyvratil. Ziskane vlastnosti se nededi. Geneticka informace nahodne mutuje a tim vznikaji nove varianty. Diky agresivite prostredi preziji jen ty organismy, ktere jsou danemu prostredi nejlepe prizpusobeny, atd... Proces mutaci je nahodny. Neni odpovedi na prostredi. Tedy s vyjimkou mutagenniho prostredi (vysoka radiace, chemikalie). Nejznamejsim hlasatelem dedicnosti ziskanych vlastnosti byl pan Lysenko.

Jeden z odkazu je treba http://www.cts.cuni.cz/vesmir/12_98/686.htm

Pokud vam nevadi anglictina pak je toho vic:
http://landow.stg.brown.edu/victorian/darwin/darwin2.html
http://www.google.com/search?q=Darwin+Lysenko+Lamarck&btnG=Vyhledat+Googleem&hl=cs

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Clarke  |  20. 07. 2001 13:54

http://www.fi.muni.cz/sisyfos/zpravodaj/sis01_09.htm

Uznavam, ze nejsem odbornik na genetiku, i kdyz me tyto veci zajimaji. Dal jsem si tu praci, ze jsem nasel zdroj toho "textaku" co jsem cetl pred x lety, celkem by me pak zajimal Vas nazor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Klimovic  |  20. 07. 2001 14:16

Ja ten clanek znam. Cetl jsem ho uz tehdy v Bajtu. Dedicnost ziskanych vlastnosti je dodnes nepotvrzena. Takze je malo pravdepodobne, ze by to mohlo jit tudy. Pokud by to melo fungovat na nam znamych principech, muselo by dochazet k tomu, ze nositel genu paralelne pracujiciho mozku, by se uspesneji rozmnozoval, nez ten jez jeho nositelem neni. Tim by v dalsich generacich stoupal pocet nositelu tohoto genu. Jenomze ma to minimalne dva hacky. Existuje velicina zvana selekcni tlak, ta urcuje jak agresivne vybira prostredi geny. Cim agresivnejsi prostredi, tim mensi je sance na preziti (a tim i rozmnozeni) neprizpusobenych jedincu. Takze, rekneme, ze mam stary mozek. Ziju v prumyslove rozvinute civilizaci. V teto je nizky selekcni tlak. Prostredi je eliminovano, choroby zvladame, dravci nas nezerou. Nejlepe se rozmnozuje ten, kdo vlastni posledni model jaguara a vilu na Malorce. Jenomze co se tyce poctu deti, ma jich dnes kazdy zhruba stejne. Blbec i inteligent. Myslim, ze tudy cesta nevede.

Druhou namitkou je to, ze v clanku se hovori o horizontu 25 let. To je prilis malo, aby se mohla projevit nejaky geneticky pochod. To je jedna generace.

Ted me napada moznost, ze to vubec nesouvisi s dedicnosti, mozna ze se s paralelnim mozkem nerodime, ale ziskavame ho behem sveho vyvoje v prostredi informacniho prehlceni.

Bez dukladnejsiho popisu toho, co a jak zkoumali ti nemecti vedci nemuzeme vedet, jestli nedelali nejakou chybu. Kdyz jsem nabouchal nazev te studie do Google, nic jsem nenasel, coz je podezrele.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
M. Tajovsky  |  01. 07. 2001 23:14

Myslím, že revolucí v počítačích bylo jen několik, ostatní je jen vývoj-evoluce. Pokud uvažuji stránku architektury počítačů, tak revoluční byla asi jen myšlenka programovatelného automatu s operační pamětí, processorem atd. - von Neumann. Ostatní už asi ne, snad jen RISC a paralelní počítače. Co se týče technologie, tak revoluce byla vždy u příchodu nových aktivních prvků: relé, elektronka, tranzistor a 1. mikroprocessor pro řízení displejů. Myslím, že to byl TMS 4004. Od té doby se IO jen zesložiťují, zrychlují a zmenšují, ale jsou to pořád jen IO. A ten údiv, že nemáme další převratné změny? Možná by stálo za úvahu, jestli počítače, jak je chápeme už nejsou na konci všech svých revolučních změn, teď už se bude zlepšovat jen technologie. Pro objasnění uvedu příklad - ruční palné zbraně. Ješte dnes si můžete koupit nový revolver Smith & Wesson, model z roku 1905. Už dávno bylo na revolverech vše vymyšleno a vyzkoušeno, teď už se dělají pořád stejně, jen jsou lepší a trvanlivější materiály, dokonalá povrchová úprava a podobně. V počítačích by muselo asi přijít něco zcela nového, například použití světla místo elektrického proudu nebo nevím co.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ed  |  01. 07. 2001 19:14

Velmi dobry clanok. Dakujem.
So smutkom vzdy spominam na tych par konceptov (co i len trochu inych.. ) ako by mal pocitac vyzerat a ktore predbehli svoju dobu. Pamata sa niekto na GeoWorks s ich operacnym systemom? Pamatate sa na Apple Newton alebo NeXT, alebo nedavny Cube? Forma pocitaca je bohuzial az prilis previazana a dana so sposobom sofwaroveho interface, ktorym ho uzivatel ovlada. No a potom je tu este (ne)chut zakaznika nieco nove sa ucit (novy sposob ovladania pocitaca...) A v tomto pripade su zbytocne akekolvek snahy designerov radikalne zmenit pocitace..(darmo sa Johnatan Ive farebne pohral s I-macom, stale je to len obrazovka/klavesnica/mys, koncept ktory ponukol Frogdesign pre Apple MacIntosh..) Dnes v podstate nerozoznate pracovisko grafika, ekonoma, sekretarky, hraca alebo designera. A vobec si nemyslim, ze je to vdaka tomu, ze sa konecne nasiel ideal....Kazde pracovisko (a aj pocitac) by mal byt zodpovedajuci profesii..
Koho este nieco napadne nech dopise...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ioni  |  01. 07. 2001 04:37

Ale blbost, ved si polozte jednoduchu otazku:

Kto mal zaciatkom 80. rokov doma pocitac?

kto si mohol dovolit vlastnit pocitac?

Ved IBM vynajdenim PC predpokladalo, ze na Zemi bude existovat iba niekolko kusov superpocitacov, ktore budu obrovskych velkosti a vobec neuvazovali o pouzivani PC v oblastiach zabavy, ...

Najvacsou revolucou za poslednych 20 rokov je podla mna masove rozsirenie PC do domacnosti a podnikov. Ved si predstavte, ze ci by svet bez tejto "revolucie" vyzeral tak ako teraz.

Dalsou "revoluciou" bola technologicka. Ved sa pozrite na rozmery a hlavne ceny procesorov teraz a na zaciatku 80. rokov. (Odhliadnime od rychlosti a vykonu)

Dalsiou, ale nie poslednou revoluciou bol a je internet. to nech nikto netvrdi, ze tato svetova komunikacna dialnica je iba evoluciou, alebo len "pasavitou" 90. rokov 20. storocia.

NO neviem, ale zda sa mi, ze tu bolo mnoho revolucii za poslednych 20 rokov.

Neviem, ci pan Zdenek Molnar spal poslednych par rokov, ci co, ale zda sa mi, ze on pochadza z konzumnej spolocnosti (vid Richard Stallman's  theories), ktora neuznava vykony inych a odvrhuje ich.

No, ale toto je iba moj osobny nazor.

PS: stavil by som sa, ze pan Zdenek Molnar necita denne udalosti v IT svete (ako napr. ZIVE), ale on cita knihy, ktore boli pisane v minulom storoci a su viacej zamerane na vrcholny management v USA v 80. rokoch a ekonomiku, nez na informatiku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jaroslav Misura  |  01. 07. 2001 12:16

Myslim ze si sam protirecis.

Otazka revolucie/evolucie sa neda postavit tak, ze "kto mal pocitac...", ale "bol pocitac? aka bola architektura? aka bola myslienka za tym pocitacom?" No a to sa nezmenilo. Ano, pocitace su doma, su rychle a "lacne", ale to je vyvoj -> evolucia.

To s tymi velkymi pocitacmi je velmi relativne. Kto vie, mozno malo IBM pravdu, v trochu vseobecnejsom zmysle slova. Porovnaj si vykon tych par superpocitacov a tvojho PC a zistis ze mas doma pomalu kalkulacku. Ja viem, netreba ti mat ASCI White doma, ale je otazkou, co sa rata za pocitac, a co za osobny pocitac pre domace potreby. Oproti tym par superpocitacom mas doma slabsiu kalkulacku. Navyse, svet stale osciluje medzi "thin" a "thick" klientmi a otazka jedneho velkeho pocitaca sa zvyraznuje alebo straca spolu s tym.

>Najvacsou revolucou za poslednych 20 rokov je podla mna masove rozsirenie PC do domacnosti a podnikov. Ved si
>predstavte, ze ci by svet bez tejto "revolucie" vyzeral tak ako teraz.

>Dalsou "revoluciou" bola technologicka. Ved sa pozrite na rozmery a hlavne ceny procesorov teraz a na zaciatku 80.
>rokov. (Odhliadnime od rychlosti a vykonu)

No, ale toto su krasne priklady EVOLUCIE v pravom slova zmysle. Jednoducho, koncepcia sa rozvinula, technicky prepracovala a masovo rozsirila. Nic viac. Kde tu vidis revoluciu?

>Dalsiou, ale nie poslednou revoluciou bol a je internet. to nech nikto netvrdi, ze tato svetova komunikacna dialnica je iba
> evoluciou, alebo len "pasavitou" 90. rokov 20. storocia.

Internet a revolucia v 90tych rokoch? Snivam? Koncept internetu a velka vacsina protokolov a najma myslienok pochadza z rokov davno predtym. Napriklad myslienka socketov ako abstrakcie pri programovani pochadza so 70tych rokov z univerzity v Berkeley. Pociatky ARPANETu a vlastne aj TCP/IP protokolu su v 70tych a 80tych rokoch. Koncepcia Siete je stara. Technologie sa menia, pribudaju rozsiruju sa medzi ludi... je len to evolucia starsej, revolucnej myslienky.

No to finale s hodnotenim Zdenka Molnara ma len utvrdzuje v dojme, ze tuto reakciu pisala nejaka horuca hlava. Denne informacie zo sveta IT su sice zaujimave, ale su to male zachvevy v dlhodobych (a v prvej reakcii bolo spomenute) pomerne dobre predikovatelnych dejoch. Ak si niekto mysli ze z dlhodobeho hladiska je uvedenie Windows XP, Redhat Linux 25.1., alebo PIII o 5 MHz vyssej frekvencii ako AMD dolezite a "revolucne" tak patri presne do tej "konzumnej" spolocnosti, patri presne medzi ludi, ktori si myslia aky su svojbytni, nazorovo nezavisli a slobodni... a pritom len opakuju cudzie nazory bez vacsej snahy o pochopenie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  01. 07. 2001 13:25

Mate absolutni pravdu. Kdyz si promitnu vyvoj
90. let do dalsiho desetiroci, vidim pocitace
s 256 GB RAM, 50 TB HDD a OS s mysi
ovladanym GUI verze 2010. Nic noveho.
Ovladani hlasem je u normalniho PC pase
a v nasem jazykovem prostredi dvojnasob.
Ja se ptam, kde jsou aplikace neuronovych siti,
kde je robotika, proc se treba ovladani
hlasem nedostane do mikrovlnek, televizoru
("zapni HBO na stredni hlasitost"),
pracek apod, proc se bezne nepouzivaji programovatelne
vysavace apod. Tedy, proc se vlastne nektere
postupy neaplikuji tam, kde by to zcela evidentne melo
svuj smysl.

Jinak tento rozhovor patri k tomu nejlepsimu co se na Zive vyskytlo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek  |  01. 07. 2001 17:26


Ale to je jednoduché - protoze se vyplatí masová výroba smejdu vice nez masova vyroba s uplatnenim poslednich objevu - proste se ty investice do vyroby nejdriv musi zaplatit - nemuzete furt predelavat vyrobni linky - respektive muzete, ale pak bude mensi zisk.

Ja osobne preskakuji VHS technologii - kdyz jsem zjistil jak to funguje, rekl jsem - hm, tak o tohle fakt nemam zajem, stejne tak dnes uz nemam zajem o DVD, ktere lze povazovat za dozivajici. Stejne tak nemam zajem o mobilni telefony a další přenosné PC a pod. , protoze mi neposkytnou pohodli stolu 2x1 metr, kresla usaku, klavesnice a displeje.

Ohledne pocitacu - doporucuji menit model kdyz prijde na trh CPU s 3 nasobnou frekvenci nez mate. Driv je to neekonomicke. Projdete si to za x let zpet - ten cenovy vyvoj a vyvoj frekvenci.

Co se tyka Billovych vizi o centralním ukladani informací - to je pekná blbost, kazdy preci vi, ze zakladem internetu byly vojenske site s pozadavkem na decentralizovanou strukturu, ktera zajisti funkcnost i v pripade castecneho poskozeni. Takze na ukladani informaci do jednoho centra stejne nikdo rozumny nepristoupi. Navic pokud by se opravdu zvetsila pruchodnost a rychlost siti o nekolik radu (1000x) prijde ke slovu otazka, zda ma smysl informace vubec ukladat, protoze pak by lylo mozne je nechat migrovat (kolovat) siti, tak jak kdysi behaly pakety v dnes jiz malo pouzivanych sitich Token Ring :o))) Lepsi vize , nez nejaka hnusna centralisticka!

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jaroslav Misura  |  01. 07. 2001 18:00

To centralne ukladanie dat [najma o mne...] sa mi teda vobec nepaci. Informacia ma byt tam, kde sa vyuziva. Velmi sa mi paci projekt JXTA (www.jxta.org) a myslienka za nou stojaca - peer-to-peer. Argumentuju (podla mna spravne) ze rozlozenim informacie sa zasadne setri prenosove pasmo, zvysuje vyuzitie pocitacovej sily a pod. Pritom tu nemusi ist v zasade o peer-to-peer v zmysle "thick" klientov, ale peer-to-peer vstahy medzi servermi, napriklad. Vela malych strojov bude lacnejsich, ako jeden velky, centralny.

Ale k tej revolucii... z mojho pohladu nastavaju male revolucie v software, ktore mozu znamenat revolucne zmeny v nasom pohlade na hardware - napriklad Jini - povodna myslienka zariadeni napojenych na spolocnu siet, ktore su schopne vytvarat "zaujmove zdruzenia", vyuzivat svoje sluzby navzajom, bez toho aby vopred vedeli koho sluzbu budu vyuzivat, schopnost samokonfiguracie a samoregeneracie siete je velmi pekna a vo svojej podstate revolucna. Zatial bohuzial v praxi nerealizovana, ziadne Jini zariadenia zatial nie su v beznom predaji. Raz mozno budu, alebo mozno aj nie presne podla "Jini", ale ta myslienka tu zostane a urcite sa skor ci neskor uchyti. To budem povazovat za mensiu revoluciu, bude to nieco nove. Ale znovu sa na Jini mozme pozriet aj z cisto softwareoveho hladiska a zistime ze Jini ponuka uzasne flexibilny a robustny zaklad pre cisto softwarove projekty... toto by som uz bol ochotny nazvat "malou revoluciou" na poli software. Ale je jasne ze ani Jini neprisiel z Marsu ale vyvynul sa z revolucnej myslienky spojit zariadenia do siete.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ioni  |  01. 07. 2001 21:50

Ano, takze aj vy suhlasite, ze mensie revolucie, alebo lepsie povedane rychlejsie evolucie sa deju neustale, a to tym, ze do IT sa dostava stale viacej ludi roznych nazorov a myslienok, ktory chcu zaviest nieo noveho, revolucneho, alebo len zdokonalit starsiu myslienku.

Takze by som povedal, ze za poslednych 20 rokov sa evolucia v IT zrychlila az natolko, ze sa skoro zda byt revoluciou.

Vsetko je teda relativne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ioni  |  01. 07. 2001 21:44

Ved prave.

NIkto nevie, ani sam Bill co trh povie na XP, ci Xbox a .NET Je to vsetko len "hra". Mozno to bude revolucna zmena, mozno to vsetko dostane Microsoft na kolena (co samozrejme nepredpokladam).

ale opat hovorim, ze to je vsetko relativne. Pre niekoho to je a bude len evolucia (ten, kto denne cita, ze frekvencia P4 sa zvysilo o 5 MHz), alebo to bude revolucie pre toho, kto ide raz za rok do obchodu kupit PC a minule tam videl Pentium III  450 MHz a teraz tam vidi P4 1.7 MHz. Pre neho to bude revolucia. To iste sa tyka HDD a grafickych kariet, ...

Cize vsetko je relativne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  02. 07. 2001 10:17

Mezi evoluci a revoluci je zcela zasadni rozdil. U evoluce se jedna o vylepsovani stavajiciho postavene na totoznych zakladech (principech). U revoluce se jedna o principialni zmenu technologii a jejich naslednych aplikaci. Nemichejme pate pres devate. jestli ma procesor 1000x vyssi takt, stale je to tentyz rocesor postaveny na stejnych, mozn lepe optimalizovanych zakladech. To je takovy problem to pochopit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ioni  |  02. 07. 2001 15:16

ale ja si myslim, ze uz to je velky uspech a revolucia, ze procesory sa vyrabaju 13 nm technologiou a nie 25 a viac. Ved bez tejto revolucnej zmeny by sa PC nepohlo nad 1.5 GHz !!!

A ked to volas evoluciou, ze niekto zostroji 2 nm tranzistor, tak si vazne ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MAňo F.  |  02. 07. 2001 12:59

minule tam videl Pentium III  450 MHz a teraz tam vidi P4 1.7 MHz

Zo 450 na 1.7 MHz, to teda nie je velka vyhra.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ioni  |  02. 07. 2001 15:32

no, to asi nepoznas tych "obycajnych" ludi. Ja som videl mnoho, ktory prechadzali z 386 a MS-DOS na P4 a Win Me. No, to pre nich bola ale revolucia.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek  |  02. 07. 2001 21:03

Ale , jo je to výhra, obrovská. Představ si, že těch počítačů máš dvacet, nebo padesát, vyrovnaných v regálech, spojených do clusteru a provozuješ na nich VPM (Virtual Parallel Machine) nebo něco na ten způsob. Pak prostou výměnou počítačů, dosáhnes obrovského nárůstu výkonu. :o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MAňo F.  |  03. 07. 2001 12:58

Hoši, hoši, asi jste si nevšimli to co já. Všude se mluví o megahertzech. Kdyby tam bylo 1.7 GHz tak je všechno OK, ale ze 450 MHz na 1.7 MHz, to je tedy downgrade jak prase.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ioni  |  03. 07. 2001 17:03

no, tlacova chyba. ale to by bola sranda P4 s 1.7 MHz. :)

takze Oprava: P4 s 1.8 GHz (podla najnovsieho)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivan  |  02. 07. 2001 09:53

"dnes uz nemam zajem o DVD, ktere lze povazovat za dozivajici" - a cim bys chtel DVD nahradit?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ioni  |  02. 07. 2001 15:08

DVD by som nahradil Floppy diskmi. Nech zije 1.44 MB

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek  |  02. 07. 2001 20:55

V laborkách na stole už leží "kreditky" na které se vejdou 3 TB dat.
Nic se nikde netočí, nic se ušmudlá a nepoškrábe, přenosová rychlost skoro jako u klasických pamětí :o) Udajně do tří let na trhu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ioni  |  02. 07. 2001 23:07

no a potom, ze to nie je revolucia, ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivan  |  03. 07. 2001 09:51

O takovych technologiich ctu uz od zacatku  90 - tych let - holograficke pameti s kapacitou celych knihoven, cipove karty s TB pameti, dalsi, dosud nevidane technologie atd. - a vysledek? - v roce 2001 je nejrozsirenejsim a jedinym univerzalnim mediem pro zapis a cteni disketova mechanika s kapacitou 1,4MB a s rychlosti asi 20 uhozu za sekundu . . .

"Udajne do tri let na trhu" - tady je poucne se podivat do starsich (nekolik let) pocitacovych casopisu, kolik tam uz bylo predvedeno takovych veci! - a taky to melo byt na trhu do nekolika let . . .

"V laborkach na stole uz lezi" - a jeste dlouho lezet budou - tyto veci totiz nezavisi (jejich uspech a rozsireni) na technologickych kvalitach, ale na zakonistostech trhu . . .

 

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ioni  |  03. 07. 2001 16:59

to je vsetko pravda,

ale ani technologicke vyplody 70. a 80. rokov 20. storocia sa neobjavili na trhu ihned, trvalo im to mnohokrat i 10 a viac rokov, aby sa masovo vyrabali.

To iste plati aj dnes, kym ludia pouzivaju nejaku starsiu, ale lacnu technologiu (ktora im postacuje), tak nie je potreba na trhu. zakonitosti DEMAND & SUPPLY.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Klimovic  |  19. 07. 2001 13:37

Ja zas doporucuji upgrade hw az tehdy, az je ho potreba. Mam K5 166 MHz a nevidim duvod pro upgrade. Na to, co delam mi to staci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ioni  |  01. 07. 2001 21:37

Suhlasim s Vami.

Takze z technologickeho hladiska kazdy krok vopred je revolucia, ale ak sa pozrieme na "big picture", tak cely vyvoj cloveka, ktory zacal revoluciou je len evolucia, ale z pohladu jedinca to je revolucia.

Cize vsetko je relativne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivan  |  02. 07. 2001 09:56

Ano, take si myslim ze pojmy "revolucni" a "predvidatelne" jsou protikladne . . . Take se ptam, kde jsou ta uplatneni IT v nejruznejsich oblastech zivota. . .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ioni  |  02. 07. 2001 15:11

poohliadni sa na chvilu okolo seba. Kde vsade vydis informacie a techniku?

Nikde? A kde zijes, na pusti? :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivan  |  02. 07. 2001 15:46

prosim Vas nemysleme si, ze informace jsou vynalezem 20. stoleti

Informace a techniku vidim vsude, to bych vsak videl i pred sto lety . . .

Opravdu (elektronicka) zarizeni, vcetne IT, jsou postavena vetsinou na principech desitky let starych (viz nazorny priklad televize) a situace se moc nemeni - vse roste ne kvalitativne, ale kvantitativne - dle zakonitosti trhu. Hlavnim hlediskem je zisk - a ten je patrne snazsi docilit kvantifikaci neceho treba uz zastaraleho, nez vyvojem a uplatnenim noveho - nove prijde na radu az stare technologie jsou ekonomicky definitivne vyzdimany.

 

 

-

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ioni  |  02. 07. 2001 16:07

no, tak v tomto s Vami musim suhlasit.

Ale treba povedat, ze popredne IT firmy investuju rocne mnozstvo bilionov $$$ do rozvoja a vyvoja, ale pravdepodobne ich nezavadzaju do vyroby tak rychlo, az kym ako Vy pisete, nevyzdimaju tie starsie.

No, ale preto je tu konkurencia (vid Intel a AMD). Ak by tu nebolo AMD, neviem ci by sme tento rok uvideli P4, ci 2GHz procesor.

No, ale to vsetko je konkurencne prostredie. Ved hlavne o $$$ ide v IT svete a to, sa az tak rychlo nezmeni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek  |  04. 07. 2001 20:30

kde jsou ta uplatneni IT v nejruznejsich oblastech zivota. . .

Třeba : počítač jako dekorační doplněk v kanceláři šéfa...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ioni  |  01. 07. 2001 21:33

to je vsetko pekne, ze teorie internetu (v 80. rokoch sa to nevolalo internet) a ostatnych PC komponentov boli vytvorene dalo by sa povedat po druhej svetovej vojne, alebo pocas nej, ale je to dost daleko od teorie k praxi.

V podstate suhlasim v tym, ze za tych poslednych 20 rokov sa neudialo nic tak revolucneho ako priemyselna revolucia, ci vynajdenie pusneho prachu Cinanmi, ale predsa sa to neda povazovat za evoluciu co sa tu udialo.

Ved sa opytajte obycajnych ludi pred 10. rokmi co je PC a internet a dnes. Je to revolucia? Mozno pre niekoho ako mna ano. Ale ked hladime na "big picture", tak to je len "finishovanie" teorii z blizkej minulosti.

ale co napriklad Bluetooth, ci uz ta hlasom ovladana technologia. to je tiez len evolucia? Ok, pred priblizne 5. rokmi to boli len teorie, dnes uz mame hotove produkty a zajtra to bude normalnou sucastou zivota. A opat poviete, ze to bola len evolucia (ciastocny prechod od PC z 80. rokov k PC v 21. storoci).

ved si definujme pojem evolucia. Je to iba relativne pomala a dlhsie-trvajuca revolucia, ktora prebieha konstantne stupajuco a nie schodovito ako revolucia. Takze ano, IT za poslednych 20. rokov je nieco ako rychla evolucia, ale z hladiska existencie "cloveka" to je obrovska revolucia.

Takze tymto chcem povedat, ze vsetko je relativne zalezi iba od uhla  pohladu jedinca.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jaroslav Misura  |  02. 07. 2001 12:19

>Ved sa opytajte obycajnych ludi pred 10. rokmi co je PC a internet a dnes. Je to revolucia? Mozno pre niekoho ako mna ano. Ale ked hladime
>na "big picture", tak to je len "finishovanie" teorii z blizkej minulosti.

Ano, toto je vyvoj situacie. Evolucia. Sice pre nas dolezita, ale z pohladu technologie to neznamena revoluciu. Tazko sa diskutuje, ked porovnavame hrusky z jablkami. Ak sa bavime o vyvoji v pocitacoch, tak je to v prvom rade technologia a vynalezy. Ak sa budeme bavit o spolocnosti, tak tam su zmeny revolucne, pretoze ludia zasadne zmenili svoje navyky, sposoby komunikacie a podobne. Ale to je o niecom inom!

Bluetooth - pekna technologia, ale zasa vyuziva iba veci ktore tu uz boli. Ved wireless lan su tu uz davno a toto je viac-menej jej prisposobenie danym potrebam.

Mne sa ale stale zda, ze sa nechces pozriet na to naozaj z trochou nadladu. Ved aky zasadny rozdiel nastal v mikroprocesoroch za poslednych 20 rokov? Zmensila sa velkost, spotreba... zvysil sa vykon. Dobre, ale ten princip je naozaj velmi rovnaky. Je to proste vyvoj a za tym si stojim. Ked niekto pride s kvantovym pocitacom, alebo podobne, nieco co naozaj radikalne zmeni nas pohlad na veci, zmeni radikalne sposob vyuzitia techniky, tak potom to bude revolucia v IT.

Ovladanie hlasom. No, neviem ci si dnes ochotny ovladat svoj pocitac hlasom. Ja teda nie. Jednak je to nespolahlive, neprakticke (v miestnosti je nas asi 10+ programatorov, chcem vidiet ako by kazdy ovladal svoj pocitac hlasom :o) ) a najma ovela pomalsie ako klavesnica. Ale viem si predstavit oblasti kde sa to moze zist a kde to moze byt dokonca velmi prijemne a vyhodne. Problem je zatial naozaj v nespolahlivosti a nedokonalosti implementacie. Neviem ci si videl nejaky software ktory by ti umoznil diktovat text po slovensky bez problemov a bez potreby niekolko desiatok megovej kniznice vzoriek (a tiez presne definovanej gramatiky, kombinacii slov a pod.). Problem tohoto pristupu je, ze sice je pouzitelny v PC, ale je uplne nanic v embedded zariadeniach a spotrebnej elektronike, kde by sa ovladanie hlasom zislo najviac. Takze - ANO myslienka ovladat hlasom JE do istej miery revolucna (mimochodom, v texte na ktory reagujeme bola spomenuta), ale ma este daleko k prakticemu nasadeniu. Osobne by som vsak preferoval vynechat usta ako zbytocny zdroj moznych chyb :o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ioni  |  02. 07. 2001 15:28

to je vsetko pekne, ale predsa revolucia v IT je podnetom pre revoluciu socialnu, a ta je omnoho podstatnejsia nez tie "male" kroky v IT.

IT ma jeden problem. Vyskum ide stale pomaly dopredu, ale neustale, az sa zda, ze je staticky. Ale on nie je. Ved to uz je revoluciou, ze vcera sme mali v priemere na domacnost 2GB HDD, dnes 20GB a zajtra mozno 200GB. A to je uz pekny pokrok.

preto ked sa pozrieme na IT z vysky, tak velku revoluciu nevidiet vo vyvoji, ale ten prebieha neustale a pomaly revolucne zdokonaluje teorie minulosti. Preto sa zda, ze vyvoj v IT je iba evolucny, pretoze kazdy druhy- trati mesiac sa vydava novy procesor, ...

Ale ak by sa povedzme vydal raz za dva roky s 3x vyssou frekvenciou, tak by to mnoho ludi povazovalo za revoluciu. Priklad: januar 1998: objavi sa 300 MHz,  januar 2000: objavi sa 900MHz   januar 2002: objavi sa 2.7 GHz, ...

no, ale ked sa to takto neobjavuje, ale vacsinou v medzistupnoch 300, 333, 366, 400, 450, ...  tak sa to tak nezda, ale stale sa to zdokonaluje a mensie revolucie, ktore sa z urcitych pricin nemozu dostat na verejnost, stale prebiehaju.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jaroslav Misura  |  02. 07. 2001 18:22

:o) ok, niekto sa uz pokusal vysvetlit rozdiel medzi evoluciou a revoluciou. Ak sa procesor zrychli z 300MHz na 1GHz, je to vyvoj tohto procesora. Evolucia. Mylime si pojmy z dojmami a potom tymto mixom argumentujeme. No co. Pre teba je to revolucia, podla mna sa nic nedeje, to ze sa to zrychluje je bezny vyvin a nic prevratne sa nezmenilo. Stale argumentujes pokrokom, ale pokrok = evolucia.

Evolucia = pomaly, permanentny vyvoj.

Revolucia = nahla, zasadna zmena.

Kedze kazdy mame svoju definiciu, je to potom tazke.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ioni  |  02. 07. 2001 18:53

no ved prave. Evolucny vyvoj v IT sa natolko zrychlil, ze je tazke povedat, ci to je revolucia, alebo rychla evolucia.

A potom aky je rozdiel medzi rychlou evoluciou a revoluciou???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivan  |  02. 07. 2001 09:59

Zamenujes technologickou revoluci a revoluci (evoluci) socialni a spotrebitelskou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ioni  |  02. 07. 2001 15:10

ale kazda revolucia ma svoj podnet, a podnet socialnej revolucie vyvolali hlavne mensie revolucie v PC svete, pretoze pomocou revolucie v pocitacoch sa vytvorilo nove odvetvie, a mnozstvo novych pracovnych miest, ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Dudek  |  01. 07. 2001 02:46

Přesně tak, sice se může zdát, že v 90. letech nastal technologický boom, ba naopak nenastal. Od roku 1981, kdy bylo uvedeno první IBM PC se vlastně jen vylepšuje a vylepšuje. A to u každé komponenty. Procesory se zrychlují (od roku 81 se zrychlyli několik desetisíckrát), disky zvětšují (tady zhruba 30 000x). Dost je třeba zajímavá separování částí počítače. Je to úplné rozkouskování. Ze začátku všechno fungovalo na stejné frekvenci a co teď? Teď fungují dokonce i některé části procesoru na  různých frekvencích. Přišli grafické akcelerátory, a dalo by se říct, že ty byly celkem revolučních, myslím že pomohli v hrách procesorům minimálně tak o pět let technologický skok. Ale když se na to všechno člověk podívá, žádná invence, jen marketing. V 70. letech a částečně 80. letech byly počítače od sebe úplně odlišné. A prostě opravdu každý byl svým způsobem revoluční.  A co teď? Jestli se nepletu tak na světě je 90 % PCek, 6 % Macu, a zbytek jsou specializované servery (Alphy, MIPS atp.). A co se týče operačních stystému tak je to stejná hrůza a děs, ba dokonce horší, jen a jen Microsoft. To všechno vede k jednomu - trh je absolutně předvídatelný. Já dokážu zpacu říct co bude příští rok v tuto dobu, a s určitou rezervou bych si to dovolil odhadnout o ještě rok dál. Žádná firma nemůže ničím extra překvapit, možná nějakým skandálem nebo nějakým zpožděním. Trochu mi to připadá jako socialistický model hospodářství, všechno se plánuje dlouho do předu. Největší extrém myslím dosáhl Intel, se svou IA-64 architekturou, kterou plánuje už 8 let a ještě se neprodává, i když už je tady už fyzický procesor. Počítačový trh bych asi přirovnal k závodům formulí F1, pravidla jsou přesně daná, vozidla téměř stejná, rozdíl je jen jediný - v kvalitě řidiče.  

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor