Cloud | Úložiště

Po e-mailu a VPN dorazí i plně šifrované úložiště. Švýcaři chystají ProtonDrive

ProtonMail v roce 2014, ProtonVPN v roce 2017 a ProtonDrive v roce 2020. Švýcarská společnost Proton Technologies založená bývalými experty z CERNu je těsně před dokončením vývoje nového cloudového úložiště. Podle aktuální zprávy by betaverze ProtonDrive měla odstartovat ještě během letošního roku.

Zatím neznáme přesné ceny nebo kapacity jednotlivých tarifů či nějakou formu zvýhodnění, pokud již někdo využívá jiný z protonových produktů. Víme jen o tom, že se autorům daří plnit předsevzatý cíl.

Tím je vytvořit plně šifrované úložiště (end-to-end), které od uživatelů nebude vyžadovat žádné složité nastavování a které nabídne všechny funkce pro správu a sdílení dat, jaké očekávají. ProtonDrive například umožní soubory sdílet jednoduše pomocí URL, v němž již bude zahrnouto náhodně vygenerované heslo (to URL se ale na serverech společnosti ukládat nebude). Půjde také sdílet čistě URL s tím, že ručně zvolené heslo si uživatelé budou muset předat zvlášť.

Ochrana soukromí a plné šifrování, díky němuž budou data nečitelná i pro samotné provozovatele služby, mají být hlavní výhodou oproti ostatním velkým komerčním cloudům, které data šifrují jen při stahování a nahrávání, ale na serverech jsou uložena v čitelné podobě. Případně se šifrují, ale klíče znají zase jen provozovatelé. Takto fungují Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, ale také Apple iCloud. Protože navíc ProtonDrive sídlí v zemi helvétského kříže mimo jurisdikci EU a USA, není ani pod tlakem jejich regulátorů.

Cloudových úložišť s tzv. zero-knowledge privacy a plným šifrováním již ale na trhu několik existuje. Kanadský Sync stojí od 96 dolarů ročně za 2TB tarif. Švýcarský Tresorit nabízí za 100 eur ročně kapacitu 500 GB. Rovněž švýcarský pCloud pak 500GB úložiště poskytuje za 60 eur. V současnosti má i doživotní tarif za 175 eur. Za 350 eur lze získat doživotně 2 TB.

Diskuze (9) Další článek: Samsung odhalil novou generaci SSD 980 Pro s rychlostí až 7 GB/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,