Po iMacu následuje iBook

Firma Apple představila na MacWorld show v New Yorku svou novinku v oblasti notebooků.
Firma Apple představila na MacWorld show v New Yorku svou novinku v oblasti notebooků. Mělo by se jednat o verzi iMac v provedení notebooku. Výsledný produkt je vlastně hybridem iMacu a Apple PowerBooku a tudíž dostal příznačný název, iBook. Po iMacu zdědil iBook i jeho charakteristický design.

Srdcem iBooku je procesor G3 pracující na frekvenci 300 MHz. Operační paměť o velikosti 32 MB je možno rozšířit až na hodnotu 160 MB. Harddisk má velikost 3,2 GB. Lithium-iontová baterie by měla iBooku dodávat blahodárnou sílu života po více jak 6 hodin provozu. Pro zobrazování je k dispozici 12" aktivní barevný displej s nejvyšším rozlišením 800x600. Klávesnice tohoto přístroje má klasickou plnou velikost. Stereo zvuk a mechanika CD-ROM jsou samozřejmostí. Pro komunikaci je v iBooku zabudován a 56K modem a síťová karta. Po vzoru iMacu obsahuje iBook pro ostatní periférie jediný USB port a nemá disketu. Operační systém je klasicky typu Mac ve verzi 8.6. iBook bude schopen bezdrátového připojení k Internetu a umožní tak bezproblémovou komunikaci s okolním světem. AirPort pro bezdrátové připojení se skládá z karty vkládané dovnitř počítače a kombinovaného adaptéru se zabudovaným rozhraním pro desítkový Ethernet a 56kbps modemem. iBook má zabudované anténky, takže z něj nic nevyčuhuje. Kuriozitkou je držadlo pro snadné přenášení iBooku.

Na trh k uživatelům by se měl iBook dostat počátkem září tohoto roku. Cena byla předběžně stanovena na 1599 USD.

Živě komentuje: Cílovou skupinou pro iBook jsou stejně jako pro iMac domácí uživatelé. Oficiální prospekty slibují pohodlné surfování v křesle u krbu případně bezdrátové hraní s kámošem přes ulici. Applu se daří v tomto segmentu dobře bojovat a barevné švihové tvary nového iBooku tomu rozhodně prospějí. iBook určitě nebude manažerským notebookem, ale roztomilou věcí. Lákadlem se jistě stane bezdrátové surfování, sice má jen omezený dosah 45 metrů, ale to je tak akorát na to domácí síťování.

Váš názor Další článek: Vytvořte si stínové programy ve Windows

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,