Po půl roce s Apple MacBook: S dlouhou výdrží

V záplavě tak trochu nudných notebooků vystrkuje růžky bílý Apple MacBook. Hmotnost pod 2,5 kg, excelentní výdrž, slušná výbava a hlavně - vedle MacOS X si můžete nainstalovat i svá oblíbená okýnka. Přečtěte si zkušenosti po půl roce intenzivního používání v dnešní uživatelské recenzi.
Kapitoly článku

Po dvou letech s takřka bezproblémovým notebookem HP nx9020 nastal čas pro změnu. Notebook mne doprovází každý den, do školy, ze školy do práce, o víkendech domů. Přes tři kilogramy vážící bumbrlíček s rozměrným napájecím adaptérem začal být na obtíž. Výdrž klesla pod dvě hodiny, chyběla integrovaná Wi-Fi karta a vzhledem k časté obměně telefonů a jejich testování jsem požadoval Bluetooth. Dalším požadavkem byla výdrž přesahující čtyři hodiny. Jako student, byť pracující, ale pro mne stále na prvním místě zůstává cena. Svůj cenový strop jsem nákupem MacBooku výrazně zvýšil. Zda-li to byla dobrá investice, si můžete přečíst na následujících řádcích.

Po půl roce spolupráce

MacBook, v bílé barvě a základní konfiguraci, vlastním už půl roku. Tento článek nebude klasickou recenzí, kvalitních jsou na internetu spousty. Zaměřím se na zkušenosti a spolehlivost s notebookem spíše po hardwarové stránce, záměrně se vyhnu hodnocení operačního systému MacOS X. Díky přechodu Apple na platformu Intel můžete klidně tento operační systém vyměnit za Windows XP či Linux, nebo provozovat více operačních systémů současně.

 

MacBook disponuje 13,3" displejem s rozlišením 1280 × 800 bodů. Spousta bitů a bajtů byla prodiskutována nad výhodami a nevýhodami. Mé zkušenosti jsou veskrze pozitivní. Ano, displej se leskne jako zrcadlo, silné podsvícení ale odlesky „přepálí“.

Problém nastává venku nebo pokud sedíte zády k oknu. Zde je nutné rozlišovat co se na displeji děje. Pokud je většina displeje černá (koukáte na film a podobně), zrcadlový efekt bude výrazný. Pracujete-li ale v prohlížeči nebo píšete „na bílý papír“, odlesky zmizí. Osobně při psaní večer využívám program WriteRoom, jednoduchý textový editor s černým pozadím a zeleným textem. Pokud ale jedu ve vlaku nebo pracuji venku, přepnu si pozadí na bílé a odlesky zmizí. Na „glossy“ displej jsem si zvykl, nevadí mi, na druhou stranu bych se klidně vrátil i k matu. Zůstává pravdou, že si kvůli displeji vybírám, kam si v místnosti sednu.

 

Tichošlápek

Uživatelé nemají moc rádi „žhavé“ notebooky. Macbook po koupi hodně topil, teplota procesoru se pohybovala okolo 60 stupňů a udržet jej při práci na stehnech znamenalo brzké utápění se ve vlastním potu. Apple vydal záhy update firmware, který upravil chod větráku procesoru. Ten nyní zůstává neustále v chodu, avšak na úrovni, která nezpůsobuje žádný hluk ani snížení výdrže akumulátoru.

Díky tomu klesla teplota z původních zhruba 62 stupňů v běžném zatížení, na příjemných 50 stupňů. MacBook tedy zůstává tichošlápkem po stránce větráku a zejména pevného disku, vydává však sice tiché ale znatelné a zejména přerušované pískání. Ve chvíli, kdy potenciál procesoru Core Duo využijete naplno, dává o sobě větrák vědět. Například rozbalování archivu nebo komprese videa vyžene teplotu, otáčky a tím i hlučnost hodně vysoko.

Komunikační blaho

Naprosto spokojen jsem s možnostmi drátové i bezdrátové komunikace všeho druhu, i když zde se již pouštím do nechtěných vod operačního systému MacOS X. Bezdrátová síťová karta standardu 802,11g nabízí skvělý dosah a i přes časté využívání různých bezdrátových sítí s odlišným nastavením jsem se nesetkal s jediným problémem.

Podobně musím zhodnotit i integraci technologie Bluetooth, nikdy jsem neměl potíže s přenosem dat, synchronizací nebo využitím odpovídajících služeb. Pokud nějaká služba s určitým zařízením nefungovala, byla na vině absence podpory na straně zařízení. Příklad za všechny: zkoušel jsem zprovoznit synchronizaci komunikátoru na platformě Windows Mobile prostřednictvím Bluetooth na MacBooku i PC s Windows XP. V případě MacOS X využívám synchronizační aplikaci třetí strany, přesto stačilo obě zařízení spárovat a v aplikaci zvolit synchronizaci přes Bluetooth. Úspěch na první pokus v čase zhruba třiceti vteřin. V případě Windows XP vystupují v řetězci synchronizace tři prvky – všechny made by Microsoft: Windows Mobile, Active Sync, Windows XP. Zprovoznit synchronizaci trvalo asi půl hodiny, s několika restarty a špetkou zaklínání...

Nejsem nadšen ze samotných technologií jako takových, jsou zde již douhou dobu a zvládá je i ten nejslabší současný notebook. Vychutnávám si ale dokonalou provázanost a souhru s operačním systémem. Líbí se mi především tvorba “míst” s návazností na IP adresy, nastavení zabezpečení a dalších vlastností všech komunikačních rozhraní. Vytvoříte si profily doma, práce, škola a podobně, po přesunu zvolíte aktuální umístění a vše funguje jak má. Na první pokus.

Pozor na škrábance!

MacBook se asi nebude líbit každému muži, naopak ženy si jej zamilují. V záplavě šedých, černých a zkrátka nudných notebooků vyniká. Opusťme emoce a podívejme se na praktickou stránku. Tělo je kompletně vyrobeno z obyčejného plastu. Chcete-li kovovou slitinu, připlaťte si za MacBook Pro. Osobně mi plast nevadí, spíše pochybuji nad lesklým vnějším povrchem. Čištění otisků a nečistot bude na denním pořádku. To nejhorší ale stále tajím - povrch se poměrně snadno poškrábe. Zatímco můj předchozí notebook vypadal zvenčí po roce jako by nedávno sjel z výrobní linky, u MacBooku se mi ale dozajista nepodaří i při sebevětší opatrnosti. Škrábance jsou patrné zejména z určitého úhlu pohledu. A není bez zajímavosti, že i černá nejdražší verze má svou velkou slabinu – nejsou to škrábance, ale otisky. Černá verze je, dle mnoha referencí, pro uživatele z estetického hlediska prostě utrpením, zato pro daktyloskopy rájem.

Krátce zmíním několik fajn fines, které zpříjemní každodenní práci: magnetické přichycení napájecího konektoru a magnetické přichycení víka. Jde o drobnosti, které potěší. Líbí se mi také umístění konektorů na levé straně, na předchozím notebooku jsem nerad připojoval cokoli za displejem. Velmi kladně hodnotím také malinký napájecí adaptér s vytahovacími nožičkami pro omotání tenkého kabelu. Ve srovnání s běžnými napájecími adaptéry jde o velmi příjemnou změnu. Rozměry se ale projevily jinde, a sice na teplotě. Adaptér hravě nahradí takové ty přihříváčky hrníčků do USB portu.

Perfektní klávesnice

Jako pisálek vyžaduji perfektní klávesnici s přesným chodem a v tomto směru mne MacBook doslova nadchnul. Apple zvolil poněkud odlišný přístup, jednotlivá tlačítka oddělil. Klávesnice běžných notebooků mají tlačítka pouze zkosená, na Macbooku mezery lépe nahmatáte. Oceňuji velký backspace, zároveň ale upozorňuji na absenci tlačítka delete. To vznikne kombinací fn + backspace. Poměrně dlouho jsem si musel zvykat na miniaturiní kurzorová tlačítka, která navíc s kombinací fn nesou funkce page up,down a home/end. Klávesnice MacBooku má tedy ve srovnání s běžným notebookem poněkud méně tlačítek.

 

Proč jsem tedy z klávesnice tak nadšen? Perfektní přesný chod a naprosto ideální odpor tlačítek činí z klávesnice skvělé nářadíčko pro pisálky. Klávesnice také doslova přede, netřískáte-li vyloženě do tlačítek, odvděčí se neskutečně tichým chodem. MacBook doporučují čtyři přítelkyně z pěti sdílejících ložnici se zaměstnaným pisálkem. Po půlroce ale musím přiznat, že se hlučnost trošku zvýšila. Pokud se vám poštěstí vidět klávesnici zespod, všimnete si její naprosté izolace od vnitřností notebooku. Ty by tedy mohly přežít pověstné kafe na klávesnici, klávesnici však bude třeba následně vyměnit.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,