Apple | Mobilní aplikace | App Store

Počet aplikací v App Store poprvé po letech klesl

Ohromná databáze aplikací App Store poprvé v loňském roce zažila své zmenšení. Celkem obchod přes rok přišel o 5 % aplikací. Můžou za to přísnější pravidla, která Apple nastavil a mazání starých nekompatibilních aplikací. Ukazují to čísla společnosti Appfigures.

App Store na začátku roku 2017 začínal s celkem 2,2 miliony aplikací. Na konci roku jich měl o 100 tisíc méně. Naopak Google Play Store loni vyrostl o celých 30 procent na 3,6 milionů aplikací. App Store přitom ještě do loňska zažíval podobný růst.

Oficiální zdůvodnění, proč k poklesu došlo, Apple nepodal. Ale Appfigures spekuluje, že za to mohou nová pravidla revize aplikací, které společnost v nedávných měsících nastavila. Podle Applu je totiž lepší kvalita než kvantita a mnohé aplikace, které jen kopírovaly již existující, se dočkaly smazání.

Přispěl také fakt, že stále rozšířenější iOS 11 nepodporuje 32bitové aplikace a v budoucích verzích to nebude jinak, takže se Apple pomalu začíná těchto aplikací zbavovat, a hlavně tech velmi starých.

Striktnější pravidla App Storu a z nich vycházející pokles počtu aplikací podporuje i zpráva, že v roce 2017 Apple povolil vstup jen 755 tisícům nových aplikací, což je meziroční pokles o 29 procent a vůbec první pokles od roku 2008. Pro porovnání, Google Play Store loi přijal 1,5 milionů titulů, meziročně o 17 procent více.

Analýza také zmiňuje, že vývojáři často portovali iOS aplikace na Android a ne naopak. Celkem loni z iOS na Android portovali 17 500 aplikací a z Androidu na iOS jen 7500 aplikací.

Jak rostou velikosti mobilních aplikací:

Váš názor Další článek: Canon vytvořil senzor, který zvládne natáčet slow motion videa skoro ve tmě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,