Po divokých dnech světových burz nastává uklidnění

Překvapivě stabilní korunu je nutné přičíst hlavně stále příliš vysokým úrokovým sazbám (15-18 % p. a.).
Po uzavření burzovních místností v pátek 31. října si všichni před víkendem oddychli. Blázinec na burzách totiž pokračoval celý zbytek týdne: akcie silně kolísaly a na burze se obchodovalo více než kdykoli v celé její historii. Všechny významné počítačové firmy si polepšily vzhledem k největšímu propadu, ale žádná z nich nevyskočila nad úroveň před pádem. Nejlépe to ilustruje index burzy NASDAQ, který je nejvíce zatížen firmami z oboru informačních technologií. Jeho rekordní výše byla 1750 bodů, po pádu klesl pod 1550 bodů (-13 %). Pak se sice trošku odrazil nahoru, ale kolísá a zatím se nedostal ani nad 1600 bodů, což je pořád 10 % pod vrcholem - a podobně si v souhrnu vedou i počítačové firmy.

Pro všechny názory a komentáře je příznačná nejistota: názory na budoucnost se velice různí, stejně tak se různí i doporučení či nedoporučení makléřských firem k tomu, zda kupovat či nekupovat akcie počítačových firem. Počítačový svět je zmítán dvěma tendencemi: jednak nadále slušně roste, což je pozitivní, ale na druhé straně rychle klesají profity firem - což má samozřejmě zásadní vliv na jejich akcie. Analytici se nemohou shodnout, která z těchto tendencí převáží, a výsledkem je už zmíněný chaos na burzách, který asi nějakou dobu potrvá a oboru určitě neposlouží.

Prakticky totožně se chová i česká burza a to, co nás zajímá obvykle nejvíc: kurzy marky a dolaru. Index PX-50 minulý týden ztratil 10% své hodnoty a jeho pokles se bohužel nezastavuje, možná spadne pod magickou hranici pěti set bodů, což se mu v posledních dvou letech stalo jen dvakrát. Americký dolar hodně ztrácí proti marce, na což samozřejmě reaguje koruna: 19.18 za DM, 33.2 za USD. Překvapivě stabilní korunu je nutné přičíst hlavně stále příliš vysokým úrokovým sazbám (15-18% p. a.), a také občasným intervencím centrální banky, která se snaží udržet kurs okolo 19 Kč/DM.

Více v souvisejících článcích:

Krach na světových burzách aneb Krize (ne)pokračuje?

Za krach na světových burzách mohou počítačové firmy?

Váš názor Další článek: Nebezpečí číhá v Síti aneb Viry na Internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,