Avast | Doplňky do prohlížeče | AVG

Po Firefoxu stahuje rozšíření Avastu a AVG kvůli sběru uživatelských dat také Google

Před dvěma týdny byla z nabídky doplňků pro webový prohlížeč Firefox odstraněna celkem čtyři rozšíření: Avast Online Security, AVG Online Security, Avast SafePrice a AVG SafePrice. Nyní se k podobnému kroku odhodlal také Google, který ze svého internetového obchodu odstranil několik rozšíření od Avastu. Informuje o tom například web 9to5Google.

Důvodem k tomuto kroku je údajný sběr „obrovského množství“ dat od uživatelů, na který v říjnu upozornil vývojář doplňku AdBlock Wladimir Palant. Autor tvrdí, že rozšíření Avast Online Security, které je obvykle instalováno jako součást antivirových produktů, přenáší mnohem více dat, než je nutné k ověření, zda je stránka „bezpečná“, nebo ne.

Palant konkrétně píše, že na základě získaných dat lze prakticky přesně sledovat činnost uživatele ve webovém prohlížeči. Dle jeho zjištění odeslaná data obsahují informace o tom, kolik karet má uživatel otevřených, jaké webové stránky navštěvuje, kdy a kolik času tráví čtením/sledováním obsahu, na co kliknul a kdy přepnul na jinou kartu.

Google odstranil rozšíření Avastu

Google odstranil z Chrome Web Store rozšíření Avast SafePrice, Avast Online Security a AVG SafePrice. Možná poněkud překvapivě, na rozdíl od Firefoxu, ponechal v nabídce doplněk AVG Online Security, jehož primárním účelem je varovat uživatele před phishingovými stránkami. K podobnému kroku se nedávno rozhodli i tvůrci prohlížeče Opera.

Původně česká firma AVG je od roku 2016 dceřinou společností Avastu. Dnes obě firmy nabízejí v podstatě stejná rozšíření pod svými značkami. Zatímco doplňky Online Security varují před škodlivými weby, SafePrice vyhledává v elektronických obchodech nejvýhodnější ceny.

Avast doplňky opraví

Nutno podotknout, že rozšíření Avast Online Security pro Firefox je již opět k dispozici poté, co společnost splnila požadavky Mozilly. Lze předpokládat, že se postupně – po provedení kýžených úprav – vrátí i zbývající tři doplňky.

Avast se na Twitteru ohradil proti tomu, že by měl špehovat své zákazníky a zdůraznil, že Avast Online Security je bezpečnostní nástroj, který chrání uživatele bez shromažďování nebo ukládání jakékoli identifikace.

Diskuze (13) Další článek: Kanada zvažuje exhumaci bitcoinového barona. Nemuže se dostat k jeho zašifrovanému laptopu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,