Notebooky | Počítače | Acer

Počítač za půl milionu a úchvatné displeje: Acer chce uspokojit rozmlsané kreativce

  • Nová řada počítačů Acer ConceptD je určená pro kreativní profese
  • Jedná se o notebooky, stolní počítače a displeje
  • Počítače kombinují výkon, styl a tichý provoz

Herní segment počítačové techniky se velice dobře uchytil a Acer zjevně vycítil novou příležitost – udělat podobně specializované produkty i pro kreativce. Oproti běžným či manažerským strojům budou mít vysoký výkon, ale na rozdíl od herních strojů nebude optimalizovaný na hry. Tady se půjde vstříc grafikům, fotografům a tvůrcům videí.

Představení novinek ve videu:

Nová řada počítačů a příslušenství pro kreativce dostala název ConceptD a do svého začátku dostala dva desktopové počítače, tři notebooky, dva monitory a headset pro virtuální realitu. Acer je právě představil v New Yorku.

Notebooky: výkon, ticho a extra displeje

Nejvýkonnějším z nových „kreativních“ notebooků bude ConceptD 9. Počítač má velký výklopný 4K displej, který nabídne 100% pokrytí barevného prostoru AdobeRGB a navíc i dotykovou vrstvu podporující stylusy Wacom a schopnou rozeznat 4096 úrovní tlaku.

ConceptD-9_CN917-71_01.jpg Acer ConceptD 46.jpg
Nejvýkonnější z „kreativních“ notebooků nové řady ConnceptD, model 9. Vlevo obrázek od výrobce, vpravo fotografie z reálu - klikněte a projděte si další fotografie v galerii, u kterých se dozvíte více o konstrukci a prvních dojmech.

Konfiguraci zdobí procesor Intel Core i9, grafická karta Nvidia RTX 2080, až 32 GB paměti DDR4 a dva 512GB NVMe SSD v RAID 0 na slotech M.2 PCIe. Cílí se zde na náročné tvůrce 3D grafiky a videí. Počítač bude k dostání od srpna za cenu od 4 999 eur, tj. přibližně 130 tisíc korun. Zdá se vám to moc? Čtěte dál, Acer to umí i dráž!

Notebook ConceptD 7 je postaven kolem obrazovky s úhlopříčkou 15,6“ a bude to cenově už trochu lehce dostupnější notebook, vyjde na 2 299 eur (cca 60 tisíc korun) a přijde na trh o měsíc dříve.

ConceptD-7_CN715-71_04.jpg Acer ConceptD 23.jpg
Dostupnější ConceptD 7 bude nabízený výhradně v bílé barvě. Je to v jádru celkem běžný notebook, ale s neobyčejně kvalitním displejem. Více o konstrukci a prvních dojmech najdete v popiscích obrázků v galerii!

Také ten dostal kvalitní 4K displej s tenkými rámečky a velmi dobrou hardwarovou výbavu v čele s procesorem Intel Core i7 deváté generace a grafikou RTX 2080 v provedení Max-Q. Notebook si díky tomu zachová tloušťku pod 18 mm a také hmotnost 2,1 kg je potěšující. Notebook umožní připojit až tři další externí monitory přes Thunderbolt 3 a DisplayPort.

Nejdostupnějším notebookem nové řady bude ConceptD 5, který se v červenci začne prodávat za 1 699 eur (cca 43 500 Kč). Výbava se rovněž opírá o kvalitní 4K displej s rozšířenou podporou barev, vše pak pohání čip Intel Core i7 s integrovanou grafikou AMD RX Vega M GL. K tomu je k dispozici 16 GB RAM a až 1TB SSD. Vše je zabaleno do tenkého těla z hořčíkové slitiny s hmotností 1,5 kg.

ConceptD-5_CN515-51_01.jpg Acer ConceptD 36.jpg
Lehké tělo s hořčíkové slitiny, tenký profil, neobyčejně kvalitní 4K displej a procesor Intel s integrovanou grafikou AMD. Tento notebook chce zaujmout nejen svou bílou barvou.

Stolní počítač se čtyřiceti jádry za půl milionu

Zajímavá je i nabídka desktopových počítačů ConceptD. Vrcholná verze ConcetpD 900 totiž dostala 40jádrový procesor Intel Xeon Gold 6148 a k tomu profesionální grafiku Nvidia Quadro RTX 6000. Extrémní je i osazená deska, která do 12 paměťových slotů pojme dohromady až 192 GB paměti.

ConceptD-900_CT900-91A_04.jpg Acer ConceptD 19.jpg
Uvnitř takový poklad a navenek černá nuda. Nejdražší stolní počítač Aceru si bohužel nevysloužil nějakou prominentní skříň. Sice je to stroj pod pracovní stůl, ale i tak by mu více prémiový design prostě slušel.

Bude to pochopitelně velmi, ale velmi drahé. Cena počítače startuje na osmnácti tisících eur, což je v přepočtu necelého půl milionu korun. Prodávat se začne v červnu.

K dispozici je pak ještě kompaktnější a dostupnější verze ConceptD 500. Ta dostane osmijádrový procesor Intel® Core™ i9-9900K, grafiku Nvidia Quadro RTX 4000 a 64 GB RAM.

ConceptD-500_CT500-51A_04.jpgAcer ConceptD 13.jpg
Levnější varianta stolního počítače ConceptD už myslí i na design. Líbivá skříň má přitom i praktické vychytávky - například praktický horní panel, vedle něj bezdrátové dobíjení pro telefon a na čelním panelu výsuvný věšáček na sluchátka.

U stolních počítačů se hledělo nejen na výkon, ale také na nízkou hlučnost. Acer se proto chlubí efektivním způsobem chlazení, který by měl zajistit tichou práci. Udávané maximum při plné zátěži je však 40 dB, což není úplně málo. Herní stroje jsou však hlučnější. A jak si Acer v prezentaci rýpl, jeho notebooky jsou v zátěži méně hlučné než poslední MacBook Pro od Applu.

Cílí se na filmové tvůrce, animátory, architekty, konstruktéry… Výkon se dá využít jak pro renderování, tak třeba pro strojové učení. Počítače dostanou kromě nadstandardních komponent i nadstandardní záruku 3 roky on-site.

Něco pro oči

Součástí nové řady ConceptD budou také dva monitory a headset pro virtuální realitu. Co se týče headsetu, jedná se o zařízení s podporou Windows Mixed Reality a jmenuje se OJO. Má displej s rozlišením 4320×2160 bodů, který je rozdělen pro každé oko, a nabídne reprodukci zvuku a detekci pohybu v prostoru.

ConceptD-OJO_AH701P_02.jpg
Ve hrách se platforma Mixed Reality zatím moc nechytla, tak to třeba vyjde v kreativních aplikacích

Acer už headset pro Mixed Reality představil již dříve, ale moc se neujal, tato platforma se totiž moc neujala na hry, které jsou přitom největším tahounem VR. Zaměřit se na kreativní využití proto dává smysl, byť to prodeje zřejmě nijak dramaticky nezvedne. Ale cena zůstane docela příznivá – 499 eur. To po přepočtu znamená cca 12 500 Kč.

Zajímavější jsou ale nové monitory - ConceptD CM7321K je 32" monitor s rozlišením 4K a podporou DisplayHDR 1000. Jas obrazu a HDR efekt by tedy měly být velmi silné. Navíc by se měl obejít bez typických „duchů“ vyskytujících se u levnějších monitorů, protože zde je podsvícení rozděleno do 1152 miniaturních zón. Monitor pokrývá 99% barevného prostoru Adobe RGB a 89,5% prostoru Rec. 2020.

Monitor bude mít sice snové parametry, ale bude podle toho také drahý. Jakmile v září přijde na trhu, bude stát 3 199 eur, tedy něco přes osmdesát tisíc. Proto je tu ještě o něco dostupnější alternativa – 27" monitor ConceptD CP7271K, ten bude stát „jen“ 2 099 eur, což je cca 54 tisíc.

ConceptD_CP7271K-P_02.jpg Acer ConceptD 08.jpg
Acer vstupuje mezi profesionální monitory. Bude to drahá, ale po obrazové stránce perfektní podívaná.

I levnější a menší monitor však nabídne rozlišení 4K a DisplayHDR 1000. A protože s ním chce Acer oslovit tvůrce 3D grafiky, vybavil ho i technologií G-Sync Ultimate (tj. „pravý“ G-Sync Nvidie, nikoli jen přejmenovaný FreeSync). Mohl by tak zaujmout i náročnější hráče. Ti už ale asi tolik neocení, že dosahuje na 99% prostoru AdobeRGB a 93% DCI-P3.

Všechny monitory, a to platí i o těch notebookových, se pak chlubí validací Pantone a přesností barev s odchylkou Delta E <1. Acer si opět troufl na srovnání s poledním MacBookem Pro, který má věrnost barev o něco horší.

Tam kde Apple končí, Acer začíná

Je paradoxní si uvědomit, že nový vrcholný stolní počítač Aceru bude startovat na ceně, kde končí nejvýkonnější konfigurace stolního počítače Applu (aktuálně Apple iMac Pro v plné konfiguraci). Acer tím hlásí do světa, že si věří a umí vyrobit extrémní počítače pro profesionály.

Podívejte se do galerie, najdete tam fotky nových počítačů v reálu

Teď je ale otázkou, zda tomu budou zákazníci věřit a jestli si nové počítače obhájí svou cenu například i spolehlivostí či kvalitou servisu. To ukáže čas. Nová řada ConceptD startuje letos, a tak nejdříve za rok budeme moci z reakce firmy soudit, zda se jí tento krok vyplatil, nebo ne.

ConceptD_Family_02.png
Všechny produkty nové řady ConceptD

Každopádně je potěšující, že nové počítače ConceptD nebudou prodávány jen přes businessové kanály, ale půjdou i do běžné prodejní sítě. Dopřát si je tak může každý, kdo jejich parametry využije a bude mít dostatek peněz.

Cestu redaktora na prezentační akci hradila společnost Acer.

Diskuze (23) Další článek: Dobytí Měsíce Izraeli nevyšlo. Sondě Berešit selhal motor, dopad byl tvrdý

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,