Hardware | Procesory | AMD

Počet jader u soketu AM4 nadále poroste, prozradilo MSI. Bude jich možná až 16

AMD letos uvedlo druhou generaci procesorů Ryzen 2000. Maximální počet jader pro soket AM4 zůstal stále na osmi jádrech, ale to se však zřejmě brzy změní. Prozradilo to video, které MSI před pár dny uveřejnilo na Youtube. A protože už je stažené, zjevně prozradilo něco, co mělo zůstat ještě tajemstvím. Prozrazovalo, že počet jader procesorů Ryzen bude i větší než jen 8 jader, informuje redakce TechPowerUP.

20deaaee-222d-4f6a-8604-4afbe07ba890
Reklama od MSI na novou desku s AM4. Říká, že je připravena na osmi a vícejádrové procesory. Více než osmijádro ale zatím pro tento socket neexistuje

Jader by mohlo být až 16. Umožní to přechod na 7nm výrobní postup. AMD totiž mělo na výběr ze dvou možností. Buď ponechá počet jader stejný a velikost čipu se značně zmenší, nebo počet jader navýší a velikost čipu zůstane podobná jako doposud. MSI tedy nechtěně prozradilo, že se AMD dalo druhou cestou.

Ono je to logické, tyto čipy budou použity i do serverových procesorů Epyc, kde se masivní navýšení jader bude velmi hodit. Procesory Epyc mají totiž pod rozvaděčem tepla celkem čtyři čipy, což dovolí s přechodem na novější výrobní postup osadit tyto procesory celkem 64jádry.

MSI tím také prozradilo, že tyto nové procesory budou kompatibilní se všemi současnými základními deskami se soketem AM4, pouze bude nutné upgrade BIOSu. To je určitě dobrá zpráva pro všechny současné majitele těchto základních desek, protože to určitě ušetří nemalé výdaje za nový hardware. Takto pouze majitele vymění procesor a o nic dalšího se starat nemusejí.

Kdy nové procesory dorazí na trh není zatím jisté, dá se ale očekávat že to bude někdy na konci prvního kvartálu 2019, tedy podobné datum, kdy AMD uvedlo na trh první a druhou generaci procesorů Ryzen v roce 2017 a 2018.

Diskuze (32) Další článek: Toshiba uvedla nová SSD XG6, která už obsahují 96vrstvé paměti TLC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,