Počet virů a červů pro Windows prudce stoupá

Počet nově vznikajících virů a červů namířených proti všudypřítomným operačním systémům Windows podle společnosti Symantec vzrostl od ledna do června o 400 procent oproti stejnému období vloni.

Od začátku roku bylo zdokumentováno téměř 5000 nových virů a červů pro Windows.

Hlavním problémem virů a červů bývá masivní přetěžování počítačů a sítí zprávami, automatické restartování systémů a také někdy jejich znepřístupnění.

Jak Symantec dodává, nastává nový trend, kdy autoři virů a spameři společně spojují své síly a snaží se tak více zneužít a těžit z chyb software. Metody pro šíření virů se stávají stále dokonalejšími a využívají letité zkušenosti spamerů, jejichž jediným úkolem je protlačit často obchodní emailovou zprávu až ke „čtenáři“.

Mezi částečnou spolupráci lze také řadit vzájemné nahrávání si autorů červů se spamery při využívání tisíců napadených počítačů, které následně mohou sloužit například k rozesílání spamu.

Podle odhadů Symantecu lze v budoucnu očekávat také více virů a červů napadajících operační systém Linux a přenosná zařízení, kterých začíná být poměrně velké spektrum a tudíž je v nich potenciální a dosud nevyužitá skrytá síla.

Diskuze (30) Další článek: Letadla v Kalifornii nelétala kvůli opomenutému restartu serveru

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,