Počítače Mac: začalo to před 30 lety

Přesně 24. ledna roku 1984 uvedl Steve Jobs nový počítač, který změnil směr vývoje domácích desktopových počítačů. Značka Mac ale žije dodnes.
Kapitoly článku

V dávných dobách, kdy Apple stále ještě vydělával na Apple II, který byl velmi levný na výrobu a počítač Lisa patřil mezi drahé hračky, které na trhu příliš neuspěly, se v roce 1979 začal chystat projekt, který měl přinést úspěch jako Apple II.

Macintosh: dostupný počítač v monitoru

Značka Macintosh, která byla už v počátcích označována zkráceně jako Mac, vycházela z označení Mcintosh, což byla oblíbená odrůda jablka hlavního projektanta Jefa Rskina.

Cílem bylo vyrobit levný počítač, který bude snadno ovladatelný i běžnými lidmi. Nutností tak bylo použít grafické rozhraní, což vyžadovalo výkon a ten je drahý. Oproti počítači Lisa tak bylo nutné optimalizovat hardware tak, aby nestál deset tisíc dolarů.

Macintosh_128k_transparency.png
Apple Macintosh 128K

Po pěti letech byl projekt u konce a po velké reklamní kampani byl představen Macintosh 128K, který byl založen na procesoru Motorola 6800 s frekvencí 8 MHz a 128 kB operační paměti. Operační systém se spouštěl z 3,5palcové disketové mechaniky s kapacitou 400 kB. Rozlišení integrovaného displeje bylo 512 × 342 pixelů.

Kromě hlavního systému byl počítač dodáván s programy MacPaint a MacWrite, uživatelé si ale mohli ve stejné době pořídit i kompatibilní Microsoft Word. Obecně byla ale podpora softwaru velmi slabá, především kvůli náročnosti vývoje.

Steve Jobs chtěl mít Mac naprosto tichý, takže neobsahoval žádný ventilátor. To se ale vymstilo, protože přehřívání bylo jedním z hlavních viníků reklamací.

Koncová cena byla velmi rychle zvýšena z původních 1 995 dolarů na 2 495 dolarů, s přihlédnutím k inflaci je to jako dnešních asi sto tisíc korun. Malá operační paměť byla ale jedním z hlavních důvodů nízkého výkonu, v roce 1986 tak došlo k představení nového a dražšího modelu Macintosh 512K, který měl větší paměť. Množství softwaru bylo už v této době také větší.

Krátce poté byl uveden o trochu vylepšený model Macintosh Plus s 1 MB operační paměti a 800 kB mechanikou. Macintosh Plus se nakonec stal nejdéle vyráběným Macem.

Macintosh Classic a příchod barev

V roce 1990 byl uveden velmi levný počítač Macintosh Classic, který měl cenu pouze 999 dolarů a obsahoval nejen devítipalcový monochromatický displej s rozlišením 512 × 342, ale i rychlou mechaniku SuperDrive. Uvnitř byl známý a starší procesor Motorola 6800 na frekvenci 8 MHz.

Macintosh_Color_Classic.jpg
Apple Macintosh Color Classic (Zdroj: Wikipedia)

V roce 1993 se ale objevila i barevná verze Macintosh Color Classic s obrazovkou Sony Trinitron, která měla úhlopříčku už 12 palců a stejné rozlišení jako u předchozích modelů. Výbava vycházela z Macintoshe LC II, nechyběl tak procesor Motorola 68030 s frekvencí 16 MHz a 4 MB paměti v základu.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,