Po Windows přichází kontrola pravosti i pro Office

Ve svém boji proti používání pirátských kopií software udělal Microsoft další krok. Rozjíždí pilotní část programu Office Genuine Advantage, který má stejně jako v případě obdobného projektu pro Windows přesvědčit zákazníky o výhodách legálních Office a také ověřovat jejich pravost při rozličných příležitostech.

WGA je úspěšný

Úspěch programu Windows Genuine Advantage je dle Microsoftu zcela jednoznačný. Podle údajů, které pocházejí od BSA, je v současné době celosvětově používáno zhruba 35 % softwaru nelegálně. Jedná se buď přímo o pirátské kopie, které uživatelé získali vědomě, a nebo o falzifikáty originálních programů, které si uživatelé koupili z nedůvěryhodných zdrojů. Podle studie IDC by snížení celkové úrovně pirátství o 10 % v následujících čtyřech letech umožnilo vytvořit 2,4 milionu nových pracovních míst a globální ekonomika by vzrostla o 400 miliard dolarů.

Teoretické odhady jsou jedna věc, realita může být jiná. Microsoft si však WGA jednoznačně pochvaluje a například v České republice se dle čísel distributorů zvedl prodej legálních Windows o více než 100 %. Kontrolou použitého licenčního čísla, verze systému, výrobce počítače a dalších informací zjišťuje Microsoft, zda je daná kopie Windows legální. Microsoft se zároveň dušuje, že všechny odeslané informace jsou zcela anonymní a nelze na jejich základě identifikovat jednotlivé uživatele. Před nedávnem pak WGA poněkud přitvrdil a uživatele nelegálních Windows informuje o tomto faktu hlášením přímo na desktopu.

Česká republika opět v pilotním projektu

Na základě úspěchu Windows Genuine Advantage se rozhodl Microsoft rozšířit program i o balík Office a spouští pilotní projekt Office Genuine Advantage (OGA), který bude fungovat prakticky totožně jako WGA. Není se celkem čemu divit, Office patří spolu s Windows k jedněm z nejdůležitějších produktů Microsoftu a tak snaha čelit pirátskému zneužívání je celkem logická.

Stejně jako u prvního pilotního projektu zkouší Microsoft tento systém jen v některých zemích (resp. v několika jazycích). V současné době funguje OGA španělsky, portugalsky, řecky, rusky, korejsky, ve zjednodušené čínštině a také česky. Je to tak, Česká republika je opět součástí pilotního programu, takže se uživatelé Office mohou s OGA setkat již nyní. Co se rozšíření programu do dalších oblastí týče, prozatím nejsou zveřejněny žádné další plány.

Co získají uživatelé?

Podobně jako v případě WGA se snaží Microsoft "nalákat" uživatele na výhody, které jim legální Office přinášejí. To v tomto případě znamená především přístup k aktualizacím, doplňkům, šablonám a dalším nástrojům, které lze k Office získat. V současné době se jedná především o doplňky pro Office XP a novější. Zajímavé je, že momentálně lze tyto doplňky stáhnout i bez ověření, což je dost zvláštní. Podobně jako u WGA lze použít pro ověření i prohlížeče Mozilla, takže není nutné aktualizovat prostřednictvím Internet Exploreru.

 

Takto vypadá úspěšná kontrola pravosti  *  ...a takto naopak neúspěšná

Kromě online ověření existuje na webu i jednoduchý průvodce, který vám pomůže identifikovat padělaná instalační CD média (pro Office XP a 2003) a nebo lze použít i porovnání certifikátu pravosti. Na základě fyzických znaků vašich médii (umístění a vzhled hologramů atd.) pak poznáte, zda jste si koupili originál a nebo jen napodobeninu.

Stejně jako v případě WGA nejsou bezpečnostní aktualizace do tohoto systému zahrnuty. Lze je tak stahovat i v případě, že váš systém procesem ověření pravosti neprojde, a to buď pomocí automatických aktualizací a nebo přímo z Microsoft Download Center.

Kontrola Office již existovala dřív

Ověřování pravosti Microsoft Office není zase tak úplná novinka, již nějakou dobu funguje tzv. Office Validation Assistant (OVA). Pomocí ActiveX komponenty je proskenován systém a ověřeno, zda je nainstalována legální verze Microsoft Office. Časem pravděpodobně dojde k nahrazení OVA novým programem OGA, ale přesnější časový rozvrh zatím Microsoft nezveřejnil. O tom, kdy bude podobně jako WGA i OGA převeden do "povinného módu" Microsoft zatím nehovoří.

Otázka zní, zda bude OGA stejně úspěšný jako WGA. Ti, kteří používají pirátské verze vědomě si zřejmě z tohoto programu dělat nic nebudou. Ten kdo však koupil falešné Office v "dobré víře" a zjistil, že nejsou legální, má dnes již celkem dobrou alternativu například v OpenOffice.org. Zatímco přejít z Windows na Linux nemusí být až tak snadné (z rozličných důvodů), nahradit Microsoft Office za OpenOffice.org je daleko snazší už proto, že měníte jen jednu aplikaci (balík) a ne celý systém a s ním i řadu dalších programů. Paradoxně tak může v budoucnu, až se OGA stane rovněž povinnou záležitostí, dojít nejen ke zvýšenému prodeji legálních Office, ale také například k růstu podílu alternativních kancelářských balíků. Zda se tato spekulace alespoň z části naplní ukáže až čas.

Zdroj: Microsoft [1, 2]

Diskuze (105) Další článek: V Česku se bude testovat pilotní projekt pro ověření pravosti MS Office

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,