Po půl roce s Apple MacBook: S dlouhou výdrží

V záplavě tak trochu nudných notebooků vystrkuje růžky bílý Apple MacBook. Hmotnost pod 2,5 kg, excelentní výdrž, slušná výbava a hlavně - vedle MacOS X si můžete nainstalovat i svá oblíbená okýnka. Přečtěte si zkušenosti po půl roce intenzivního používání v dnešní uživatelské recenzi.
Kapitoly článku

Výdrží nadchne

Jedním z hlavních důvodů ke koupi byla dlouhá výdrž podepřená několika nezávislými testy. Půl páté hodiny v případě nejnižší intenzity podsvícení a psaní textu mohu potvrdit. Největší měrou ovlivňuje výdrž právě displej. Nejjasnější intenzita zkrátí ve srovnání s nejnižší výdrž zhruba o čtyřicet minut! Naopak technologie Bluetooth s výdrží nijak výrazně nepohne. V případě Wi-Fi se pak výdrž zkrátí asi o 20 minut, opět v závislosti na intenzitě využití.

Při mé běžné činnosti, surfování po internetu prostřednictvím Wi-Fi a psaní textů nemusím nabíječku po tři a půl hodiny vůbec hledat. Pod tři hodny neklesne výdrž ani při přehrávání filmů z DVD. Po půl roce se navíc kapacita baterie nepohla ani o procento. Několikrát do týdne využívám chod na baterie, jednou až dvakrát do úplného vybití.

Potíže a závady

Nic není dokonalé a MacBook také ne. Nějaké trampoty se objevily. Apple krátce po uvedení přiznal vadu týkající se bílých plastů v okolí klávesnice. S postupem času se bez přičinění uživatele měnila sněhově bílá v oranžovou. Bohužel jsem “schytal” model z vadné série, Apple však reklamace bez jakýchkoli problémů uznával a můj Macbook byl do čtrnácti dnů opět sněhově bílý.

 

Dále se objevila chyba s nenadálým vypínáním Macbooku. Opětovné zapnutí bylo možné až po vytažení baterie. Tato chyba si naštěstí zásah servisu nevynutila, stačilo nainstalovat poslední aktualizaci firmwaru a bylo po problému.

Co mi chybí

MacBook nepatří po stránce hardwarové výbavy mezi špičkové stroje, zvlášť ve srovnání se současnými notebooky. Chybí mi zejména DVD vypalovačka, kterou Apple nenabízí v základní konfiguraci. Základní paměť o kapacitě 512 MB mé potřeby uspokojovala do chvíle, než jsem začal experimentovat s virtualizačním nástrojem pro současný běh operačního systému Windows XP. MacBook se spokojí s jakoukoli pamětí DDR2 s frekvencí 667 Mhz. Instalace paměti se ničím neliší od jiných notebooků. MacBook není vybíravý, současní uživatelé jsou spokojeni s moduly nejrůznějších značek. Také pevný disk o kapacitě 60 GB nikoho nenadchne a jeho upgrade zbytečně zvyšuje výslednou cenu. Na druhou stranu oceňuji extrémně tichý chod pevného disku. Rozpoznat, kdy disk běží a kdy si dává šlofíka, vyžaduje natažené uši a klid v místnosti. S tím souvisí také nulové vibrace.

Dále mi chybí snad jen univerzální výstup na S-Video, VGA či DVI, využil bych totiž všechny. MacBook disponuje novým rozhraním mini-DVI. Jde o konektor, jehož zapojení naleznete třeba na Wikipedii. Apple sice nabízí redukce s cenou pod dvacet dolarů, nicméně zvlášť pro DVI, VGA a S-Video. Vměstnat tři porty do jedné redukce bylo zřejmě nad síly jablečné společnosti.

Spokojenost?

Pokud budeme MacBook srovnávat po hardwarové stránce s ostatními výrobci, prohraje na celé čáře, a to i přes jisté omlazení modelové řady MacBook s příchodem procesorů Core 2 Duo. Podobně vybavený notebook totiž najdete s cenovkou okolo dvaceti tisíc korun. Výhody MacBooku je třeba hledat jinde: nabízí optimální sladění rozměrů, hmotnosti a zejména výdrže. Tou největší předností však zůstává operační systém a zejména softwarová provázanost se všemi komponentami notebooku, například s bezdrátovými technologiemi. Právě kvůli tomu bych si MacBook koupil znovu. Pokud bych byl nucen pracovat v prostředí operačního systému Windows XP/Vista, zřejmě bych se porozhlédnul po běžné „PC“ konkurenci. Po půlroční spolupráci jsem spokojen a vyšší investice nelituji. Už jen vzhledem k získaným zkušenostem s operačním systémem MacOS X.

Apple Macbook se v této konfiguraci prodával před půlrokem za částku lehce přes třiatřicet tisíc korun. V dnešní době seženete MacBook s podobnou konfigurací, Core Duo nahradil novější Core 2 Duo a konečná cena se pohybuje kolem 34 tisíc korun s daní.

Apple MacBook
notebook
33 308 Kč s DPH
www.apple.cz
procesor Intel Core Duo T2300 (Yonah), 1,83 GHz, 2 MB L2 cache
čipová sada Intel 945PM
paměť 2× 256 MB DDR2-667 SO-DIMM
pevný disk Toshiba 60 GB, 5 400 ot./min., 16 MB, SATA
displej 13,3" TFT, 1280 × 800 bodů, 16 ms, lesklý
grafika Intel GMA 950
komunikace Broadcom 1 Gb/s LAN, Bluetooth 2.0, Intel Pro/Wireless 3945ABG
mechaniky DVD-ROM/CD-RW
vstupy a výstupy 2× USB 2.0, 1× miniDVI, 1× FireWire 400, 1× RJ45, 1× audiovstup, 1× audiovýstup linkový + S/PDIF
rozměry (v × š × h) 27,5 × 227 × 325 mm
hmotnost 2,36 kg
příslušenství adaptér 85 W, dálkové ovládání, USB kamera vestavěná do víka displeje
software Mac OS X 10.4.6, kompletní balík iLife, Front Row
záruka 2 roky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,