Počítače na veletrhu silnic

Na šestém mezinárodním silničním veletrh Roadware 2000, který proběhl koncem května v Praze, se kromě firem z oblasti liniových staveb objevily i vystavovatelé, zabývající se sběrem dat pro GIS a firmy, podílející se na jejich zpracování.
Jana Smutná: Na šestém mezinárodním silničním veletrh Roadware 2000, který proběhl koncem května v Praze, se kromě firem z oblasti liniových staveb objevili i vystavovatelé, zabývající se sběrem dat pro GIS a firmy, podílející se na jejich zpracování.

Mezi ně patří by/S@T group, který provádí výstavbu a provoz sítě pevných referenčních stanic pro DGPS, a to nejen na našem území, a také Viageos, jehož hlavní náplní je sběr dat proměnných a neproměnných parametrů vozovek. Firma Vars Brno vystavovala software „InRoads“ pro projektování komunikací s vazbou na GIS provozovaný investorem, dále systém pro pasportizaci, publikování dat, zpracování mapových podkladů a velkoformátového tisku GIS a CAD dat. Společnost Symos nabízela CAD systémy Mx pro silniční a železniční projektování včetně rekonstrukcí a územní projekty komerčních zón. Také se v jeho nabídce objevil systém SOUNDPLAN pro veškeré emisní a hlukové studie. Všechna takto zpracovaná data lze opět použít při zpracování v GIS. K-CAD je autorizovaným dealerem firmy Autodesk se zaměřením na stavebnictví. Ke zde uváděným novinkám patřil AutoCAD Land Development Desktop 2.0. určený především pro územní plánování.

Ředitelství silnic a dálnic České republiky předvedlo na tomto veletrhu ukázku aplikace GIS - Grafickou databanku majetkových správců. CityPlan nabízel software s názvem VISUM, určený pro dopravní plánování.V pozadí se svým nabízeným produktem zůstalo snad jen Centrum dopravního výzkumu, jehož databázová aplikace informačního systému pouze v textové podobě bez grafického znázornění působila vedle ostatních poněkud zastarale a nepřehledně.

Váš názor Další článek: Ze skeneru rovnou na FTP

Témata článku: , , , , , , , ,