Asus | Monitory | G-Sync | ROG

Po dvou letech od premiéry jde snový monitor od Asusu konečně do prodeje. Nebude to levné

Asus v těchto dnech spouští prodej monitoru Asus ROG Swift PG35VQ. Označení vám možná nic neřekne, ale je to monitor, nad kterým jsme se rozplývali již před dvěma lety, kdy ho Asus ukázal na Computexu. Tenkrát představoval absolutní maximum, co bylo možné si v herní kategorii monitorů představit. A je vlastně docela smutné, že i s dvouletým odstupem od premiéry stále bude mít jen minimum srovnatelné konkurence. 

Asus ROG Swift PG35VQ je herní monitor s 35" prohnutou obrazovkou typu VA s technologií kvantových teček. Rozlišení má 3440 × 1440 bodů, poměr stran je tedy 21:9. Odezva je pouhé 4 ms (GtG), obnovovací frekvence 200 Hz.

Zónové podsvícení, G-Sync a podpora HDR10

Asus panel osadil podsvícením, které se spoléhá na 512 zón, což zajistí vysoký kontrast. Maximální jas je až 1000 nitů a díky tomu monitor obdržel certifikát DispalyHDR 1000. Také nativní kontrast je díky tomuto zónovému podsvícení na velmi vysoké úrovni a dosahuje na statických 2 500:1, ovšem v režimu HDR dokáže monitor vyprodukovat kontrastní poměr až 500 000:1.

Technologie kvantových teček přináší i mnohem širší barevný rozsah monitoru, který dosahuje na 125% sRGB nebo 90% DCI-P3. Co jistě potěší majitelé grafických karet GeForce, je podpora Nvidia G-Sync Ultimate Technology.

Při pohledu na cenu se tají dech

Monitor sice do českých obchodů dorazí až cca za dva týdny, někde už se ale objevil zalistovaný s cenovkou 85 990 Kč. To je mnohem více, než jsme byli zvyklí platit za podobné monitory předchozí generace. Jediný konkurent, který se zatím chystá na trh je Acer Predator X35. Ten bude disponovat téměř identickými parametry a cena se u něj očekává na velmi podobné úrovni. Také ten byl představen už před dvěma lety. 

Nejvážnější konkurencí se v této cenové hladině stane monitor HP Omen X Emperium, který za 79 990 Kč nabídne obrovskou 65" plochu, i když bez zakřivení. Jedná se o standardní formát 16:9 a rozlišení 4K, přičemž zvládá až 144 Hz a G-Sync. HDR nechybí, maximum jasu je 750 nitů. Novinka Asusu tedy nabídne přece jen ještě o něco lepší parametry, ale menší zobrazovací plochu. HP Omen X Emperium přijde na český trh v podstatě zároveň, tj. v první půlce července. 

7da12503-76f6-458f-823d-bee6ea4b8296 
HP Omen X Emperium

Zdroj: Asus, Guru3D

Diskuze (17) Další článek: Projděte se nedělní demonstrací na Letné. Seznam vše nafotil do Mapy.cz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,