Počítače pod lupou

Diskuze čtenářů k článku

Alenka  |  20. 04. 2001 19:41

Nikdo z doře živených redaktůrků Gattesovými miliardami ale nepíše o druhé straně mince. Tedy o tom, kolik by kleklo firmiček, kdyby musely kupovat předražené výtvory. Kolik by jich ani nezačko podnikat za účelem obživy a šli by rovnou na sociálku.
Nechte už toho trapného fňukání blbečkové.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Alenka  |  20. 04. 2001 19:41

Nikdo z doře živených redaktůrků Gattesovými miliardami ale nepíše o druhé straně mince. Tedy o tom, kolik by kleklo firmiček, kdyby musely kupovat předražené výtvory. Kolik by jich ani nezačko podnikat za účelem obživy a šli by rovnou na sociálu.
Nechte už toho trapného fňukání blbečkové.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek  |  20. 04. 2001 19:41

Viděl jsem hezky udělaný scan, který sloužil hlavně pro evidenci HW (vyzbíral skoro všechny podrobnosti o šíťových PC a vytvořil z nich databázi. Také uměl skenovat SW, ale zjistil jen to, co uživatel vidí v okně Přidat/ubrat progamy. Informace o inst.SW bral z registru. To je první problém - stav ragistru vůbec nemusí odpovídat realitě, na to stačí pouhé "odinstalování" smazáním bez použití uninstall. A spousta SW vůbec nazapisuje do registru.
Druhý problém se týká těch scanů, které skutečně projíždějí adresářovou strukturu disků a hledají programy - pokud nedělají i výpis dll knihoven, jsou k ničemu, není problém zazipivat a přejmenovat winword.exe na třeba readme.txt... Třetí problém jsou uživatelé (sám jsem jednou takový audit zažil) uživatelé - vesměs programátoři - si museli počítače vyčistit (odinstalovat a smazat to co tam nepatří, šlo převážně o všechno možné stažené z internetu a pod.), pak přišla kontrola a za dva dny tam bylo všecho zpátky - firma, která chce za něco takového vyhazovat peníze je bláhová.
Za čtvrté - na systémech které mají hodnocení horší než B1, to nemá smysl, protože pravost jakéhokoli auditu,listingu a pod. lze zpochybnit (WindowsNT maji C2 - tj.horší než B1)

Jinak souhlasím s autorem článku - jak jde o živnost, měl by být SW řádně koupený, u domácích uživatelů bych to vůbec neřešil (nemají povinnost cokoli dokladovat a vést v evidencích, takže nemůžete chtít, aby prokazovali původ a legálnost SW)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Kapler  |  20. 04. 2001 19:41

jenom pár poznámek k tomu auditu od cizí firmy
stačí když firma zaplatí ty 400 stovky/pc. Peníze za odstranění software zaplatí zaměstnanec. Doporučuji dát do zaměstnanecké smlouvy, upozornit na to před příchodem auditora a zaměstnanci si dají pozor.
další pozn.: viděl jsem audit od jedné firmy a jeho závěry byly neodpovídající. Přišlo mi, že spustili program, který hledal na disky soubory obsahující text copyright. A vůbec netušili jak oddělit zrno od plev - freeware od software. A i rozdělení podle jednotlivých programů bylo složitější. Ale to už bylo před 4 lety, teď nevím jak to probíhá.
další výhoda auditu od třetí firmy - záruka. Do smlouvy bych si nechal zapsat odpovědnost a kdyby něco neodstranili a pak přišla policie, tak bych požadoval peníze od nich.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor