Počítač předpovídá zločin. Minority Report je skoro tady

Pokud jste kriminální recidivista a žijete v Los Angeles, tamní policie už možná ví, kde zaútočíte příště, protože chytrý program PredPol analyzoval vaše unikátní chování.

Google Flu Trends předpovídá pravděpodobnost výskytu chřipky v několika zemích světa a Spielbergův film Minority Report se zase věnoval telepatické rodince, která měla dar předvídat zločin.

Snaha o předpověď zločinu ale není nic nového a dnes se o něco podobného snaží policejní úřady po celém světě. Jen k tomu namísto telepatie používají počítače a analytiky.

minority report.png
Proč najímat trojici telepatů a budovat velký bazének, když stačí použít počítač, policejní databázi a složité empirické algoritmy

Když budeme všechny sledovat, tak se vše dozvíme

Pokud chcete určit datum, čas a místo budoucího zločinu, potřebujete data – ohromné množství behaviorálních dat. Pokud budete znát psychické a ekonomické rozpoložení všech obyvatel imaginárního města, dokážete spočítat, že u pana Lakatoše, který je často trestán pro krádež autorádií a momentálně je v tíživé finanční situaci, hrozí recidiva. No, a jelikož váš centrální počítač podrobně zná všechny případy Lakatošových přečinů, dokáže s velkou mírou jistoty odhadnout, co ukradne tentokrát, kde se to asi stane a kolik bude zrovna hodin. Pak už se může na policejním počítači rozblikat červená signalizace a půl hodiny před plánovanou krádeží na místo vyjede dostatečně připravená hlídka.

Něco podobného se dnes neděje snad jen z toho důvodu, že je nám elementární soukromí ještě o něco dražší než efektivita. Nicméně nějaké formě digitální lustrace podléháme už nyní naprosto všichni, jen si to zpravidla neuvědomujeme. Krásným příkladem jsou banky, jejichž software nás na základě našich finančních machinací neustále hodnotí a bance jinými slovy říká, jestli jsme schopní splácet úvěr, jestli jsme vhodní adepti pro hypotéku aj.

Citibank si pro tyto analytické účely hodlá najmout i superpočítač IBM Watson s prvky umělé inteligence.

Když budeme sledovat zločiny, budeme je moci předvídat

Data jsou tedy mocná a záleží pouze na softwaru, jak je dokáže zpracovat a interpretovat. Této výzvy se chopila i mladá kalifornská firma PredPol, na jejímž počátku byla zakázka losangeleské policie. LAPD chtěl předpovědět zločin a dopomoci mu k tomu měla čtveřice vědců z okolních univerzit. Dva matematici, antropolog a kriminalista.

Společně vytvořili matematický prediktivní model, který na základě analýzy minulých i aktuálních hlášených zločinů předpovídá místa s největší pravděpodobností něčeho nekalého.

predpol.png
PredPol vytipuje místa, kde se dnes uskuteční zločin

Systém nedokáže předpovědět nahodilý zločin – třeba vraždu v afektu, ale zkoumá spíše zákonitosti chování recidivistů, kteří operují v určitých oblastech a kriminální činy páchají v docela předvídatelných periodách. Model zároveň používá některé prvky ze seismologie.

PredPol na základě těchto dat každý den vypočítá nejrizikovější oblasti, což jsou čtverce se stranou okolo 150 metrů (500 stop) a dokonce pro tento klastr určí nejrizikovější hodiny a samozřejmě i pravděpodobnost zločinu včetně jeho druhu.

predpol test.png  predpol.png
Místa s nejvyšší pravděpodoností zločinu v příštích 24 hodinách a vybraný klastr o straně 500 stop. P je celková pravděpodobnost zločinu v příštích 24 hodinách (2 %). Pveh je pravděpodobnost automobilového zločinu, Pres domovního zločinu a TW jsou dva časy s největší pravděpodobností zločinu.

Právě časové rozlišení činí ze systému poměrně unikátní projekt, ostatní totiž zpracovávají podobné předpovědi na mnohem delší období. Analytik jednoduše provede sumář zločinů a vytipuje rizikové oblasti pro nadcházející sezónu. Jedním z takových případů je třeba systém ComStat uplatňovaný v New Yorku. PredPol je nicméně aktuální každý den a funguje automaticky.

Po počátečních testech v městě Santa Cruz se na přelomu roku dočkal PredPol šestiměsíčního testování ve vybraných okrscích „města hříchu“ Los Angeles a podle zveřejněných závěrů se díky němu snížila kriminalita o celých 25 %. Úspěch přetavil původní experiment v komerční startup, který nyní může začít hledat svá nová odbytiště. Bude jich nejspíše mnoho.

crimereports.com.png
Zajímavým zdrojem dat pro podobné systémy je i agregátor zločinů v USA CrimeReports.com. Na mapce výše jsou znázorněny krádeže aut v posledních dvou týdnech jižně od centra Los Angeles

PredPol a jemu podobní jsou ve své podstatě stále docela jednoduché technologie, které jen analyzují policejní zdroje za poslední roky. Přirozeně se tedy nabízí otázka, co by takový software dokázal, kdyby namísto indexování policejních záznamů začal indexovat sociální sítě a další zdroje a namísto lokalit, kde brzy propukne chřipková epidemie, by odhaloval místa, kde se zítra v 16:35 uskuteční zločin.

Náš imaginární recidivista v tíživé situaci předevčírem napsal na Facebook, že se mu líbí Audi TT, které objevil na Street View a PredPol 2.0 rozlezlý po celém internetu už pečlivě hledá všechny dostupné automobily této značky v okolí jeho rajonu a informuje místní policii. Užitečná a zároveň docela děsivá představa, co myslíte.

Zajímavé odkazy:

Diskuze (78) Další článek: MobileMe definitivně skončilo, dále už jen iCloud

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,