Počítač jako spotřební elektronika (díky pirátství)

Výrobci počítačů a software získávají vítaného spojence ve svém nepříteli.
Naše domácnosti jsou dnes plné různých skříněk propojených kabely: přehrávačů videa, DVD, audio CD, rozhlasu a televize, a pod pracovním stolem stojí krabice osobního počítače. Dlouho byly tyto světy téměř oddělené, PC lezlo spotřební elektronice do zelí jen nepatrně – například karty pro TV tuner do počítače využívá stále jen mizivé procento uživatelů, běžní lidé vůbec nevědí, že něco takového vůbec existuje.

Snahou výrobců počítačů, komponent a hlavních sil v software (především Microsoftu, ale nejen jej) je v budoucnu průmysl spotřební elektroniky „torpédovat“; učinit počítač přehrávačem hudby i obrazu, z nahraného záznamu i z vysílání. Zatím se to moc nedařilo, ale fenomén „pirátství“ může výrobce spotřební elektroniky poslat ke dnu. Rostoucí obliba přehrávání hudby a videa přes počítač nespočívá v tom, že by počítač byl lepší než stolní CD-player nebo DVD přehrávač, ale v tom, že počítač umožní přehrávat a i jinak „pracovat“ s mp3 či divx záznamy a ostatní zmiňované přístroje to neumožní, nebo podstatně obtížněji.

Tuto příležitost Microsoft i producenti hardware velice dobře vytušili a na nedávno konané konferenci WinHEC (Windows Hardware Engineering Conference), která je dnes – přesto, že to je konference „jediné firmy, jediného produktu“ – nejdůležitější událostí v celém oboru, seznámili veřejnost se svými záměry. Výrobci cítí, že se kyvadlo může přesunout v jejich prospěch, a požadují od Microsoftu lepší podporu užívání přídavných mediálních zařízení: snazší instalaci bez rebootů, provoz bez pádů, stále lepší podporu multimédií v operačním systému. Microsoft pak po výrobcích žádá více produktů a více inovací; samozřejmě také lepší ceny, protože zatím je „PC multimediální centrum“ stále dražší, než když si je poskládáte ze specializovaných produktů spotřební elektroniky.

Nejzajímavější věci nejsou ještě úplně na dohled, spíše za horizontem dvou nebo tří roků. Technologie nazvaná „Mira“ má vyústit v dotykové obrazovky, propojené s počítačem bezdrátově, tedy takové, které lze umístit, postavit nebo pověsit kamkoli v pokoji. Další technologický výdobytek nazvaný „Freestyle“ umožní dálkové ovládání počítače stejně, jako dnes ovládáte televizi nebo stolní přehrávač CD. Tyto dva produkty by měly být k dispozici už letos, ale většího rozšíření mohou dosáhnout až v příštím roce – výrobci hardware to mají těžší, cesta k masové produkci nových, unikátních zařízení si vyžádá čas. Na konci letošního roku chce Microsoft představit nový Media Player, prý opět mnohem lepší než předchozí – kéž by, protože současná verze má stále daleko ke světově špičkovým produktům. Microsoftu se navíc vůbec nepodařilo prosadit svůj formát WMA – MP3 výrazně převažuje v hudbě a Divx ve videu, výtky ohledně nižší kvality uživatele příliš nevzrušují, protože na ně lze snadno odpovědět (soubor se zvětší, nacpe se do něj víc dat).

Na další větší pokrok si pak budeme muset počkat do roku 2004, kdy podle vlastních slov zástupců Microsoftu bude na trhu příští verze operačního systému pro stolní počítače (tj. následovník Windows XP).

Kdysi byly vztahy mezi výrobci počítačů a spotřební elektroniky neutrální – vy si děláte svoje, my si děláme svoje. Dnes jsou to tři hráči v zajímavém propletenci. Na jedné straně výrobci obsahu, nakladatelské hudební a filmové společnosti, na druhé výrobci spotřební elektroniky a na třetí „počítačníci“. První dva jsou stále ve vztahu, kdy jeden závisí na druhém a druhý na prvním. Mohlo by to tomu být navěky, nebýt počítačů, Internetu a jejich schopností, výsledně tedy „pirátů“. Počítačová branže je teď ve zvláštním stavu: na jedné straně se snaží tvrdě potírat softwarové piráty (berte prosím slovo „pirát“ jako nepřesné, ale vžité označení – jinak stručně porušovatele autorských práv označit neumím), na druhé straně ale neklade žádné překážky pirátům hudebním a filmovým, a naopak se hlasitě staví na jejich stranu. Důkazem jsou třeba hlasité protesty počítačové branže proti hudebním nakladatelům a proti jejich snaze chránit CD proti přehrávání v počítači (tj. proti kopírování přes počítač). Jak to dopadne, je těžko předvídat, ale dá se odhadnout, že pokud se nic podstatného nezmění (tj. pirátství stále pokvete a hudební a filmoví výrobci budou stále zastávat své postoje), výrobci spotřební elektroniky se mohou pomalu rozloučit s byznysem. Jakmile se bude přes počítač rutinně přehrávat hudba a video, dojde i na televizi a rádio.

Diskuze (62) Další článek: Burning Test

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,